Daalia - kesän kaunotar

Sain muutama viikko sitten ihanan paketin. Yhteistyökumppanini Nelson Garden lähetti minulle uutuus daalioitaan. Paketin mukana oli yllätyksenä myös pussillinen freesioita. Daaliat ovat yhtiä lemppari kesäkukkiani ja olin ihan intopiukeana näistä upeista lajikkeista. Minulla oli ystävä kylässä, kun paketti saapui ja jostain kumman syystä hän sai intoilustani hyvät naurut. Tosin, kyseinen ystävä on aivan yhtä höyrähtänyt daalioihin, joten oikein hyväntahtoista naurua oli kyseessä.  Enkä paketin avattuani ollut enää ainoa intoilija! 

Daaliat voi halutessaan jo nyt laittaa esikasvamaan, mutta eteläisessä Suomessa kerkiävät kukkimaan, vaikka ne istuttaisi toukokuussa suoraan maahan. Kun kasvu on alkanut, täytyy muistaa suojata ne  hallalta, sillä daaliat ovat hyvin kylmän arkoja. Ennen istutusta juurakoita voi liottaa yön yli lämpimässä vedessä. Istutuksen jälkeen kastelun kanssa kannattaa olla maltillinen, jottei juurakot mätäne liian märässä kasvualustassa. Jos taimet kasvavat pitkiksi ja honteloiksi, ne kannattaa latvoa, jolloin taimi tuuheutuu. Lannoitetta nämä kaunottaret vaativat melko paljon kasvukauden aikana, jotta jaksavat ilahduttaa runsaalla kukinnalla. Kasvupaikan on hyvä olla aurinkoinen tai puolivarjoinen. Daaliathan ovat myös monivuotisia iloja, joten syksyllä hallan käytyä juurakot kannattaa nostaa ylös ja viedä viileään paikkaan talvehtimaan. Itse laitan juurakot turpeen sekaan ja vien kellariin. 

Mutta siis, Nelson Gardenille on tullut tänä keväänä ihan mielettömän upeita uutuus-daalioita, joiden värit ovat todella herkullisia ja vastustamattomia, vai mitä olet näistä mieltä?






Koristedaalia "Pink Magic" kasvaa noin 70 senttiseksi ja sen väritys on ihan mieletön. Terälehdet ovat vaaleanpunaiset, joissa kulkee kauniita rosanvärisiä raitoja. Terälehtien pohja on keltainen, joka tuo kaunista kontrastia vaaleanpunaisen kanssa. Tämän pitäisi pysyä hyvin pystyssä ilman tukeakin. 



Dahlia



"Almands Joy"- koristedaalia on valtavan suuri kukkainen kaunotar. Kukka on liilanpunertava, lähes laventelin sininen. Odotan niin paljon tämän kukintaa, oih! Tämä kasvaa noin metrin mittaiseksi ja itse ainakin tuen tämän, jotta jaksaa kannatella suuret kukkansa. 



Koristedaalia



"Ekaterina"-koristedaalia on sykähdyttävä uutuus, jonka kukat vaikuttavat kaukaa katsottuna vaaleanpunaisilta, mutta läheltä katsottuna huomaa, että terälehdet ovat pohjimmiltaan kirkkaan keltaisia ja muuttuvat tumman roosan sävyisiksi. Kasvaa noin 80 senttiseksi ja soveltuu erinomaisesti myös leikkokukaksi. Daaliat ylipäätään ovat hyviä leikkokukkia, sillä ne kestävät maljakossa todella pitkään kauniina. 


Daalia 


Nelson Gardenin sivuilta löytyy paljon muitakin kauniita uutuuksia daalioista ja ne löytyvät klikkaamalla tästä. Itse meinasin hankkia ainakin Vuokkodaalian, sillä sellaista minulla ei ole ennen ollutkaan. 

