JOULUKALENTERI. Luukku 15: Lahja vinkkejä kirjojen ystävälleHyvää joulukuun 15.sta päivää Sinulle. Tänään esittelen muutaman upean lahjaidean kirjojen maailmasta. Tunnetko ketään Harry Potter fania? Tai ketään tomaattien kasvatuksesta innostunutta? Tai kanojen kasvattajaa, joka tarvitsisi vinkkejä kananmunien hyödyntämiseen? Tai ruuan laitosta innostunutta? Minä tunnen!! Readme.fi lähetti minulle esiteltäväksi todella upeita kirjoja, joista ajattelin olevan hyötyä myös lahjaideoiden kanssa painiville. 

Joku varmaan muistaa oman joululahjatoiveeni. Sonja Lumpeen Tomaatti-kirjan.  Toiveeni on kuultu ja kirja ylitti kaikki odotukseni. 
Tomaatti!-kirja  (Sonja Lumme. Tomaatti! Readme.fi 2017, kuvat Arne Nylander. 237 sivua) on valtavan upea teos tomaateista. Tietoa on laajasti ja se on kerrottu siten, että maallikkokin sen ymmärtää. Kirja sopii siis sekä ihan tomaatin kasvatuksen aloittaville että konkareille, jotka haluavat laajentaa omaa tietotaitoaan.  Itselleni ei tullut mieleen yhtään asiaa, jota olisin jäänyt kaipaamaan. Todella kattava teos!
Kasvatus ohjeet ovat selkeitä ja kirjailija on tuonut teokseen hienosti esiin myös omat kokemuksensa tomaatin kasvatuksesta. Lukijalle ei tosiaan jää epäselväksi kirjailijan oma intohimo tätä upeaa hedelmää kohtaan. Huom; tomaatti on kasvitieteellisesti hedelmä, vaikkakin sitä kutsutaan vihannekseksi.
Kirjan kuvitus on todella kaunista ja värikästä. Oma kevään odotukseni kasvoi täyteen huippuunsa kirjaa lukiessa! 
Periaatteessa tomaatin kasvattajalle ei ole merkitystä, onko lajike perinnelajike, avopölytteinen vai hybridi. Kuitenkin mikäli haluaa kerätä omakasvattamista tomaateista siemeniä, nämä tiedot ovat tärkeitä ja hyödyllisiä!
Siementen keruusta on erittäin hyvä luku, jossa kerrotaan kuinka siemenet kannattaa kerätä talteen ja mitä tehdä niille sen jälkeen. Onko itsellesi tuttu termi fermentointi? Itse kuulin termin ensimmäistä kertaa viime kesänä ja hetken jouduin asiaa googlettelemaan.  Tätä tapaa ammattilaiset käyttävät siementenkeruuseen, sillä se on varmin tapa saada hyvin itäviä ja terveitä siemeniä, jotka säilyvät paremmin. Tähän löytyy kirjasta hyvät, selkeät ohjeet!
Kirjassa oli oma lukunsa taudeille ja tuholaisille ja muille tomaatin ongelmille. Nämä ovat vielä laitettu lyhyesti ja ytimekkäästi samalle sivulle, jolloin on helppo lähteä etsimään ongelman aiheuttajaa, mikäli tomaattia jokin vaivaa. 
Eri tomaattilajikkeita on aivan valtavat määrät ja vuosi vuodelta niiden määrä myös kasvaa. Kirjassa on laajasti esitelty eri lajikkeita. Ainoa, mikä tietysti vähän jää lukijaa harmittamaan, on se ettei millään pysty kaikkia upeita esiteltyjä lajikkeita kokeilemaan, ainakaan yhden kesän aikana! Onneksi tulee aina seuraava kesä :)
Tomaatti keittiössä- osuudesta löytyy kivoja reseptejä tomaatin hyödyntämiseen. Itselläni ei viime kesänä ollut ongelmaa, ettenkö olisi keksinyt kaikille niille tomaateilleni käyttöä ;) Taisi olla sama tilanne monella muullakin! Jospa ensi kesänä pääsisi jo paremmin kokkailemaankin tomaatista. Reseptit ovat hyvin herkullisen kuuloisia, joten toivon parempaa satoa ensi kaudelle.


