Pieni ajatusmatka kesään

Eilen ja tänään on ollut aivan ihana ilma. Eilen, kun lämpötila oli nollassa ja aurinko paistoi, kuului tip tip-ääni räystäiden alta ja ilma tuoksui keväältä. Yllätys yllätys, ensin mieleni matkasi ensi kevääseen ja tomaatin kasvatukseen ja heti sen jälkeen viime kesän ihaniin muistoihin. 

Nyt on jo unohtanut viime kesän tuskaisa kuumuus ja jäljelle on jäänyt upea muisto käsittämättömän ihanasta intiaanikesästä. Enää ei muistijäljet saa kiemurtelemaan tuskasta, kun ajatteleekin lämpöä, vaan odottaa jo taas innolla uutta kesää ja sen toivon mukaan lämpöä ja auringonpaistetta. 

Ensi kesänä haluan paneutua perennoihin taas. Viime kesänä aika meni enemmän hyötypuutarhaan kuin kukkailuun, joten nyt kaipaan kovasti kukkapenkkien suunnittelua ja istuttelua. Perennat ovat siitä niin ihania, kun niitä ei tarvitse jatkuvasti höösätä, vaan monet niistä pärjäilevät lähes omillaan ja komistuvat vuosi vuodelta.



lilja
Päivänlilja


Vaikka en olekaan retiisien suuri ystävä, niin ne ovat siitä ihania, että ne ovat usein niitä kesän ensimmäisiä satoherkkuja. Retiiseitä on kiva nauskutella suoraan kasvimaalta tai sitten laitella pieniä paloja salaattiin. Usein olen retiiseistä tehnyt useamman kylvöerän, mutta ne tuppaavat jäädä syömättä sitten, kun kasvimaalta alkaa saada muutakin syötävää. Ensi kesänä taidan tehdä vain yhden kylvön retiiseistä ja heti kun ne on käytetty, laittaa paikalle jotakin muuta...



Retiisit 



Oih, odotan jo niin kesän minttutee-hetkiä. Jo mintun tuoksu saa huokaisemaan onnesta. Tämän mintun sain Kanelia ja kardemummaa-blogin Marialta. Ihana mohito-minttu! Siitä tuli todella herkullista teetä. Mohitoon sitä en itseasiassa edes kokeillut. Ehkäpä ensi kesänä pitäisi? Tämä on minusta myös todella kaunis minttu.



Mohito-minttu



Eilen hypistelin tomaatin siemeniä ja ajattelin, kuinka ihanaa on se, että ensi kuussa pääsen jo tomaatin kylvöihin. Tänä aamuna sain jo ensimmäisen viestin, jossa kyseltiin ensi kesän taimien kasvatusta. Viime kesänäkin kasvattamiani taimia lähti useampaan kotiin ja oli todella ilahduttavaa saada viestejä, joissa ihmiset kertoivat, miten ovat iloinneet tomaateistaan :) Taisipa muutama uusi tomaattihöyrähtäjäkin syntyä kasvattamieni taimien vuoksi. Khih. Tämä on kyllä sen lajin hulluutta, jota mielellään jakaa eteenpäin! 

En ole vieläkään saanut aikaiseksi tehdä ensi kesän tomaatti-listaa. Jotenkin sen aloittaminen tuntuu todella vaikealta, sillä tiedän, miten tuskaisaa lajikeraakkaus tulee olemaan. Yhyyy! Ensi kesänä pyrin siihen, että lajikevalikoima jäisi pikkuisen pienemmäksi kuin viime vuonna... Jos pystyisin pidättäytymään 50 lajikkeessa, niin kasvihuoneeseen mahtuisi muitakin kasvatuksia paremmin... Se ei kyllä ehkä onnistu, mutta ainahan suunnitelmia pitää olla.



raidallinen tomaatti
Tigerella


Yritin pohtia, mitä odotan ensi kesältä kaikista eniten. En osaa sanoa. Ehkä jotenkin rennompaa puutarhakesän viettoa kuin mitä edellinen oli. Viime kesä jäi mieleen todella työntäyteisenä ja aika stressipitoisenakin kaikessa ihanuudessaan. Toisaalta sen hyvä puoli oli se, etten ole ikinä ollut niin valmis puutarhakauden loppumiseen kuin viime syksynä. Kun sato oli korjattu ja kesäkukat viety kellariin, niin oikeasti huokaisin helpotuksesta ja totesin itsekseni, että jes, selvisin. Khih. 

