Syyssipuleiden istutus

Sain toiveen kirjoittaa syyssipuleiden istutuksesta siten, että myös aloittelija osaa sen tehdä. Kun tietää muutaman asian syyssipuleiden istutuksesta, onnistuu homma varmasti. Kuitenkin jokainen kotipuutarhuri on jossakin vaiheessa sipuleita pyöritellyt käsissään ja miettinyt, että mitä näille pitäisi tehdä ja milloin, joten erittäin hyvä postausidea. Kiitos paljon! Jälleen kerran muistutan, että en ole ammattilainen puutarha-hommissa, vaan tieto-taitoni perustuu kokeiluun ja tekemiseen, ja niiden kautta oppimiseen (tiedon etsimisen lisäksi). 


KrookusMILLOIN?

Pienet kukkasipulit kannattaa istuttaa heti ostamisen jälkeen, koska niillä on taipumus kuivua. Pikarililjat, hyasintit, narsissit ja laukat kannattaa istuttaa ajoissa. Yleissääntö on, että sitten kun maanlämpötila on alle 10 astetta, voi alkaa syyssipuleita istuttelemaan. Tulppaaneita voi istuttaa niin pitkään, kun vaan maahan saa jollain kolon kaivettua, mutta muut sipulit arvostavat sitä, että kerkiäävät juurtumaan ennen talvea. 

Olen tosin syksyisin ostellut myöhäänkin sipuleita, kun ovat olleet lähes ilmaisia ja istutellut lähes jäiseen maahan muitakin kuin tulppaaneja. Osa sipuleista on ollut jo ihan kuivakoita ruppania, eivätkä ole seuraavana keväänä lähteneet kasvamaan. Useimmat sen sijaan on lähtenyt iloiseen kasvuun ja kukoistukseen sitä seuraavana keväänä. Joten ei ne hukkaan mene, vaikka eivät heti nousiskaa ;) 


MINNE?

Jotta syyssipulit eivät mätäänny, ne kannattaa istuttaa paikkaan, johon vesi ei jää seisomaan. Tiukka savimaa on melko riskialtista sipuleita ajatellen. Niissä kannattaa suosia kohopenkkejä, johon vesi ei jää seisomaan. Tästä klikkaamalla pääset postaukseen, jossa neuvon helpon ja nopean tavan kohopenkin tekoon. Normaaliin vettä läpäisevään maahan kukkasipuleita voi istuttaa kukkapenkkeihin ja osan jopa nurmikolle. Krookukset, idänsinililjat, narsissit ja helmililjat pärjää keskellä nurmeakin oikein mainiosti. MITEN?

Jos sipulista näkee, että kumpi pää on juuri-puoli, niin luonnollisesti juuret alaspäin ja suippopää ylöspäin. Syysipuleista usein helposti näkee, kummin päin ne pitää istuttaa. Mutta jos on epävarma, voi sipulit istuttaa vaikka kyljelleen. Pikarililjat kannattaa muutenkin istuttaa vähän lappeelleen, koska niiden sipulin yläpäässä on onttokohta, johon vesi jää seisomaan ja helposti mädännyttää koko sipulin. Jos sipuli on mennyt vahingossa nurin päin, ei maailma kaadu siihenkään. Keväällä kyseinen kasvi vaan nousee myöhempään maanpinnalle. 

Sipulit istutetaan kolme kertaa niin syvälle, kuin niiden oma koko on. Eli jos krookuksen sipuli on noin 2 cm korkea, niin se istutetaan 6 sentin syvyyteen. Toisaalta, ikinä miul ei oo mittanauhaa ollu mukana, kun olen sipuleita istuttanut ja hyvin ovat kasvuun lähteneet, eli siitä ei hirveän suurta stressiä kannata ottaa. 

Sopiva istutusetäisyys löytyy sipulipussista. Usein pienet sipulit istutetaan 5-10 cm välein ja isommat 10-15 cm välein. Itse istutan paljon tiuhempaan, koska silleen ne on miusta näyttävämpiä kukkiessaan. Silloin niitä tosin joutuu nopeammin kaivamaan ylös, jakamaan ja istuttamaan uudelleen, koska niiltä loppuu kasvutila. 


