Tasettien kasvattaminen, eli hyötäminen.

Ostin syksyllä vahingossa tasettien sipuleita ja kotona vasta huomasin, että kas, nämähän eivät talvehdi meidän oloissa, vaan ne voi itse hyötää jouluksi. Monissa ohjeissa lukee, että tasettien kukinta alkaa 6-8 viikon kuluttua istutuksesta. Olen kuitenkin lukenut, että ne voivat aloittaa kukintansa jo 3 viikon kuluttua istutuksesta, joten katsotaan, olenko myöhässä vai aikaisessa. 




Laitoin viime viikon alussa osan taseteista kasvamaan pikkuiseen koriin. Istutin sipulit pieneen multamäärään siten, että vain osa sipulista peittyi. Kastelin ja laitoin ikkunalaudalle kasvamaan. Kunhan tasetit ovat vähän kasvaneet, laitan niiden ympärille sammalta ja käpykoristeita. Laitoin lisäksi osan sipuleista kasvamaan ilman multaa, suihkuttelin sipuleita vain hieman ja laitoin valoisaan ja lämpimään. Istutan ne sitten myöhemmin jouluasetelmiin.




Eilen löysin pieniä lasikippoja ja kivan värisia koristekiviä. Laitoin astian pohjalle koristekiviä ja päälle sipulit, jotka kastelin sumuttamalla. Lopuksi täytin kipot koristekivillä.




Jos kipot olisivat olleet vähän isommat, olisi kiviä saanut aseteltua siten, etteivät sipulit näy sivuilta. Mutta itseäni tuo ei häiritse, joten saavat olla noin.







Vieläkin jäi tasettien sipuleita odottelemaan istutusta. Kokeilen nyt istutella niitä vajaan viikon välein, jospa jouluna olisi jotkut tasetit kukassaan. Toki voi olla, että myöhästyin, mutta ei sekään haittaa, joulun jälkeenkin nautin kukista. Tai jos kerkiäävät aiemmin kukkimaan, niin sekin sopii.

Olen kuullut tasettien tuoksuvan voimakkaasti. Olen allerginen hyasinteille, joten vähän jännityksellä odotan, että pystynkö pitämään tasetit sisällä kukinnan aikaan, vai joudunko siirtämään ne kuistille. Pohdin, että mikäli ovat kuistilla, niin ilahduttavathan ne aina kotiin tultaessa tai ulos lähtiessä. 

Mitkä kukat kuuluvat sinun jouluusi? Ihanaa uutta viikkoa Sinulle!  

36 kommenttia:

  1. Onpa kiva kokeilu. Kerrohan sitten saitko kukintaa jouluksi. Meillä on joulukukkia aika vähän kun olen allerginen vähän kaikelle, ei voida joulukuustakaan pitää sisällä. - Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerron toki :) Voi tuo allergisuus on niin kurjaa! Ja tuntuu että aina vain allergiat lisääntyvät.
      Mukavaa uutta viikkoa Sinullekkin <3

      Poista
  2. Ooh kuinka ihanaa, sieltä ne tulla tupsahtaa <3 Kivaa uutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ainakin ;) Mukavaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  3. Jännää puuhaa tuo itse hyötäminen, että osuuko kukinta kohdalleen. Kivoissa lasipurkeissa ovat! Mun on vaikea valita, mikä olisi suosikkijoulukukka, tykkään niin kovasti kaikista joulukukista. Kissan takia ei vaan voida pitää kukkia kuin lyhdyn sisällä, se nimittäin syö ne! 😸 Mukavaa alkanutta viikkoa! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan kisuliini. Kiva idea laittaa kukat lyhtyjen sisään. Ovat näyttäviä niinkin ja turvallisia :) Kivaa uutta viikkoa myös Sinulle :)

