Kurkkuhuoneen kuulumisia

Toiseen huppukasvihuoneeseen laitoin kurkkuja ja muutaman tomaatin kasvamaan. Kurkut kasvavat Kekkilän Kasvatussäkeissä, jotka ovat äärimmäisen helppoja käyttää. Säkkiin leikataan reiät, joihin taimet istutetaan ja pohjaan tehdään muutamat viillot, jotta ylimääräisen vesi pääsee valumaan ulos. Kasvatussäkeissä on valmiina lannoitteet, joten käytettäessä valmistajan mukaisia taimi ohjeistuksia, lannoituksesta ei tarvitse huolehtia koko kasvukauden aikana. Kurkkujen osalta suositus on kaksi taimea per säkki, mutta itse laitoin kolme, joten myöhemmin lisään säkkeihin lannoitetta.  Kasvatussäkit ovat luomukasvatukseen sopivia ja niissä voi kasvattaa mitä tahansa; kurkkuja, tomaatteja, yrttejä, mansikoita, kurpitsoja ja niin edelleen.  


Sain istutukseen apua lainatyttäreltä, joka on ihanan innokas tulemaan aina puutarhahommiin mukaan.






Taimet olivat pääseet jo aika isoiksi esikasvatuksessa, kun en uskaltanut niitä viedä ulos kuin vasta toissa viikonloppuna. Oli lupaillut vielä kylmiä öitä ja kurkut ovat niin kylmän arkoja, että olisi harmittanut tosi paljon, jos olisivat paleltuneet.







Tukinarut laitoimme valmiiksi, joten niiden kanssa ei tarvitse myöhemmin pähkäillä.







Reilun viikon kuluttua istutuksesta näyttää jo tältä. Hyvin on kurkun taimet säkeissä viihtyneet. Yhteen säkkiin on suoraan istutettu kolme taimea, mutta muihin istutimme kaksi taimea ja keskelle laitoimme  muutaman siemenen. Tämän idea on venyttää kurkkujen kasvukautta vähän pidemmäksi.  Siemenet ovat nyt itäneet ja olen jättänyt vain yhden taimen kasvamaan. 



Kekkilä Kasvatussäkki



Tämä Chupa-Schups näyttää hauskalta pallerolta.  Nämä ovat valmiita korjattavaksi 4-5 senttisinä, joten ei mene kauaa, kun päästään maistelemaan.






Kurkun kukka on minusta aivan super kaunis!



Kurkun kukka



Pony H-lajiketta olemme jo päässeet maistamaan. Nämä ovat valmiita kerättäväksi 10 senttisinä. Ihania pikkukurkkuja, hjam! 



Pony H-kurkku



Kurkun kasvatus on mukavan helppoa, eikä vaadi hurjan pitkiä esikasvatus aikoja. Itseasiassa, vieläkin kerkiää siemenet laittamaan multaan ja saada myöhemmin kesällä satoa.




Kurkun kasvatus



Tomaatit istutin vanhaan vauvojen kylpyammeeseen. Vaikka yleensä käytän varastolannoitetta tomaateille, niin näille kokeilen Kekkilän Luonnonmukaista tomaattilannoitetta.  Lannoite sekoitetaan kasteluveteen ja sillä kastellaan tomaatteja 1-2 kertaa viikossa. Lannoite sisältää kaikki tomaatin tarvitsemat ravinteet ja hivenaineet. Sopii myös muille vihanneksille, esimerkiksi paprikoille, kurkuille ja kurpitsoille. 







Kekkilä Tomaattilannoite


* Kasvatussäkit ja tomaattilannoite saatu blogiyhteistyönä. Kiitos Kekkilä!


Täällä sataa vettä tällä hetkellä. Aivan ihanaa! En muista koskaan olleeni niin onnellinen vesisateesta kuin tänään. Jo se sadetta enteilevä tuuli teki onnelliseksi. Sateen alkaessa ei osannut kuin seistä keskellä pihaa kädet levällään ja hymyillä niin, että meinasi naama revetä. Mahtavaa! Nyt nautitaan sateesta! 