Keittiössä saa myös hassutella!
Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa jokaiselle tomaatin kasvatuksesta innostuneelle. Vaikka teos on laaja, niin se on hyvin miellyttävä lukea. Paljon tietoa olematta puisevaa. Oiva lahjaidea joko ihan itselle tai sitten sille ystävälle, joka tykkää tomaateista.  Tämän kirjan kohdalla loppuu ylistyssanat kesken!


Tosiaan, tunnetko ketään, joka rakastaisi Harry Potteria tai Ihmeotukset ja niiden olinpaikat-elokuvaa? Luulen, että jokainen tuntee! Tässä pari lahjaideaa heille!
Harry Potter- Tylypahkan vuosikirja on takuuvarma hitti lapselle tai nuorelle, joka on innostunut Harry Potterista.  Kirja on täynnä hauskoja puuhatehtäviä, joissa voi kuvitella itse olevansa Tylypahkassa. Julia ainakin usein on puhunut, kuinka upeaa olisi päästä Tylypahkaan ja kuvitellut, millaista sielä olisi.  
Kirjan avulla pääsee tempautumaan illuusioon, että itse kävisi tuota upeaa ja ihmeellistä velhokoulua!


Kirjasta löytyy myös perustietoutta Harry Pottereista. Tietokohdat ovat lyhyesti kirjoitettuja, mutta varmasti jokainen Harry Potter fani tietää, mistä on kyse!
Kirjan kuvat ovat upeita!


Tämä oli mielestäni yksi hienoimmista "puuhakirjoista", joita olen nähnyt ja olen varma, että sen parissa Harry Potter-fani viihtyy tovin jos toisenkin!


J.K Rowling´sin Wizarding World MAGIAA-sarja on saanut jatkoa; Maagisia otuksia-kirjalla (alkuperäinen teos: Movie Magic 2 - Curious Creatures, Suomennus Irma Rissanen, A Bonnier Group Company, 103 sivua).
Kirjassa esitellään kaikki otukset, jotka ovat olleet Ihmeotukset ja niiden olinpaikat- ja kaikissa kahdeksassa Harry Potter-elokuvassa. Jokaisen otuksen kohdalla kerrotaan, kuinka se on luotu.
Kirjan sisältö ei ehkä avaudu ihmiselle, joka ei ole näitä elokuvia nähnyt, mutta sellainen joka on, rakastuu tähän varmasti! Nämä ovat kirjoja, joita katsellaan ja luetaan kerta toisensa jälkeen. Eivät siis todellakaan ole yhden lukukerran kokemuksia, vaan oikeasti teoksia, jotka ovat täynnä elämyksiä!
Kirjasta löytyy myös ponnahduskuvia, avattavia luukkuja sekä irroitettavia julisteita.
Kirjan kuvitus on upeaa. Mikä ei sinällään yllätä, koska ovathan nämä elokuvatkin käsittämättömän upeita teoksia! Kirjassa on paljon myös tietoa, kuinka nämä mahtavat elokuvat on tehty.
Elokuvia katsellessa jää aina jotain huomaamatta ja tämä on kirja, joka palauttaa muistoja ja innostaa etsimään lisää tietoa näistä ihmeellisistä otuksista!  Sitten vielä kirjavinkki ihmiselle, joka tykkää kananmunista tai ihmiselle, joka itse kasvattaa kanoja, mutta alkaa olemaan jo vähän kyllästynyt kananmuniin, eikä oikein tiedä, mitä niistä tekisi. Meillä kanoja on niin vähän, ettei kyllästymistä ole päässyt tapahtumaan. Silti välillä pohtii, että mitähän muuta näistä munista voisi tehdä kuin perinteisiä paistettuja- tai keitettyjä munia.  Sopii tämä tosin kenelle tahansa ruuanlaitosta tai leipomisesta kiinnostuneelle, koska reseptit ovat erittäin monipuolisia. Meillä myös mies innostui tästä kirjasta ja sanoi, että rauhallisina viikonloppuaamuina etsii tästä ohjeita aamiaisen tekoon.
Muna (Sanna Mansikkamäki, Muna, kuvat Pia Inberg, Readme.fi 2017, toinen painos, sivuja 315) on monipuolinen teos, joka kertoo kananmunasta perustietoutta ja jossa on paljon reseptejä, joissa kananmunia on käytetty. Kirja opettaa täydellisen uppomunan ja munakokkelin tekoon sekä antaa lukemattomia ideoita ja ohjeita, mitä kaikkea herkullista voit valmistaa kananmunasta. Reseptit on jaettu siten, että päivän jokaiselle aterialle löytyy ohjeita kananmunasta.