Freesioita itselläni on ollut yhtenä kesänä ja tykästyin niihin kovasti, joten ilahduin myös freesioita paljon. Freesiat ovat tuoksuvia, intensiivisen värisiä kaunottaria, jotka ovat parhaimmillaan ryhmään istutettuna. Nämä kerrotut freesiat  kasvavat 30-45 senttiä korkeiksi. Itse istutan nämä varmaankin perennojen sekaan tuomaan värikkyyttä. Freesiat voi laittaa esikasvamaan näin huhtikuussa, mutta itse istutin ne viimeksi suoraan maahan ja tuolloinkin kerkisivät hyvin kukkimaan. 


Freesia



Taas tälläkin kerralla, kun aloin kuvauspuuhiin, ilmoitti Taika haluavansa tulla esittelijäksi. Ja jälleen kerran, jukurtit naamalla. Khih. Alkaa tulemaan näköjään jo tavaksi. Kun jukurtit oli pyyhitty, loppui mallin ura siihen. 






Kiinnitin daalioissa heti huomiota siihen, että juurakot ovat todella hyvän kokoisia. Pussissa ei ole todellakaan vain muutama pieni juuren pätkä, vaan oikeasti kunnon määrä juuria, joten myös kasvin voi odottaa olevan hyvänkokoinen ja kukkivan runsaasti.  Ehdoton plussa Nelson Gardenin juurakkopusseille! 



Daalian juurakko


Poden keväisin kroonista tilan ahtautta, joten kaikkia daalioitani en aio esikasvattaa. Nämä kuitenkin meinasin laittaa lähipäivinä likoamaan ja sen jälkeen istuttaa. Pääsen sitten nauttimaan kukista hyvissä ajoin. 

Mikä näistä kaunottarista oli Sinun suosikkisi ja esikasvatatko Sinä daaliasi? 

52 kommenttia:

  1. Daaliat eivät suotta ole niin monen kasvattajan lempikasveja ja loppukesän todellisia katseenvangitsijoita.
    Etenkin tuo Almands Joy ihastuttaa värisävyllään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ovat kerta kaikkisen upeita kasveja :) Almands Joy on ihan nimensä veroisen näköinen :)

      Poista
  2. Ihanan värisiä! Almands joy on näistä lempparini.

    VastaaPoista
  3. Itse kokeilen kasvattaa myös siemenistä tarhadaalioita ja taimet on jo koulittu ja terhakoita 💚 Daaliat on uusi trendi ja oma mummoni oli ihan pro niiden kasvatuksessa. Harmi, ettei niitä juurakoita ole enään...
    Aurinkoa viikkoosi ☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus myös siemenestä tarhadaalioita kasvattanut ja onnistuivat hyvin. Ihania ovat <3 Tuo on kyllä harmi, että mummosi juurakot ovat kadonneet aikojen saatossa :(
      Aurinkoista viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  4. On tuo Pink Magic aika herkullinen.
    Viime kesänä minulla oli pitkästä aikaa freesian mukuloita. Ne tuli kaupanpäällisinä ja heitin ne vähän yliolkaisesti ruukkuun terassille. Kukkivat aivan ihanasti ja tuoksuivat vielä ihanammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en tuohon tuoksuun ollut kiinnittänyt huomiota, joten nyt täytyy siihen paneutua kesän aikana :) Pink Magicissa on kyllä taikaa <3

      Poista
  5. Daaliat ovovat kyllä upeita! Kiitos esikasvatus vinkeistä...juurakot likoamaan siis lähipäivinä.

    VastaaPoista
  6. Daaliat ovat suosikkejani, sillä ne ovat helppohoitoisia, kunhan on varasto, mihin ne kärrää talveksi. En esikasvata daalioitani, vaan junttaan ne suoraan maahan toukokuussa säiden lämmettyä.
    Suosikkini daalioistasi on Pink Magic. Ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän niitä hyvin helppoina kasvatettavina. Ihastuttavia kukkia <3 Pink Magic on ihan taianomaisen kaunis <3

      Poista
  7. Rakastan Daalioita. Ostan niitä joka kesä ja ne jaksaa ahkerasti kukkia kylmille ilmoille saakka. Yhtenä kesänä säikähdin että hallayö vei ne jo alkukesästä mutta kyllä ne siitä jaksoi nousta kun otin paleltuneet lehdet pois. Ihanaa kun tulee kesä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesän odotus on jo ihan huipussaan <3 Daaliat ovat super ihania kaunottaria <3 Onneksi daaliasi lähtivät uuteen kasvuun. Mullan alla olevat juurakot ovat onneksi turvassa, joten lähtevät kyllä uudelleen kasvamaan, vaikka vähän kiusaisikin.