40 kommenttia:

  1. Meilläkin sataa nyt kolmatta tuntia - miten voikaan sade olla niin tervetullut! Tosi kätevän näköinen kurkkuhuone ja hyvin alkuun lähteneitä taimia. Tosiaan hyvä vihje tuo jälkikylvö - kyllä kurkut vielä ehtii, jopa avomaalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade tekee nyt super hyvää, aivan ihanaa! Kurkku on siitä kiva, että ehtii myöhempäänkin laitettuna ja sitten saa pitkälle syksyyn tuoreita kurkkuja, hjam!

      Poista
  2. Minäkin nautin sateesta! Ihan ihmettelen, että voiko tämä sade olla oikeasti totta. Ei olekaan vain 5 minuutin tihku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekee nyt niin hyvää! Luonto on jo kipeästi sadetta huutanutkin.

      Poista
  3. Onpas tosiaan kaunis tuo kurkun kukka :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kivasta jutusta, josta opin paljon. Erityisen lohdullista on ajatus siitä, että "vielä ehtii" kurkkujen kanssa! Myös täällä sataa tänään, ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tästä oli hyötyä :) Hyvin vielä ehtii, kurkku on niin nopea :) Sade on super tervetullutta! <3

      Poista
  5. Hienolta näyttää kurkkuhuone ja kiva kun olette päässeet jo herkkuja maistelemaan:) Oli kyllä ihana kun pikkuisen satoi, ettäi voi sadekkin olla odotettua:) Mukavaa päivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto on todella kaivannut sadetta. En muista tälläistä kuivuutta olleen. Joskus kyllä varmaan on ollut, mutta itse en moista muista.
      Tuoreet kurkut ovat aivan ihania ja tänä kesänä on tarkoitus tehdä myös omia suolakurkkuja.

      Poista
  6. Tosi kiva idea. Siistin näköinen ratkaisu. Pysyykö tuo muovihuone paikoillaan tiilien painosta vai onko se kiinnitetty muutenkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole muuten kiinnitetty. Painoa rungosta tulee sen verran, että pysyisi varmaan muutenkin paikoillaan, mutta ajattelin varmistaa tiilillä, ettei lähde taivahan tuuliin. Noissa huppuhuoneissa itsessään on narut, jotka ankkuroidaan maahan, mutta itse olen todennut ne aivan turhiksi...

      Poista
  7. Sinulla on upeat kasvihuoneet, hyötyviljelijän unelma. Tipusten tutustuminen oli tosi hupaisaa, Lotalla oli paljon neuvoja jaettavana pikkuisille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Cheri <3 Nuo ovat näppäriä, vaikka eivät vuosi kausia kestäviä kylläkään. Lotta on enemmän kuin järkyttynyt mokomista pikku tihuliineista, jotka tulevat hänen reviirilleen :D khih.

      Poista
  8. Mahtavalta näyttää!!! Itse huomasin omissa kurkun taimissa levan muutaman pienen alun <3
    Ihana sade...ei haitannut vaikka pyöräillessä töistä kotiin kastuin täysin...se oli vain ihanaa...mietinkin, että olen aina pitänyt vesisateesat, koska mieluumin se kuin sateen kylmempi olomuoto ;)
    Mukavaa juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä sateesta, ehdottomasti mielummin noin kuin lumena :D Mutta rajansa toki siinnäkin. Viime kesänä saatoin olla jo vähän toista mieltä, khih :D
      Oih, ei mene kauaa kun tekin pääsette herkuttelemaan kurkuilla <3 Mukavaa juhannusviikkoa myös teidän poppoolle! <3

      Poista
  9. Nyt iski kurkunkasvatus himo.😊Varsinkin kun olet sitä mieltä,että vieläkin kerkiäisi.
    Taidanpa pistää itämään,reilun viikon päästä pääsen sitten maalla pistämään suurempaan multamäärään.
    Hienosti näytätte kurkkuakin saavan,selvästi olet jo ihan pro noissa puutarhurihommeleissa.♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita vaan kurkut vielä kasvamaan, hyvin kerkiäävät <3 Kurkku on super hyvää, hjam hjam!
      Kiitos, harjoitus tekee pienin askelin mestarin ja luonto oikkuineen pitää huolen, ettei ylpistymään koskaan pääse. khih :D Jokainen onnistuminen ilahduttaa, kun on joskus kokenut myös sen epäonnistumisen ;)