      Poista
  4. Voi miten hauska kokeilu..Minusta nuo ovat oikein kauniita, eikä haittaa vaikka sieltä sipuli pikkuisen pilkistäisikin:) toivotaan etteivät ole liian voimakkaasti tuoksuvia! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Jos tuoksuuvat liikaa, niin pistetään sitten kuistille ilahduttamaan :) Toivon kyllä itsekkin, ettei olisi ihan kauhia käry ;) Mukavaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  5. Minul olis yks muhkee amarylliksen sipuli tai mukula tai miksikä sitä nyt sanotaankaan. Aattelin istuttaa sen vasta kuun vaihteessa. Noi tavanomaisesta poikkeavat istutusastiat ja tyylit on kivan näkösiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia <3
      Jos jouluksi haluat amarylliksen, niin istuta jo. Voi olla, ettei siltikkään kerkiä. Yllättävän kauan vie istutuksesta kukintaan (6-10 viikkoa). Mutta toisaalta, amaryllis on upea milloin tahansa :)

      Poista
  6. Kiva idea ja hyvin ovat kasvaneet 👍 . Meillä yleensä amaryllis ja hyasintit jouluna joista teen asetelmia.Nytkin pari amaryllistä varastossa,mutta eivät taida kukkia jouluna vaan joskus muulloin.En ole vielä ikinä saanut niiden kukkimista ajoitettua jouluksi ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amarylliksen ajoitus onkin aika hankalaa. Tuntuu, että niillä on ihan oma tahto, milloin lystää kukkia :)

      Poista
  7. Näppärät laitokset. Tuosta tuleekin jännittävää 🙂
    Olen oppinut sanan tasetti vasta tänä vuonna sanaristikoista.
    Narsissi oli kyllä tuttu juttu.

    Ihania juttuja sinulla tuossa aikaisemmassa jouluisessa postauksessa.
    Joulunodotus on ihanaa ♥️🌲🍷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Tasetti sana oli itsellenikin vähän vieras. Joulun odotus on tosiaan ihanaa aikaa <3

      Poista
  8. Mielenkiintoista! Jään innolla odottamaan kukkia. :) Tänä vuonna olen vakaasti päättänyt hankkia kotiin joulutähden ja hyasintin. Jälkimmäisen kanssa saa kyllä jännittää, tuoksuuko liikaa vai ei. Viime joulun alla mulla oli ihana hyasintti, tosi mieto ja hyvä tuoksu. Joskus on hyasintteja, jotka pitää kärrätä ulos, kun tulee pää kipeäksi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyasintit ovat juuri tuosta tuoksustaan vähän kurjia. Inhottavaa, koska ovat niin kauniita! Joulutähdet myös ovat ihania :)

      Poista
  9. Ihania istutuksia!toivotaan, että jotkut niistä kukkivat jouluna. Jouluna on oltava niitä hyasintteja, meilläkin on allergiaa, joten isoon lasipurkkiin ja lasikansi päälle, ei tule tuoksut huoneilmaan ja eteisessä korkealla hyllyllä olen myös pitänyt:) Amaryllikset ovat minulle myös must joulukukkina, tykkään koulutähdestäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Toivotaan parasta. hei, tuohan on loistava idea tuo lasipurkki. Kiitoksia! Saattaapi olla, että otan itsekkin kyseisen vinkin käyttöön :) Joulutähti on myös ihana <3

      Poista
  10. Toivottavasti saat tasettisi kukkimaan. Laitathan niistä kuvia, kun ovat auenneet. Ite en ole koskaan kokeillut hyötämistä. Tai, no joo, kokeilin joskun, mutta siitä on aikaa ihan tolkuttomasti enkä enää edes muista onnistuiko se.

