Juuressosekeitto ja juureslepuskat

Tänään törmäsin jälleen siihen, että jääkaappi huuteli tyhjyyttään. Eipä haitannut mitään, kun maalta vielä löytyy ruokaa. Kävin kipaisemassa vähän punajuuria, perunoita, porkkanoita ja papuja ja tein niistä sosekeittoa. Porkkanoiden värikirjo oli keltaisesta violettiin ja valkoisesta oranssiin ja osa perunoista oli liloja. Voinette siis kuvitella, että keiton väri ei ollut järin houkutteleva. Jos juurekset olisivat olleet "normi" värisiä, niin keitto olisi ollut kauniimpi. Maku sen sijaan oli nyttenkin oikein hyvä. 


Värikkäitä vihanneksia



JUURESSOSEKEITTO

3 pienehköä punajuurta
10 perunaa
8 porkkanaa
kaksi kourallista papuja
Vettä
Sipuli
Musta- ja valkopippuria
Kuivattuja lipstikan lehtiä 
Suolaa

Kuoritut ja pilkotut juurekset sekä pavut ilman kuoria laitetaan kattilaan, johon lisätään vettä sen verran, että juurekset peittyvät. Sekaan laitetaan mausteet lukuunottamatta suolaa. Annetaan kiehua noin 20 minuuttia. Kun juurekset ovat pehmenneet, ne soseutetaan sauvasekottimella. Lisätään vettä sen verran, että keitto on itselleen sopivan paksuista. Suolaa lisätään oman maun mukaan. 


Hyvin simppeliä ja maistuvaista ruokaa. Eikä aineksien määrät ole ollenkaan tarkkoja. Sekaan voi heittää kaikkea sen verran kuin sattuu olemaan. Tykkään juuri tälläisestä EI NIIN NÖKÖNUUKAA-ruuanlaitosta. Taika omaan tuttuun tyyliinsä totesi, että pahaa on, mutta söi lautasellisen keittoa kuitenkin. Ei tämän torpan keittiössä ylpistymään pääse, khih! Muut tosin kehuivat ruokaa hyvän makuiseksi, vaikka ruskea väri herättikin ensin lievää epäuskoisuutta myös mausta.



Lapsityövoimaa!



Keittoa jäi vähän yli ja Ilona on saanut kotitalouksesta läksyksi tehdä erilaisia leivonnaisia. Yksi oli pikataikina ja esimerkkinä oli teeleivät. Ehdotin Ilonalle, että hän tekisi loppuruuasta juureslepuskoita ja se varmasti sopisi tuohon kotitehtäväänkin. Niinpä saimme loppu ruuasta, jota ei enää ollut tarpeeksi seuraavan päivän ruuaksi koko perheelle, erinomaisen iltapalan. Tarkka talonsa pitää, opetti äitee aikoinaan! 



Lepuskoita ruuan jämästä




JUURESLEPUSKAT

Yllä olevan ohjeen mukaisen ruuan loppu, noin 4 dl 
2 kananmunaa 
2 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja 


Keittoon sekoitetaan kananmunat. Jauhojen sopiva määrä riippuu keiton paksuudesta, joten jauhoja kannattaa lisäillä desi kerrallaan, kunnes taikina on sopivan tuntuista. Hyvä lepuskataikina on melko löysää, kuin löysähköä puuroa. Ruokalusikalla nostellaan pellille taikina könttejä, joiden päälle ripotellaan reilusti jauhoja ja taputellaan ohuiksi kiekoiksi. Haarukalla pistellään lepuskoita muutamia kertoja.  Paistetaan 225 asteessa 20 minuuttia. 


Kuvasta poiketen, vähän vähäisempikin jauhomäärä riittää ;) 


Lepuskat juuressosekeitosta


Lepuskat ovat siitä ihania, että niihin saa käytettyä tähteeksi jääneet muussit ja näköjään sosekeitotkin oikein mainiosti.  Samalla tuoreisiin leipäsiin saa aina erilaista makua, eikä mene ruokaa hukkaan. Meillä tosin kanat eivät ehkä olisi pistäneet pahakseen, jos olisivat keiton lopun saaneet, mutta saavat tänään tyytyä rusinoihin ;) 

Mukavaa uutta viikkoa Sinulle <3


44 kommenttia:

  1. Kylläpä saitte hyvän ja maistuvaisen aterian! - Mukavaa maanantai-iltaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä minusta on niin ilahduttavaa hyötypuutarhailussa, kun saa terveellistä ja maistuvaista ruokaa tehtyä <3 Kerkisin nyt vasta vastailemaan, joten toivottelen vuorostani ihanaa tiistaita Sinulle <3

      Poista
  2. Sosekeitot ovat aivan ihania ja tosi kiva kun teilläkin nuoriso kokkaa, meillä teini myös innostunut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne todella ovat <3 Yhdessä on mukava kokkailla :) Meillä lapset ovat aina viihtyneet keittiössä, mutta pitäisi paljon useammin yhdessä puuhailla kyökin puolella <3

      Poista
  3. Sosekeitot on hyviä. Eilen tein sellaista mihin tuli porkkanaa ja kesäkurpitsaa, hyvää oli.