Istutuskuoppaan kannattaa heittää syyssipuleille tarkoitettua lannoitetta. Istutuksen jälkeen kastellaan, jos maa on kuivaa. 


Pinkki-vihreä tulppaaniJos sipuleiden istutuksesta jäi kysymyksiä, niin niitä voi toki esittää. Vastailen parhaan taitoni mukaan. 

Iloista viikonloppua Sinulle <3


42 kommenttia:

 1. Selkeät ja havainnolliset ohjeet. Tulevat varmasti tarpeeseen monille :) Itse olen nyt ihmetellyt balkaninvuokon mukuloita... tai oikeammin papanoita, että mihinköhän ne laittaisi ja mitenkä päin :D Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia <3 Toivotaa, et löydät balkaninvuokoille hyvän paikan. Eipä niissäkään suurta harmia tapahdu, vaikka kiepsahtavat nurin päin :) Kivaa viikonloppua myös Sinulle <3

   Poista
 2. Hyvät ohjeet. :) Sipulikukat on kyllä niin kivoja, kevään piristys!

  VastaaPoista
 3. Sipuleilat täälläkin piilotetaan multiin harva se päivä, otan pinkasta pussin kerrallaan, on kiva valita, mitä mihinkin kohtaan laittaa.

  VastaaPoista
 4. Hyvät on ohjeet. Iso kiitos. Hyvää illanjatkoa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvistä ohjeista♥ Täällä onkin tänä syksynä istutettava sipuleita, kunhan tämä jahkailija "puutarhuri" saisi päätettyä että mitä ja mihin:)) Leppoisaa alkavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viel kerkiää miettimää ja pähkäilemää :) Mukavaa viikonloppua myös Siulle <3

   Poista
 6. Viimeinen tulppaani on mahtava. Plääh. tää on epistä, pastaa ja pekonii väijjyy heti alareunassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miustakin se on tosi kaunis. *nauraa* kauhee väijyvä pekoni :D khihhi :D

   Poista
 7. Kiitos ohjeista. Tällainen tumpelo kukkien tappaja tarvitsee juuri tällaisia selkeitä ohjeita onnistuakseen.
  Ihanaa viikonloppua ja halirutistuksia Hilu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kun jotain aloittaa, niin tarvitsee selkeät ohjeet. Se usein unohtuu siinnä vaiheessa, kun hommat jo osaa. Ihana, että lukijat osaavat pyytää sitä, mitä tarvitsevat <3 Ihanaa viikonloppua myös Sinulle ja halitusmaximus <3

   Poista
 8. Hyvät ohjeet,kiitos niistä.Minulla pussillinen erilaisia kukkasipuleita ja kohta pitäis miettiä minne ne saan mahtumaan.. istutusohjeet tuli kuin tilauksesta :)
  Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ohjeista on hyötyä ja iloa <3 Mukavaa viikonloppua myös Sinulle <3

   Poista
 9. Istutin juuri kolmea eri kukkasipulilajiketta, mutta lisää mahtuisi vielä. Ehkä pitää vielä käväistä ostoksilla. Sitten toivookin että olisi jo kevät että näkisi minkälaista tuli!
  Kysyn vielä, että istutatko joka syksy uusia sipuleita, vai tyydytkö odottamaan josko entisistä vielä tulisi jotain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kerkiää hyvin <3 Se on kyllä mainio tunne, kun saa sipulit maahan ja samantien alkaa se jännittävä odottaminen <3
   Mie istutan joka vuosi uusia sipuleita. Osittain johtuu siitä, että ollaan tässä asuttu niin lyhyen aikaa, että puutarha selvästi tarvitseekin lisäsipuleita, mutta myös siitä, että tulppaanit tuppaa taantumaan. Niiden uudelleen kukintaan en luota, vaikka kuinka lannoituksista huolehdin. Ja ehkä vähän siitäkin, että oon niin perso kukille, et niitä on vaan pakko saada aina uudenlaisia, khih :D