Joten, ehkäpä ei sittenkään olisi huono asia ottaa ensi kesällekin jokin suuri projekti... Tavoitteeksi vaikka pistää puistoalue kuntoon. Hmmm... Taidankin samantien ottaa paperia ja kynän esille ja alkaa ensi kesän suunnitelmien tekoon. Aurinko paistaa ja mieli on kesässä, mutta kuitenkaan ulkona ei pääse vielä mitään tekemään, joten tämähän on täydellinen päivä puutarhasuunnitelmien tekoon ja ensi kesän haaveilulle!

Mukavaa viikonloppua <3 

34 kommenttia:

  1. Meilläkin tänään ihmeteltiin sitä, että tuntuupas ilma ihmeen keväiseltä kun aurinko paistaa ja pakkasta on vain pari astetta. Oletkos muuten huomannut sitä, että talvella voi käydä tallailemassa hankeen uusien istutusalueiden rajoja... ;) Saa tehtyä samalla kertaa päivän ulkoilut ja pihasuunnittelut :D Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on loistava idea, kiitos <3 Auringonpaiste on tehny ihan ihmeitä mielelle :) Mukavaa uutta viikkoa Sinulle <3

      Poista
  2. Nyt on hyvä hetki suunnitella! :) Mie iloitsen tällä hetkellä siitä, kun Mårbacka pelakuu on tehnyt uutta vihreää... Melkein uskallan julistaa sen hengissä säilyneeksi. Kaksi muuta eivät olleet yhtä onnekkaita, mutta se ei harmita, saan hankkia pari uutta tilalle... ;) Pikku hiljaa tässä auringon innoittamana alkaa itsekin välillä jo mietiskellä, mitähän sitä haluaisikaan kasvattaa. Ja toivon totisesti vähän vähemmän helteistä kesää. :D Mutta nautin myös just tästä hetkestä, kun lumi narskuu jalan alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, ihanaa! Onnea pelakuun talvehtimisesta :) Eipä mene enää kauaa, kun pääsee taas puutarhamessuille, hiphei :)

      Poista
  3. Kuulostaa hienolta ajatukselta laatia suunnitelma ensi kesälle.
    Mutta ruudun tällä puolen parasta on, kun voi seurata suunnitelmien etenemistä <3
    Ihanaa lauantai-iltaa!

    VastaaPoista
  4. Tämä on sitä aikaa puutarhureitten elämässä kun haaveillaan ja suunnitellaan. Meikä on hiukan laiska, olen laitellut perennoja sillä silmällä että niitä ei tarvitse paljon kuopsutella, ja luonnonkukkia kuten sini- ,valko- ja keltavuokkoja 🌸 Jotenkin nyt alkoi kuitenkin tehdä mieli kasvattaa retiisejä 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monissa perennoissa on juuri tuo hyvä puoli, että ne pärjäävät tosi vähällä hoidolla, samoin kuin luonnonkukat :) Ei muutakun retiisit itämään ;) Ovat tosi hyviä ituinakin :)

      Poista
  5. Onpa mukavaa että valoa tulee koko ajan lisää ja pimeys vähenee kun mennään kevättä kohti. Mojitominttu kuulostaa tosi hyvältä:) Mukavaa viikonloppua Hillevi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on <3 Valo tekee ihmeitä :) Ihanaa uutta viikkoa Jael <3

      Poista
  6. Perennat ovat kivoja! Tuo minttu ois kiva olla itselläkin. Ihania suunnitelmia ja niiden avulla varmaan jaksat kevääseen ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tuo minttu talvehtii, niin pistokkaita siitä kyllä vaa lähetettyä ;) Ihanaa, että ollaan menossa kohti kevättä :)

      Poista
  7. Valoisan keväinen postaus! Olisiko tosiaan hyvä ajatus valmistautua puutarhakesään ilman stressaavia tavoitteita ja uudistusssuunnilmia?! Tehdään asioita sitä mukaa kuin ne eteen tulevat ja kasvatetaan aluksi retiisejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan olisi hyvä idea tehdä noin, mutta kun pää vie niin minkäs teet :D