Kirjan kuvitus on hyvin miehisen oloinen, johtuen tummista sävyistä. Hyvin tyylikäs mielestäni.
Tästä reseptistä tulee mieleen oma lapsuus. Äiti teki munajuustoa ja ai, että kuinka hyvää se olikaan!
Kirjasta löytyy perinteisten ohjeiden lisäksi makuja maailmalta.Nämä etikka-punajuuri munat näyttävät hauskoilta!
Oletko koskaan ajatellut kypsentää keltuaisia suolasokeri-seoksessa? Itselleni ei olisi ilman tätä kirjaa käynyt mielessäkään moinen kokeilu. Mutta luulen, että tämä täytyy kokeilla.
Kirjasta löytyy paljon myös leivonnaisten ohjeita, mikä toki on melko luonnollista ajatellen, että kananmuna on usein hyvin tärkeä osa leipomista.
Tykkään itse siitä, että kirjassa on hyvien ja monipuolisten reseptien lisäksi perustietoa kananmunasta.


Kiitos Readme.fi yhteistyöstä!

Toivottavasti joku sai itselleen näistä helpotusta miettiessään joululahjoja! Herkullinen joululahjavinkki löytyy myös täältä. Suklaatilan herkkuja, joihin löytyy kyseisestä postauksesta alennuskoodi! 

Mukavaa päivää Sinulle <3 Huomenna vielä muutama lahjavinkki itsetehtyihin lahjoihin! 

18 kommenttia:

 1. Hyviä ideoita lahjoiksi, kiitos! Ja mukavaa päivää sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavia kirjoja :) Mukavaa päivää myös Sinulle <3 ja kivaa vkl.a!

   Poista
 2. Tuo tomaattikirja olisi kyllä minulle ihan tarpeellinen. Tuo munakirja minulla onkin. Mukavaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lämpimästi tuota kirjaa. Todella upea teos! Mukavaa viikonloppua :)

   Poista
 3. Mukavan kuuloisia teoksia! Kiitos esittelystä. Hyvää viikonloppua!💕

  VastaaPoista
 4. Kiitos kirjaesittelystä. Tuo Sonja Lumpeen kirja minulla jo onkin ja sen pariin on aina kiva palata tomaattien viljelyn aikaan.

  VastaaPoista
 5. Tomaattikirja olisi minun juttuni. Tyttärelleni ostaisin Muna-kirjan, koska hänellä on kanoja.

  VastaaPoista
 6. Olen niin iloinen, että sait tuon tomaattikirjan, jota olet toivonut. Hieno kirjaesittely. Oikein hyvää viikonloppua teille: )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkin olin onnesta soikeana! Mukavaa vkl.a myös Sinulle ❤

   Poista
 7. Tomaattikirja vaikutti kiinnostavalta, ja miksei munakirja myös! :D Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 8. Ihan käy naurattamaan, nuo 'keittiössä saa hassutella' tomatit. Hyvät kirjat esittelit! Tuo tomattikirja on toiveissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin ne oli mainiot :) Toivottavasti toiveesi toteutuu, on nimittäin tosi hieno teos :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!