Satokauden suuret tunteet

Tänä kesänä olen käynyt suurimmat tunnemyllerrykset hyötypuutarhan suhteen kuin koskaan aiemmin. Suurista odotuksista valtaviin pettymyksiin ja taas uusiin odotuksiin, välillä höystettynä upeilla onnistumisen kokemuksilla.  Luulen, etten ole ainoa tarhuri, joka on myllerryksiä tuntenut. 

Tänään siivosimme Ilonan kanssa kasvihuoneista tomaatinraadot. Puolen vuoden odotukset, työt ja lopulta myöntäminen, ettei homma ihan onnistunut, tuntui kieltämättä vähän pahalta. Mutta siitä mentiin yli, kun oli aika tehdä ruokaa. Jotenkin se hetki, kun ruuaksi on pääsääntöisesti omakasvattamia tuotteita, saa tämän ihmisen tuntemaan niin suurta onnea, ettei siihen hetkeen mahdu yksikään epäonnistumisen murhe.



Lihapullat olivat ihan eineksiä, mutta muutoin lautanen koostui itse kasvattamista tuotteista. Hjam! Ja niin rakastan tuota värienkirjoa! Sinisistä perunoista tuli hauskan väristä muussia. Huiman värisiä olivat perunat myös sisältä.




Siinnä on tämän kauden loput kurkut ja kesäkurpitsat. Paprikoita jäi vielä muutama.




Tomaateista vielä osa jäi kasvihuoneeseen odottelemaan, jospa kerkiäisivät kypsymään ja saisin niistä siemenet talteen. Hyvin harvassa on tänä vuonna olleet omat tomaatit. Jos tämä olisi ensimmäinen tomaattivuoteni, niin saattaisi jopa jäädä viimeiseksi. Onneksi ei ole. Ja katseet on tomaattien suhteen täysin jo ensi vuodessa <3 Osa tomaateista kerättiin raakana ja tuotiin sisälle kypsymään.

Vesimelonien suhteen myös koin pettymyksen. Kasvatin itse taimet siemenestä ja lähtivät hyvin kasvuun. Kesäkuun alussa vein taimet pieneen kasvihuoneeseen, kun näytti, että kelit suosivat. Sen jälkeen alkanut kylmyys romahdutti kasvun pitkäksi aikaa. Sitten kun kasvu alkoi ja vesimelonit alkoivat kukkimaan, pölytys onnistui hyvin. Ja kuitenkin kausi loppui kesken. Kaksi vesimelonia odotin saavani. Toinen halkesi ja toisen otin tänään sisälle tarkoituksena, että maistamme koko porukka siitä pienet palat. Noh, kuinkas paljon pistetään kellekkin?



Viime vuonna saimme suunnilleen samankokoisen melonin ja siinnä oli jopa jotain syötävää sisällä. Ei mennyt nyt ihan homma putkeen. Mutta ensi kesänä onnistutaan jo lähes tulkoon varmasti, eikö niin? ;)

Herneistä saatiin paljon satoa ja Taika rakasti omakasvattamia herneitä ihan valtavasti. Torin eikä kaupan herneet kelvanneet juuri ollenkaan, mutta omia piti käydä napsimassa aina kun ulos mentiin. Myös kesäkurpitsasta saatiin tehdä hilloa ja lapset söivätkin niitä jonkin verran. Kesäkurpitsa onnistumisista ja hernemaisteluista löytyy postaus täältä. Tuolta löytyy myös ohje kesäkurpitsa-sitruunahillon tekoon. Suosittelen kokeilemaan! 

Omalta kohdaltani parhaat onnistumiset koin mehunteosta ja härkäpavuista. Uusia juttuja itselleni molemmat <3 Härkäpapupihvien ihan mielettömän hyvän ohjeen löydät täältä. Tuolta löytyy myös tosi näppärä keino kerätä karviaiset talteen.  Tein myös karviaisista mehua, joka oli myös tosi hyvää! Siitä lisää täältä

Perunoita saatiin monelle aterialle ja osa on vielä maassakin. Useampia lajeja ja tarkoitus olisi pitää pienet pottu-maistiaiset vielä syksyn aikana oman perheen kesken. Jännä nähdä, löytyykö mausta kuinka paljon eroavaisuuksia. 

Sipuleita myös kasvatettiin itse ja onnistuivat hyvin kosteasta kesästä huolimatta. Samoin erilaisia porkkanoita ollaan maisteltu. Hjam. Ja edelleen, tykkään noista väreistä:



Lilat ovat mielestäni herkullisimman makuisia kypsentämättömänä. Valkoiset olivat melko mietoja maultaan. Keltaiset ja oranssit olivat melko samankaltaisia. Lapsia nämä vähän kummastuttivat karjalanpaistin joukossa ;) 

Punajuuret vielä odottavat maassa. Niiden suhteen olen melko skeptinen. Pieneltä näyttää. Sen sijaan pensaspavut näyttävät onnistuvan. Yin Yang ja Borlotto firetogue näyttävät mielenkiintoisilta. En tiedä, osaanko alkaa niistä ruokaa laittamaan, mutta ehkäpä kuivaan muuhun käyttöön. Niistä lisää myöhemmin :)

Ensi vuonna sitten uusia yrityksiä. Vaikka välillä on harmittanut ja suorastaan itkettänyt, niin silti on semmoinen olo, että tätä lisää ja aina vaan enemmän. Jokainen pienikin onnistuminen on korvannut useamman epäonnistumisen! 

