Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, siinäkö joulu on?

Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, siinnäkö joulu on? 
Kiirettä huisketta, salaisuus kuisketta, siinnäkö joulu on? 
Joulu saapuu jokaiselle, lapselle ja aikuiselle. Sydämiimme joulun lahja seimen luona annetaan.

Joulu saapuu jokaiselle-joululaulu on yksi suosikeistani ja se tuppaa olemaan melkoinen korvamato koko joulun ajan. Onneksi on mieluinen korvamato, eikä toistaiseksi ainakaan kukaan ole tunkenut suuhuni esimerkiksi likaista sukkaa hiljentääkseen rallatukseni. Toki samaa korvamatoa on kiva tartuttaa muillekkin, khih khih. 

Vaikka laulussa osittain kritisoidaankin jouluhössötystä, niin minusta ainakin tuo piparin tuoksu todella kuuluu jouluun ja sen odotukseen. Joulufiilis hiipii sydämeen heti, kun piparien leivontaan aletaan ja se lasten riemu on tarttuvaista sorttia. 



Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, siinnäkö joulu on?



Joulun odotukseen olennaisesti mielestäni kuuluu yhdessä tekeminen ja yhdessä hössöttöminen. Meidän mimmilauma, kun alkaa jotain tekemään, niin todellakin voi puhua hössöttämisestä. Voinette kuvitella 4 äänekästä, innokasta naispuoleista henkilöä tekemään yhteistä asiaa... Kyllä kyllä, selvää hössötystä! 

Kaikki puhuvat toistensa päälle ja kikattavat ja... no hössöttävät! Ei sitä voi muutoin kutsua. 



Kiirettä huisketta, salaisuus kuisketta, siinnäkö joulu on?



Mutta juuri siitä itselleni tulee SE fiilis, joulun tunnelma. Heti alkoi jouluttamaa <3 



Joulu saapuu jokaiselle, lapselle ja aikuiselle. Sydämiimme joulun lahja, seimen luona annetaan.



Ja kun maistelee piparitaikinaa leipomisen lomassa, niin mieleen tulee niin monet aiemmatkin joulut, kun ollaan yhdessä pipareita tehty. Usein meillä on joululaulut ollut soimassa taustalla, mutta jostain syystä sen pitää aina olla julmetun kovalla, jotta se kuuluisi... Ehkä syynä on se akkojen kälätys...



Tähti ja kuusi, lyhtykin uusi, siinnäkö joulu on?



Paistamisen jälkeen se tuoksu kodissa... oijoij! Siinnä todella on joulun tuntua ja meininkiä. Joskus minulla oli piparin tuoksuinen (ja muotoinen) kynttilä ja se oli aivan ihana! Sitä oli pakko nuuhkia monta kertaa päivässä ja fiilistellä. Hmmm, vieläköhän niitä jostain löytyisi?



Lapsenko juhlaa, paljon kun tuhlaa, siinnäkö joulu on?



Taika haluaa lähes päivittäin kirjoittaa joulupukille uusista toiveista. Lelulehti auki ja sitten sormella tökitään jokaista kuvaa ja sanotaan: "Kirjota toi, toi, toi, toi, toi, toi ja toi... Joko käännetään sivua?" Sitten, kun kysyn, että tietääkö tyttö, mitä ne ovat, vastaa hän iloisesti: "Ei mitään hajua, mutta haluan ne". 


Tiivistettynä joulun toiveet ovat tytön omien sanojen mukaan: Haluan kaikkea ja karkkia. Jep, siinnähän  sitä onkin jo toivetta kerrakseen ;)

Onneksi Taika ymmärtää sen, ettei kaikkea voi saada. Muuten voisi olla ikävä jouluaatto tytöllä.



Joulu saapuu jokaiselle, lapselle ja aikuiselle. Sydämiimme joulun lahja, seimen luona annetaan.



Paketoin eilen joululahjoja ja kuuntelin samalla joululauluja. Jostain syystä etenkin Suvi Teräsniskan laulamat joululaulut saavat minut kyynelehtimään vuosi toisensa jälkeen. Niissä on jotain niin haikeaa ja Suvin ääni menee ihan ihon alle. Pohdin ihan niitä ensimmäisiä joulujani, joita muistan ja kyllähän se haikeaksi ja surulliseksi veti. Toisaalta myös näin aikuisena näkee sen yrittämisen, mitä etenkin isälläni oli niissä jouluissa. 

Muistelin myös ensimmäistä sijaisperhe-jouluani. Härreguud sitä lahjojen määrää. Se veti pikkuisen sanattomaksi silloin. Jostain syystä kuitenkin jossakin vaiheessa aloin vihaamaan joulua ja koin aina valtavaa ulkopuolisuuden tunnetta. Vasta omien lasten myötä opin rakastamaan joulua ja nauttimaan sen tunnelmasta. 

Ehkä siinnä on yksi syy, miksi ruoskin itseäni niin paljon siitä, etten ole tänä vuonna saanut joulua laitettua. Se, että olin itse vihannut joulua ja tuntenut oloni silloin yksinäisemmäksi kuin koskaan, enkä halua, että omat lapseni kokevat joulua ahdistavana ja itkettävänä aikana. 