   Poista
 10. Kyllä nualla ohojeella pitääs onnistua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti myös ihan aloittelija näillä pääsee hyvään alkuun ja lopputulokseen :)

   Poista
 11. Hmmm. Ajattelin, että en jaksa mitään pihajuttuja enää, kun kissa on kaivanut edellisen sipulipenkin ylös. Peittelin sipulit uudelleen, mut ensi kesänä ei ehkä kasvakaan menää mitään.
  Nyt tuli vähän sellanen fiilis, että voishan niitä tonne pihalle upottaakin, jos kerran nurmikkokin käy. No. Katsellaan, mitä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, kiva, että sait uutta intoa. Lisää vaan kukkasipuleita hankkimaan ja istuttamaan <3 Voi, kun nuo eläimet ymmärtäisivät, etteivät kaivelisi kukkia ylös. Meillä sulkarouvat harrastavat tätä aivan samaa toimintaa.

   Poista
 12. No nyt on hyvät ohjeet. Vielä kun pääsisin kauppaan ostamaan sipuleita 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipuliostoset on ihania <3 Ite melko pihinä vaan oon vähän kauhistellut hintoja jälleen kerran... Onneksi alet ovat vielä tulossa ;)

   Poista
 13. Kiitos selkeistä ohjeista! Aina oppii lisää.

  VastaaPoista
 14. Selkeät ohjeet olet kirjoittanut. Minä tein myös ensimmäiset sipulikukka ostokset viime viikolla. Pitänee alkaa miettimään mihin niitä istuttelisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn yksi hyvä puoli on juuri tämä sipulien ostelu ja istuttelu. Talven voi hekumoida kevään loistosta :D

   Poista
 15. Hyvät ohjeet! Ostin juuri uusia kukkasipuleita. Jos huomenna ei sada, niin taidan ruveta istutuspuuhiin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti myös aloittelijoille nämä olivat tarpeeksi selkeäst :) Mukavaa viikonloppua ja iloisia istutteluita <3

   Poista
 16. Hyvät ja selkeät ohjeet. Tarpeelliset monelle, myös minulle.
  Kun luin näitä, nousi ihmetys siitä, että omat sipulini ovat suostuneet ylipäätään kukkimaan. Oma tyylini istuttaa on ollut:
  "Kuhan hänessä ovat". Lue: kunhan maassa ovat.
  Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noinhan se menee. Pääasia, että ovat maassa :D Kerkisin nyt vasta koneen ääreen, joten toivottelen puolestani ihanaa sunnuntaita Sinulle <3

   Poista
 17. Minulla odottaa sipulit istuttamista... On vain vielä niin kovin lämmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuo on. Ainakaan tulppaaneja ei vielä kannata laittaa maahan täällä eteläisessä Suomessa :)

   Poista
 18. Kiitos vinkeistä!
  Vaikkei omaa pihaa olekaan, olen ystävän avuksi menossa istuttelemaan sipuleita hänen pihalleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pääset mukaan istutteluihin. Mukavampi ystävänkin niitä laitella, kun on kaveri messissä <3

   Poista
 19. Hyvä kukkasipuliopas! Istutan myös sipuleita suosituksia tiuhempaan, osin näyttävyyden vuoksi ja osin siksi, että muuten kaikki hankitut sipulit eivät millään mahtuisi puutarhaan :)
  Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, tuokin on hyvä syy istuttaa tiuhempaan :D ihana syyssipuli-hulluus <3

   Poista
 20. Hyvät ohjeet ajankohtaiseen asiaan :) Itse en ole uskaltanut istuttaa sipuleita vielä lainkaan. On niin lämmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nyt tuntuu, että ilma on viilennyt ihan mahdottoman kylmäksi. Tosin, loppuviikosta kuulema taas lämpenee. Ei vielä sipuleilla kiirusta olekaan <3

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!