      Poista
  10. Samaa Kekkilän tomaattilannoitetta olen käyttänyt omilla tomaateilla. On tosi riittoisaa. Hienosti kasvaneet kurkut, meilläkin kurkut kukkivat mutta maistiaisia ei olla vielä saatu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkut ovat super hyviä, hjam!
      Ei tuo nestemäinen lannoite ollenkaan hassummalta vaikuta ja siinnä ainakin tietää, että ravinteita riittää kokoajan.

      Poista
  11. Vettä, vihdoin 😊. Tuo vauvojen kylpyamme on hyvä "ruukkuidea". Minulla amme toimii pyykkiastiana, kun pesen jotain hieman isompaa käsipyykkiä vaikkapa pieniä mattoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo ammeet ovat kivoja, kun ovat kestäviä ja kevyitä siirrellä :) Hyvä varmasti myös pyykinpesussa!

      Poista
  12. Hyvin siellä kurkut porskuttaa! Minukin pitäisi saada jokin suoja kurkuille. Mistä olet hankkinut tuon huppukasvihuoneen? Näyttää kätevältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin tuon Hong Kongista kesän alussa, kun olivat tarjouksessa. 8 neliön huone maksoi 79,90, joten pakkohan se oli ostaa ;)

      Poista
  13. Nam kurkkuja! Jopa minä innostuin tänään sateesta ja selitin hoitolapsillekin innoissani, miten hyvää tekee luonnolle, että saa vähän vettä niskaansa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapset osaavat kivasti riemuita myös sateesta ja löytäävät siitä heti hyvät puolet, esim lammikot ;)

      Poista
  14. Hienoa kierrätystä (kylpyamme) kurkkuhuoneessa. Syntymäsaitana arvostan kaikkea uusiokäyttöä. Muutenkin hieno kurkkuhuone ja kasvit. Omasta puutarhasta saatu sato on vaan niin herkullista.
    Mukavaa tiistai-iltaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusiokäyttö on aina hyvä juttu :) Oma sato on tosiaan super herkullista. Meillä toistaiseksi kaikki meinaa mennä Taikan suuhun, khih :D
      Mukavaa tiistai-iltaa myös Sinulle <3

      Poista
  15. Kurkunkukka on kyllä tosi kaunis! <3

    VastaaPoista
  16. Ihania kasvatuksia ja varmasti herkullista satoa :). Kivaa Juhannusviikkoa! :)

    VastaaPoista
  17. Pitääpä käydä jemmaamassa vielä muutama kurkunsiemen lavaan, kiitos vinkistä. Vielä kun joku kehittäisi pakastamista kestävän kurkun niin saisi talvellakin kesänmakuisia kurkkuja.

    Meillekin saatiin muutaman tunnin ajan vesisadetta ja se tuli tarpeeseen. Nyt näkyy taas tuttua sinistä ja pilvet hajoavat. Luonto kyllä kiittää !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käy ihmeessä <3 Ei talvella (eikä kyllä kesälläkäään) kaupasta ostettu kurkku tosiaan vedä vertojaan tuoreille omakasvattamille kurkuille. Ne ovat super herkkua :)
      Vettä on luonto kaivannut kipeästi! Ja nythän sitä onkin luvattu useamman päivän ajalle.

      Poista
  18. Nuo säkit ovat todella hyviä ja näppäriä. Pääsee kasvatus puuhiin pienellä vaivalla.

    VastaaPoista
  19. Kyllä noissa aineissa ja mullissa on suuria eroja. Kekkilä on parhaasta päästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin niissä tosiaan on. Ei ole ihan sama, mihin kasvualusaan kasvinsa laittaa.

      Poista
  20. Mekin ollaan täällä iloittu sateesta! Mahtavaa :) <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!