Nyt täällä joka tapauksessa jouluttaa jo kaikkia ja tänään käyn illalla hakemassa joulukoristeet kaapista ja annan lapsityövoimalle vapaat kädet laittaa joulun sellaiseksi, mistä he tykkäävät. Saa nähdä, mistä tontut alkavat kurkistelemaan ;)

Tiptap tiptap, iloista torstaita Sinulle <3

Kuvatekstit: Joulu saapuu jokaiselle-laulun sanat. Tekijä: Jukka Kalevi Salminen

28 kommenttia:

  1. Sinulla onkin ollut monenlaisia joulukokemuksia. Ei varmaan ihme, että omat fiilikset voi olla ristiriitaisia? Osaat hyvin sanoittaa ne tuntemukset ja syyt ja upeasti huomioit lapset.❤
    Näin blogin kautta näyttää siltä että sulle lapset ja heidän hyvinvointinsa tukeminen on sulle tärkeintä. Älä liikaa ota stressiä siitä jos ei joulufiilis ole kunnolla päässyt valloilleen! Kyllähän ihmiset muutenkin laittaa joulua eri aikoihin, toiset aiemmin, toiset myöhemmin. Ei aina voi olla niin fiiliksissä, eikä se silti pilaa lasten joulua, kun heillä kuitenkin on tulaa omiin fiilistelyihinsä. Näin mä aattelen.
    Hymyilytti tuo hössötys..😊 kuullostaa tutulta! Varsinkin siskojeni kanssa desibelit nousee välillä.
    Mä kipuilen vähän sen kanssa kun meidän pojat ei tänä vuonna oo halunnu leipoa pipareita. Teinittää.. Ja sekin vaihe vaatii omat irtiottonsa. Mun ei auta kuin kasvaa mukana, tarjota tilaisuuksia ja keskittyä sitten vaikka siihen että lautapelit porukalla maistuu edelleen.❤
    Ihana Taika ja joulutoiveet! ❤

    Tuoksuvaa, ihanaa, stressitöntä joulunalusaikaa teille! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että joulufiilikset tulevat eri aioihin eri ihmisillä ja vielä eri vuosinakin. Lapset varmasti huolehtivat omasta fiiliksestään ilman minun hössötystäkin :D
      Tuo on aina niin kurja vaihe kasvamisessa, kun teinit menettävät kiinnostuksensa lähes kaikkeen. Mitään ei oikein voi tehdä, kun kaikki on niin lapsellista ;) Voi aikuistumisen kipuilu! Meillä tuota näkyy pojan kohdalla myös usein. Mahtavan pitkän lauseen saa vastaukseksi, jos vastaus on: hmmmmt:in tilalle vaikka hmmm hmmmt... :D Onneksi aika pelastaa tuonkin vaiheen ;)

      Ihanaa joulun odotusta myös teille <3

      Poista
  2. Totta että joulu syntyy tekemällä. Vaikka kuinka sanotaan ettei joulun vuoksi tarvitse sressata ja hössöttää, niin kyllä se vaan niin on että hiukan täytyy stressatakin jotta osaa sitten nauttia ja rauhoittua. Tuo joululaulu on minulle ihan tuiki tuntematon!
    Mukavia joulutouhuja teille tytöille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oiih, kannattaa kuunnella tuo laulu. Se on tosi ihana :) Mukavaa joulun odotusta myös Siulle <3

      Poista
  3. Nythän vaikuttaa siltä, että alat pikkuhiljaa saada kiinni jouluttamisesta ja joulun tunnelmasta. Hienoa!
    Kaikella koetulla on vaikusta tunteisiin. Niillä lapsuusaikaisilla ja niillä vasta ihan äskenkin koetuilla.
    Tässä postauksessa tulee esille sekin, ettei se lahjojen määrä, vaan tunnelma. Luulen myös, että olet niitä ihmisiä, joista on "autuaampi antaa kuin ottaa" ja siksi joulun valmistaminen lapsille on enemmän sinun juttusi.
    Haleja ja ihanaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä se fiilis täältä alkaa pikku hiljaa löytymään :D Ainakin joulun kohdalla tuo pitää paikkaansa, että itselleni joulussa tärkeämpää on se antaminen kuin ottaminen. Itsekkyydenkin kyllä hallitsen ihan kiitettävästi ;)
      Halauksia ja ihanaa viikonloppua myös Siulle <3

      Poista
  4. Ihanan joulunalus tunnelman olette tehneet. Tosiaan nuo Suvi Teräsniskan joululaulut on niin sykähdyttäviä, minusta etenkin tuo Taivas sylissäin saa kyyneliin, nyyh. Minullakin tänään piparitehdas ja hommelia hoiti Aleksandra 8v, koristeissa ei ainakaan nuukailtu. Hyvää viikon jatkoa sinne :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, hyvä Aleksandra, asenne on oikea! Koristeissa ei kannatakkaan nuukailla <3
      Suvi Teräsniskalla on hieno tulkitsemisen taito ja hän tosiaan sykähdyttää! Ihanaa viikonloppua Sinulle <3