      Poista
  8. Daaliat on ihania. Upeita uusia lajikkeita. En vielä laita esikasvatukseen, kasvihuoneessa noppiisti sitten joutuu vielä myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kun aina tulee uusia lajikkeita, ovat nämä vaan niin ihania kukkia :) Kasvihuoneessa kasvaavat varmaan vinhaa vauhtia alkuun päästyään <3

      Poista
  9. Olipa mukava paketti! Daaliat ovat ihania ja niitä tulisi varmasti hankittua ylettömät määrät, jos talvetus olisi helpompaa. Olen jo laittanut talvetetut juurakot multiin ja uudet hankinnat ovat vielä saapumatta. Mukavaa viikon jatkoa!☀️.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin hyvällä mallilla daalioiden esikasvatukset. Mistä päin sinä tilasit juurakoita? Me tilasimme kaverin kanssa ukon Bulbsilta ja eilen sieltä itseasiassa tulikin viesti, että paketti on lähtenyt matkaan. Hiphei :) Mukavaa viikon jatkoa myös Sinulle <3

      Poista
  10. Ihana tuo pink magic! Olen daalioita talvettanut ja ostanut muutaman lisää. Ajatuksissa olisi daalia-lilja - istutus. Kotilot ovat harmillisen ihastuneita daalioihin, mutta muuten ne ovat aivan täydellisiä kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daalia-lilja istutus kuulostaa tosi hyvältä <3 Kotilot osaavat olla kurja riesa, kun ihastuvat johonkin kasviin. Toivotaan, että daaliasi saisivat olla suht rauhassa <3

      Poista
  11. Oih, ihana paketti <3 'Almands Joy' on minunkin lempparini noista. 'Pink Magic' on myös ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat ovat kyllä tosi herkullisen värisiä <3 Tämä oli tosiaan aivan super kiva paketti, joka ilahdutti huimasti :)

      Poista
  12. Kivan paketin sait. Daaliat on kyllä upeita.
    Tuo Pink Magic näyttää hyvältä.
    Kesä ja kukkaset, ihanaa! Niitä odotellessa...
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotus alkaa olemaan jo valtava. Oijoij, tulisipa jo pian kesä <3 Mukavaa viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  13. Voi miten ihania nuo daaliat! Olen aina ihaillut niitä, mutta olen jotenkin uskonut, että ne ovat niin suuritöisiä, etten ole uskaltanut niitä kokeilla. Kirjoituksesi perusteella homma ei kuitenkaan kuullosta niin hankalalta, joten ehkä ensi kesänä kokeilen. Kukkapenkissä olisi sopiva kolokin, kun muutama ruusu viime vuonna kuukahti ;) Puutarha on vielä niin mielettömien kinosten alla, että ehtii tässä harkitsemaan :)) Oikein mukavaa loppuviikkoa teille ja erityisterkut söpölle Taikalle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, sillä ovat helppoa kasvattaa ja palkitsevat varmasti <3 Ihanaa loppuviikkoa Sinullekkin ihana Virpi <3

      Poista
  14. Ihania nämä daaliat! Kasvatusvinkit tulivat juuri sopivasti tarpeeseen. Oma suosikkini on tällä hetkellä pompom, mutta tuo almands joy oli myös valloittava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daaliat ovat tosiaan ihania :) Hyvä, että vinkeistä oli apua <3

      Poista
  15. Täällä yksi daalioitten ihalilija myös. Tänne tulivat myös nuo kasvatusvinkit tarpeeseen. Taidanpa istuttaa toukokuussa.
    Iloa ja aurinkoa huhtikuuhun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että vinkeistä oli apua :) Daaliat ovat vastustamattoman ihania :) Iloa ja onnea myös Sinun huhtikuuhusi <3