    VastaaPoista
  4. Mä kans tykkään "sosesörsseleistä", koska niissä ei tosiaankaan ole niin nöpön nuukaa mitä sinne pataan heittelee ja mitkä on suhdeluvut;) Jopa minä osaan tehdä sosekeittoa;) !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liian tarkka mittailu vie äkkiä kokkaamisesta ilon. Ja toki on aina kiva vähän jännittää, miltä ruoka tänään maistuu, khih <3 Sosekeitot ovat aivan ihania. En ollut ennen edes tajunnut, miten monipuolisesti niitäkin voi tehdä.

      Poista
  5. Sosekeitto on niin hyvää 😋 varmaan nameja nuo leivätkin. Ihanaa viikon alkua ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki tuli lopulta syötyä viimeistä murua myöten, hjam :) Ihanaa viikkoa myös Sinulle Jaana <3

      Poista
  6. Kaksi upeaa ruokaa. Keittoa pitää kokeilla. Lapsityövoimaa hih hih ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, oli hyvää ja nopsaa tehdä. Lapsityövoima on näin kotioloja ajatellen loistava keksintö, khih :D

      Poista
  7. On se kumminkin silmänruokaa ruoanvalmistuksen aloitusvaiheessa, kun on noin kauniin väristä satoa. :) Ja oih, lepuskat kuulostaa niin hyville. Muistan itsekin, kun teeleipiä tuli kotitehtävän täytteeksi leipastua. Leipuria miusta ei koulussa tullu (kakkupohjista ei tartte puhua) mutta oppi siinä yhtä ja toista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värikäs sato saa mielen ihan piristymään. On se vaan niiiin mahtavaa :)
      Jaahas, täytyykin muistaa seuraavan kerran, kun nähdään kysellä vähän kakkupohja-muistoja. Tai hei, leipastaan yhdessä. khih ;) On ne kivoja muistoja, vaikkei aina olisi kaikki mennyt ihan putkeenkaan <3

      Poista
  8. Ensin herkullista keittoa ja bonuksena leipää. Nam.

    VastaaPoista
  9. Ruuanlaittajan ominaisuudessa saa kyllä olla aika korkea sietokyky ruokailijoiden kommentteihin nähden. :) Jotkut osaa sanoa kovin suoraan mielipiteensä, joillain sen näkee vasta ilmeestä. Jos ruokaan pitää "tutustua" ennen kun sen voi lautaselta lapikoida suuhunsa, on maku luultavasti epämukava. Jotkut ruokailijat ovat hiljaa, mutta ottavat vain kiintopisteen kaukaisuuteen ja syövät lautasen tyhjäksi.
    Iltapalaa ei varmaan kukaan moittinut, näyttää hyvältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, etenkin lapsiperheessä välillä saa kuulla kaikenlaisia kommentteja. Kun tämä minun Julia oli pieni, oli suuri kehu, jos hän totesi syödessään, että ei juuri ollenkaan pahaa. Tämä lausahdus on jäänyt elämään :D Parhaat ruuat kehutaankin nykyään noilla sanoilla ;D
      Joskus ilmeet ovat ihan sellaisia, että alkaa lähes säälittämään ruokailija. Tosin, olen huomannut, että itse katson välillä ilmeet ihan pieleen. Viime viikonloppuna tein kesäkurpitsasosekeittoa ja "lainalapsilla" oli hurjat ennakkoluulot sitä kohtaan. Nooh, keitto ei ollut ihan onnistunutta, kiitos kovien kuorenpalasten, joiden olin kuvitellut pehmenevän ja katselin etenkin tytön ilmettä, että nyt ei taida olla miellyttävä kokemus. Sanoinkin jo, että ei tarvitse kaikkea syödä, mutta "sitkeästi" tyttö söi lautasen tyhjäksi ja lopulta totesi: saako lisää!
      Itse en suoranaista nirsoilua hyväksy ja vetoan lapsille aina siihen, ettei ruoka ole kaikille ihmisille itsestäänselvyys. Kaikesta ei tarvitse tykätä ja jos on joku tietty ruoka, joka on oikeasti jollekulle liikaa, niin sitä ei tarvitse syödä ja tämä huomioidaan. Mutta jos lähes kaikki on pahaa tai ei kelpaa, niin sitten on ollut ruokakasvatuksen paikka :)
      Iltapalasta ei tosiaan kellään ollut napisemista <3 Kaikki meni ja olisi varmaan mennyt vähän enemmänkin ;)