    VastaaPoista
  11. Toivottavasti tasetit kukkii. "Minnow"-tasetit sain kestämään yhden talven yli maassa, paikka on tosi kuiva rosario. Saapa nähdä kestävätkö tätä talvea, nyt on ollut niin kamalan märkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin, että saattaisi talvehtia kuivassa paikassa, mutta on melko epävarma. Toivotaan, että tasettisi talvehtivat tämänkin talven :)

      Poista
  12. Jännään kanssasi, miten käy. Mitä se haittaa, jos sipuli näkyy? Kaikkihan sen tietää, että siellä se on. Nämä ovat meillä olleet menneiden pääsiäisten kukkia. "Kukitin" tasetit pääsiäiseksi. Kun kukat lakastuivat ja maa suli, laitoin sipulit maahan. Meillä on kukkapenkissä ollut kauan pikkunarsisseja, viime keväänä ne eivät enää nousseet. Olen tullut laiskaksi. Joulukukiksi riittävät ne, joita saan :) Kivaa illan jatkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, juuri noin. Eihän se sipulikaan ruma ole :) Niin, yleensähän narsissit liitetään enemmin pääsiäiseen. Vähän itseasiassa pohdinkin, että mitä, tasetit joulukukkia(?), kun lueskelin noista tietoa. Ihan kiva, että samat kukat käyvät useampaan juhlaan :) Kukkapenkistä nousevat narsissit ovat ihania <3 Joulukukkien saaminen on ihanaa ja niiden kirjo kasvaa vuosi vuodelta :)

      Poista
  13. Oletpa viitseliäs! En ole ikinä kuullutkaan taseteista! Omaan jouluuni kuuluu ehdottomasti hyasintti. Se tuoksuu joululta.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea pitää kokeilla ;) Itsellenikin uusi tuttavuus nämä tasetit. Hyasintit ovat kyllä todella kauniita. Harmillista, että tuoksuvat niin voimakkaasti, etten itse pysty niitä kotiin ottamaan. Ihailen kyllä niitä sujuvasti :)
      Mukavaa viikkoa myös Sinulle :)

      Poista
  14. Tasettien tuoksu huumaa...
    Saa nähdä saadaanko niitä meidän kukkakupalle tänä jouluna.
    Hyasintti ja jouluruusu ovat minun joulukukistani ne tärkeimmät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän jännitän juuri tuota huumaavaa tuoksua. Millaisia joulukukkia teillä sielä on? Toivottavasti päästään näkemään niistä kuvia :)
      Molemmat ovat ihania joulukukkia <3

      Poista
  15. Olen jo jokunen kerta katellut joulukukkia, mutta en ole raskinut ostaa. Siis tasetti on jonkinlainen narsissiko? Tuoksuva?
    Outo minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasetti on pieni nirsissi, kasvaa noin 15 cm korkeaksi (mikäli nyt ymmärsin paketista oikein). Itsellenikin uusi tuttavuus.
      Törmään usein tuohon samaan ongelmaan; näen kivan jutun, mutten raaski ostaa sitä... Sitten kotona harmittaa :D

      Poista
  16. Joulun jälkeenkin tarvitaan kukkia. Meillä hyasintit tulevat kevääksi ja ensimmäiset olen onnistunut löytämään joulun ja uudenvuoden välillä. Tasetti on mulle tuntematon suuruus. Kiva nähdä missä vaiheessa kukkivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, jatkuu se elo joulun jälkeenkin :) Kuuluuko sielä kukat ylipäätään jouluperinteisiin? jos, niin millaisia kukkia?

      Poista
  17. Toivottavasti istutukset onnistuvat niin, että saat jouluna niistä nauttia. Minulla ei ole joulukukkia. Olen paremminkin kynttiläihmisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan niin. Toisaalta, eipä sekään haittaa jos ei juuri jouluksi onnistu, ilahduttavat ne muulloinkin :)
      Itsekkin tykkään kynttilöistä kovasti. Nyt Taika vähän rajoittaa niiden polttamista. Mutta uskomaton kirjo erilaisia kynttilöitä on nykyään!

      Poista
  18. Voi että tekisi mieli lähteä tasettiostoksille! Perinteisimpänä joulukukkana meillä on joulutähti, joskus myös amaryllis tai vaikka ruusuja. Hyasinttia en osaa yhdistää jouluun, vaikka on mulla niitäkin tainnu joskus jouluna olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muutakun ostoksille! Harvemmin olen kuullut ruusuista joulukukkana, mutta miksipäs ei, kun nehän on aivan ihania <3

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!