      Poista
  16. Nappasin muuten sinulta tuon Puhu hyvää selän takana- blogihaasteen, kiitos siitä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että osallistuit ja voi, miten ihanasti olit blogistani kirjoittanutkaan <3 Olin ihan kyynel silmässä, kun tulin niin hyvilleni kauniista sanoistasi <3

      Poista
  17. Äidillä oli aina daalioita kasvamassa kesäisin, mutta jostain syystä en ole niitä itse kasvattanut. Johtuu varmaankin siitä että talvehtimispaikat on meillä vähän kortilla. Pitääkö freesiatkin kaivaa talveksi maasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Freesiatkaan eivät talvehdi Suomessa, joten jos haluaa niistä monivuotisen ilon, niin nekin täytyy nostaa ylös ja viedä pakkaselta suojaan :) Daalioita voi kokeilla talvettaa sisätiloissakin pimeässä paikassa. Silloin niitä täytyy vain vähän useammin muistaa suihkutella, etteivät kuivu ihan kokonaan :)

      Poista
  18. Onpa kauniita! Toivottavasti tänä vuonna olis oikea kesä, jotta kasvit pääsevät kunnolla kasvamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan todellakin <3 Daaliat ovat siitä ihania, että kasvaavat upeiksi huonoinakin kesinä :)

      Poista
  19. Kauniit värit kukissa, jos mulla olis piha niin oisin varmaan ihan hurahtanut kasvattamaan kaikkea :) Suloinen Taika ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heiii, daaliat pärjäävät hyvin ruukuissakin, joten ovat parvekkeen super kaunistuksia ;) Taika kysyi heti, että kukas Maiccu on kun kerroin, että sanoit Taikan olevan suloinen. Oletkin nyt meidän loppuillan puheen aihe ;) khih.

      Poista
  20. Ihana paketti ja daaliat ovat minunkin lempikukkia <3 .Tällä hetkellä kaksi esikasvatuksessa ja molemmat hyvällä alulla!Aina ei ole esikasvatus ja juurakon talvettaminen onnistunut!
    Hurmaavaa huhtikuuta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että daaliasi ovat lähteneet hyvään kasvuun :) Toivotaan, että kukkiivat runsaasta kesällä <3 Kiitos, ihanaa huhtikuuta myös Sinulle <3

      Poista
  21. Tykkään kaikista kerroksellisista kukista ja siksi tykkään myös daalioista. Ihanaa loppuviikkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daaliat ovat kukkien kuningattaria <3 Ihanaa viikon jatkoa myös Sinulle <3

      Poista
  22. Minä tykkään todella kovasti myös daalioista ja muutama pussi lähti kaupasta mukaan. Valitettavasti viime syksy oli niin kiireistä aikaa, että minulla jäi juurakoita maahan. Olisihan se ihme jos sieltä vaikka nousisivat vielä, mutta pitää varalta ostaa näitä uusia juurakoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daaliat ovat kyllä ihan mielettömän kauniita. Luulisin, ettei ne maahan jääneet ole talvesta selvinneet, eli hamstraa vaan reilusti ;) Ja jos jostain syystä ovat selvinneet, niin eihän sekään mitään haittaa ;)

      Poista
  23. Pink Magic on ihana. Minulla oli aikaisemmin daalioita paljon, mutta siskon sairastaessa syöpää minulta jäi juurakot syksyllä nostamatta. Siskon luona käynnit oli tärkeämmät, en ole harmitellut noita juurakoita, ihanat muistot siskosta ja kukistakin nyt ilona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kuulla siskosi sairaudesta. Ymmärrän hyvin, ettei juurakoiden nostamiseen ollut silloin aikaa. Onneksi olit siskosi luona <3

      Poista
  24. Kasvatin daaliani juurakosta mutta tyhmyyttäni en tajunnut latvoa sitä jo taimena. Nyt ’taimia’ on 3 kpl metrin mittaisia honteloita kasveja, eikä kukista tietokaan. Myöhäistä varmaan enää tehdä yhtään mitään?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni kävi vähän samalla tavalla kiireiden vuoksi. Osan olen nyt latvonut ja osan jättänyt pitkiksi ja tukenut ne.

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!