      Poista
  8. Tänään oli just sellainen päivä, että kevään voi jo haistaa nenässään, vaikka onkin vielä talvista! Itselläni on ihan kysymysmerkillä mitä ensi kesän puutarhurointiin voisi sisältyä, sillä muutin tänne viime kesänä ja vasta tutustuin puutarhaan. Lääniä kyllä olisi, senkun pistää lapion heilumaan ;) Ruusuja ainakin on luvassa, sillä ruusupenkistä on osa kuollut pois. Mukavaa viikonloppua ja kevään unelmointia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Tänäänkin, vaikka sataa lunta eikä aurinkoa näy, on jotenkin jo selvä lupaus tulevasta keväästä. Tai sitten se on jo yltiö positiivisuutta, khih :D Oih, Sinulle on tulossa ihana kesä puutarhan muutosten parissa :)

      Poista
  9. Kesän odottaminen saa kaikki ikävät muistot kurjista sadekesistä ja heinäkuun hikihelteistä väistymään, uuteen kesään mahtuu kaikki toiveet ja odotukset.

    VastaaPoista
  10. Juuri eilen illalla minäkin haaveilin kesästä. Viime kesässä oli hyvää se, että kävin ihan ennätysmäärät uimassa ja olin todella paljon ystävieni kanssa.
    Ihanaa haaveilua ja viikonloppua sinulle Hilu <3

    VastaaPoista
  11. Miten tämä postauksesi lisäsikään omaa kevään ja kesän odotuksen vimmaani!😊♡
    Tip tip tiputelleet räystäät täälläkin,ihanat kaksi aurinkopäivää olleet.

    VastaaPoista
  12. Nyt onkin hyvää aikaa suunnitella kesä hommia.

    VastaaPoista
  13. Pihalla tuli haahuiltua auringonpaisteessa, mutta varsinaiset mahdollisuudet tekemiseen, lumitöitä lukuunottamatta, on vähissä. Hyvä hetki siis suunnittelulle :) Minun on hiukan hankala samaistua tomaattilajike-ongelmaasi... Vertailukohtana kun on 6 neliön kasvihuone, ja sinnehän muiden kasvien lisäksi tomaatteja mahtuu ehkä vajaa 10kpl. 50 lajiketta on jotain käsittämättömän paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekemistä tosiaan vähän kaipailisi pihalla nyt enemmänkin, mutta onneksi haahuilukin tekee hyvää :) Ainakin mielelle :) Tuo tomaattihulluus on vähän semmoinen "tauti", että se kun iskee, niin järki meinaa vähän himmetä ;) khih

      Poista
  14. Yksi hankinta on ainakin varma (minulle) chilii.

    VastaaPoista
  15. Viime kesän tukala kuumuus ja kuivuus on vielä tuoreessa muistissa enkä samanlaista toivo. Retiisit kasvoivat meilläkin hyvin ja niistä ei täälläkään oikein kukaan välittänyt ja osa jäi maahan. Syksyllä kylmässä niitä sitten revin irti maasta.
    Perennoista odotan jännityksellä miten ovat talven yli pärjänneet, uusia kun täällä kodin kukkamaassa ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että perennasi ovat talvehtineet hyvin <3 Toivotaan, että ensi kesä on lämmin, muttei ihan niin tuskaisa kuin viime kesä!

      Poista
  16. Aurinko kun pilkahtelee niin itsekin jo mietin kesää..kukkia yms mitä laitan pihaan ja mökille. Kiva postaus! Mukavaa sunnuntai-iltaa💕☀️

    VastaaPoista
  17. Se on kyllä jännää, kun vähänkin aurinko pilkistää, niin heti ajatukset lähtevät kevään ja kesän suunnitteluun :)
    Sinulla on hurja määrä tomaattilajikkeita! Itse suunnittelin kylvää vain yhtä keltaista, tosin en ole vielä päättänyt lajiketta. Keltaisia tomaatteja kun voi syödä nekin, joille punaiset eivät sovi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi keltaiset tomaatit tosiaan sopivat useimmille niillekin, jotka eivät punaista tomaattia pysty syömään. Itse en pysty syömään kaupasta ostettuja tomaatteja, mutta itse kasvatettujen kanssa ei ole ongelmaa, oli väri mikä tahansa. Oi joi, kohta päästään täysillä esikasvatteluiden pariin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!