      Poista
  10. Ihanaa, kun lapsetkin osallistuvat ja oppivat terveellisen ruuan valmistusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdessä on mukava puuhailla keittiössä ja tosiaan, siinnä ne lapset samalla oppivat tärkeitä taitoja <3

      Poista
  11. Tuo yhdessä kokkailu onkin ihan parasta ja jos saa vielä lapset innostumaan terveellisestä ruuasta niin naps, kaikki on kohdallaan. Kasvissosekeitot ovat tosi herkullisia :-)

    VastaaPoista
  12. Sosekeitot on hyviä ja mukava kun lapset opettelloo ruuanlaittuu. Pitäspä kokkeilla lepuskoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, ovat tosi herkullisia ja helppoja tehdä :)

      Poista
  13. Sosekeitto onkin mitä mainiointa ruokaa viileinä syyspäivinä. Oikein sellaista hyvän mielen lohturuokaa. Ja herkullistakin kaiken lisäksi :) Pitää kokeilla noita lepuskoita. Kiitos reseptistä :)

    Mukavaa tiistaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanasti ja hyvin osuvasti kuvailtu sosekeittoja, juuri tuollaisia ne ovat <3 Mukavaa päivää Sinulle <3

      Poista
  14. Tosissaan värikkäitä raaka-aineita.
    Rakastan vihannes- ja juureskeittoja ja hyödynnän kaikki tähteet.
    Kiva katsoa ruuanlaitosta innostuneita nuoria. Hyvä, että tulee tällaisia läksyjä.
    Onko teillä halla vieraillut?
    Meidän piti nostaa loppusato hallan vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tälläiset läksyt tosiaan ovat kivoja :) Toissa yönä oli hallaa, mutta se ei vielä tehnyt muuta tuhoa, kuin melonien varret paleltuivat. Muut kasvit vielä sen kestivät. Mutta näköjään se on alettava valmistautua hallaöihin ja kiireen vilkkaa korjattava satoa.

      Poista
  15. Sosekeitot ovat todella hyviä ja mitä ihaninta syysruokaa!

    Otan tuon lepuskaohjeen talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota ihmeessä. Tosi hyviä ja näppäriä, kun niihin saa muussin ja sosekeiton jämät käytettyä <3

      Poista
  16. Ihan huikean värisiä nuo juureksesi!Upea juttu hyödyntää tähteeksi jäänyt sosekeitto leipomuksiin, juuri noin pitäisi toimia ja kiinittää huomiota siihen, ettei ruokaa menisi turhaan roskiin, teillä on onneksi ne kanat jotka huolehtivatvarmaan useimmiten tähteistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävän paljon ruokaa menee roskiin yleisellä tasolla. Ihan kauhistuttavaa, kun ajatellaan, että on paljon ihmisiä, jotka eivät saa ruokaa :( Se on niin surullista.

      Poista
  17. Meidän perhe ei ole järin paljon innostunut sosekeitoista, ne taitaa liiaksi muistuttaa vauvanruokaa. Onneksi juureksista saa maistuvaa keittoa ilman soseutustakin. Mukavia läksyjä annetaan koulusta, siitä nauttii koko perhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkia ei varmasti tosiaan miellytä se pehmeys ja samettisuus, vaan kaipaa nimenomaan suu tuntumaa. Aika kivasti köksästä on tullut kotitehtäviä. Ilona vielä tarttuu niihin aina ihanan reippaasti ja uskaltaa kokeilla niihin sellaisiakin juttuja, joita ei ole valmiiksi ehdotettu tai jopa sellaisia, jotka eivät välttämättä onnistu. Yhtälailla siinnä oppii, kun joku juttu menee vähän pieleen :)

      Poista
  18. Sosekeitot ovat niin hyviä, nam! Teillä ei tullut yhtään ruokahävikkiä ja näinhän sen juuri pitäisikin mennä.
    Ihanaa tiistai-iltaa Hilu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokahävikki on tosi surullinen juttu. Meillä pyritään siihen, ettei sitä tulisi. Ihan nollille ei kyllä pääse, vaikka on kanatkin. Mutta melko vähällä kuitenkin. Ihanaa uutta päivää Sinulle Outi <3

      Poista
  19. Nam,kyllä kelpaa laittaa ruokaa oman maan antimista :P.. ja vielä hienoa käyttää loput keitosta kepuskoihin.. ihan huippua!
    Maukasta sadonkorjuuta ja mukavaa syyskuun viimeistä viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On siinnä aina ihan oma fiiliksensä kokkailla itse kasvatetuista herkuista :) Kiitos <3 Ihanaa syyskuun vikaa viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  20. Sosekeitot on kyllä niin herkkua:) Juureslepuskat olikin ihan uusi juttu:) Ihana kun on noita leipuriapulaisia♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me myös tykkäämme niistä kovasti :) Täällä on aina innokkaita leipureita <3 Eikä herkkujen syöjistäkään koskaan pulaa ole, khih :D

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!