Makoisaa satokautta Sinulle <3 

23 kommenttia:

  1. Noita erivärisiä porkkanoita olen joskus katsellut siemenhyllyllä. Tosi hauskan näköisiä. Ja tuo peruna vasta kiva onkin! En edes tiennyt, että melonia voi kasvattaa suomessa, joten tuo sinun saavutuksesi on hieno ainakin minun silmissäni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan ensi vuonna noita erivärisiä porkkanoita, ovat mielenkiintoisia ja hyviä. Siementen hinta oli vähän tietysti korkeampi kuin tavallisten, muttei mitenkään hirveästi. Minusta on kiva kokeilla kaikkia erilaisia hassutuksia. Vaikkakin sitten välillä kokee vähän pettymyksiä ;) Kiitos Minna ihanista sanoistasi <3

      Poista
  2. Ei aina onnistu minullakaan, mutta sitkeesti vaan seuraavaan kertaan yritystä. Onni on se pienikin sato ja varmasti maistuvaa! Tällä kertaa minulla on punajuuria ihan liikaa ja porkkanat saavatkin olla kauemmin maassa ja laitan niitä myös hiekkaan säilöön, säilyvätkin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on. Kiva, että sait reilusti punajuuria ja porkkanoita. Niitä on kiva sitten talvella maistella :)

      Poista
  3. Puutarhaharrastajan elämään sisältyy arvoituksia, ja yksi niistä on kesän sää. Tämä kesä oli arvoitus kaikille säätieteilijöillekin. Eipä masennuta, uusi kesä on jo tulollaan. Meilläkin kesäkurpitsoista sai yhden keiton, kun lisäsi muutaman perunan ja lehtikaalin ja paprikaa ja sipulia. Aurinkoisia puutarhapäiviä, rouva Maatiaiskananen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on ja se varmaankin on osittain tämän harrastuksen suola. Jos kaikki onnistuisi aina, niin ehkä sekään ei olisi kivaa... Kesäkurpitsakeitto kuulostaa hyvältä, ensi vuonna täytyy kokeilla :) Nyt meillä meni kesäkurpitsat hilloa lukuun ottamatta suoraan likkojen suuhun :D

      Poista
  4. Minusta tuntuu että sato vaihtelee paljon joka vuosi. Nyt oli hyvä hernevuosi ja härkäpapuvuosi mutta onneton perunan ja porkkanan suhteen. Pinaattiakin tuli vain vähän. Tomaatteja tuli yllättävän hyvin mutta oikeasti sato oli murto-osa huippuvuosista. Kurkkusato oli keskinkertainen. Vadelmaa tuli ihan hillittömän paljon, mansikkaa ei lähes lainkaan. Ensi vuosi näyttää mitkä on sen vuoden kohokohdat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin se taitaa olla. Mielenkiinnolla jäämme odottelemaan ensi vuotta :)

      Poista
  5. Eksoottisen väriset perunat ja porkkanat. Hienot kuvat. Kesät eivät ole veljeksiä. Toisinaan sama viljelyala antaa jostain lajista reilun sadon ja toisena kesänä kesänä sellaisen, että hukkaan mennyt työ harmittaa. Seuraavana keväänä sitä aloittaa entistä innokkaampana. Teidän melonin kasvatus on kuin meidän persikan kasvatus. Ensimmäisenä kesänä puuhun tuli viisi hedelmää, seuraavana yksi ja kolmantena ja viimeisenä puun olemassaolon aikana tuli tulipolte. Se varmaan oli ollutkin Virosta tuodussa taimessa koko ajan, mutta näkyi vasta kolmantena kesänä. Pakko hävittää koko puu, ettei polte levinnyt muihin hedelmäpuihin. Ihania syksyisiä päiviä sinulle puutarhassasi ja sisällä kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Minusta on hauska kokeilla kaikkia tuollaisia erikoisia hassutuksia :) Ääh, voin kuvitella sen pettymyksen tuon persikan kanssa. Onneksi ne pettymykset melko nopeasti unohtuvat, kun tulee seuraava kokeilu!

      Poista
  6. Vuodet on erilaisia, mielenkiintoista satoa olet saanut, uudella innolla ensikesänä viljelypuuhiin. Hyvää syksyn jatkoa sinulle! Inkeri
    puutarhurintytar.blogi.net

    VastaaPoista
  7. Hienoa satoa olette saaneet!�� Olipa tosiaan jännän näköisiä nuo perunat..Varmasti harmittaa ettei kaikki kasva niin kuin toivoisi, mutta kun on ollut niin surkeat ilmatkin..ensi kesänä varmasti parempi!!♥ Oma kasvatetut herkut on kyllä parhaita:) Mukavaa alkanutta viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Maku on ainakin olevinaan aivan toisenlainen kun on itse jotakin kasvattanut. Rakkaus lienee se mauste ;) Mukavaa viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
    2. Hyvän näköistä! Sitä pitää saada kokeilla kaikenlaista. Hyvää syksyä puutarhaasi!

      Poista
  8. Mukavasti ootta satoa suanu! Peruna on muusissa erikoisen väristä, sinistä perunoo oon joskus miekin kasvattanu. Porkkanoissa on monta värisävvyy. Aina ei onnistu nuo kasvatukset, uuvestaan vuan yritettään!

    VastaaPoista
  9. Tulipas viestini vähän hassuun paikkaan!
    Hyvän näköistä! Sitä pitää saada kokeilla kaikenlaista. Hyvää syksyä puutarhaasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä haittaa mitään <3 Kiitoksia. Mukavaa syksyä myös Sinulle!

      Poista
  10. On hienoa saada ruokaa omalta maalta!

    VastaaPoista
  11. On aina hienoa kokeilla erilaisia juttuja vaikka aina ei menisikään niin kuin Strömsössä :) Joskus kuitenkin onnistuu ja sitten se onkin hurjan hienoa. Mukava saada satoa omasta maasta ja kasvihuoneesta. Hienoja noi perunat :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!