      Poista
  5. Hih, olisi hauska olla joskus kärpäsenä katossa seuraamassa teidän poppoon piparitalkoita. Itselläni ei ole siskoja ja veljien kanssa harvemmin mitään hössötystä tai hervotonta kikattelua tulee :P Piparin tuoksusta tulee jouluinen fiilis ehkä enemmän kuin mistään muusta. Meillä leivotaan lauantaina, ollaan odoteltu, että isännän ja minun vapaapäivät sattuvat samalle päivälle. Viime vuonna viisastuneena en enää yritä ryhtyä siihen hommaan itsekseni kahden täystuhon kanssa :D Iloista joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulosuojaimet kannattaa ottaa visiitille mukaan, khih :D
      Veljien kanssa ei varmaan tosiaan samanlaista hössötystä pääse harrastamaan, vaikkakin niidenkin kanssa saa touhua ja meteliä aikaiseksi :D
      Ihanaa huomista leipomishetkeä teille <3

      Poista
  6. No niin alkaahan se joulufiilis ja hössötys sinullekin saapua, ihanaa tuo yhteinen piparien leipomisenne ja kyllä piparien tuoksu tuo joulun, itse leivoin Itsenäisyyspäivän tietämillä ja se tuoksu oli todella huumaava.Tänään olikin sitten vuorossa kylppärin ja WC:n jynssäys, ei ehkä se kivoin homma, mutta kun homma on hoidettu on hyvä mieli, ja niin nytkin.Vaikka aikusilla on jo kokemuksia erilaisista jouluista ja vaikka kaikki ei olisi ihan yhtä kauniita tai iloisia muistoja , niin nekin kuuluvat elämään ja sinä varmasti ainakin luot omille lapsillesi ihania joulumuistoja, kiva jouluista viikon jatkoa sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siivouksen jälkeen on aina hyvä fiilis, vaikka aloittaminen on ihan typerää ja kamalaa :D Joo, kyllä täällä joulu alkaa saapumaan, vaikka pelkäsinkin, että mitenhän käy ;) Mukavaa viikonloppua Sinulle <3

      Poista
  7. Mulle jouluntuoksua on juurikin piparit ja hyasintti:) Piparitaikinan syöminen kuuluu myös asiaan. Muistan, kun omat lapset kärttivät aikoinaan, että tekisin heille pelkän piparitaikinan, jonka he voisivat sitten popsia. Mitä sitä turhaan pipareita paistamaan, kun taikina itsessään jo vie kielen mennessään, hen!

    Mukavia joulunodotuspäiviä<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taikina on kyllä niiiin hyvää :D Khih, kai sie teit lapsille oman taikinan? ;)
      Tuoksut ovat hyvin olennainen osa myös joulua. Ilman hajuaistia joulu ei tunnu joululta. Mukavaa viikonloppua Sinulle Sari <3

      Poista
  8. Ihana jouluinen tuulahdus ja piparin tuoksu leijailivat melkein tänne asti. :) Mukavaa, että jouluilo herää ja tarttuu! Miulla taitaa olla piparinpaistoa edessä huomenna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeee, ihanaa piparin paistoa Sinulle <3 Jokos teillä on ihana tuoksu? :)

      Poista
  9. Oi miten ihana tunnelma siellä ja onneksi pääsit joulufiilikseen <3 Täällä myös piparit leivottu pikku apulaisen kanssa <3 voiko mitään ihanampaa olla kun katsoa lasten innostusta/riemua ja kyllä se ilo/innostus tarttuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikku apulaiset tuovat piparin leivontaan ihanaa jouluista tohinaa <3 Se riemu todella tarttuu <3

      Poista
  10. Nam, Joulupipareita. Meilläkin piparien teko on vielä edessäpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä kivaa puuhaa. Meillä ei taidettu yhdellä kerralla selvitä. Nuo piparit on jo syöty ja Taika kärttää jo uusintakierrosta :D khih

      Poista
  11. Piparit luo aina tuoksullaan sitä joulufiilistä. Ihanat leipurit siellä touhuissaan. Oletko muuten huomannut, että pienet laittava piparimuotin aina keskelle taikinaa :)
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Hiluseni <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta, että pienillä on juuri tuollainen taipumus :D Khih, osuupahan varmasti! :D Ihanaa viikonloppua myös Sinulle <3 *halitus*

      Poista
  12. Nam..hyvää taikinaa. Oma äiti sanoi muutama päivä sitten että piparit piti ennen leipoa minulta salaa. Söin kuulemma melkein koko taikinan ettei se enää riittänyt pipareihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. khihi, voin niin kuvitella :D Mutta onhan se taikina niin hyvää, että pakkohan sitä on mutustaa :D

      Poista
  13. No tulihan se sieltä, se joulufiilis. Tunnen piparkakkujen tuoksun tänne saakka <3 Ihanat leipurit hommissaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä se tosiaan tulla tupsahti sitten kuitenkin <3 Piparkakkujen tuoksu on niiiiin ihana <3 Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  14. Suloisia kuvia, kodikasta <3
    Me ajateltiin ensi viikolla leipoa pipareita, voi nami!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!