Minä ja puutarha - kymmenen faktaa

Facebookin omavaraisuus-ryhmässä on porukka innostunut haasteesta, jossa kerrotaan 10 faktaa omasta puutarhaharrastuksesta. Tämä ei suoranaisesti ole mikään kiertävä haaste, mutta tämä oli niin ihana idea, että tähän piti itsekin tarttua. Ottakaa toki muutkin koppi, jos innostutte!


1.Ensimmäiset puutarhamuistoni
Aina minulle tulee aivan ensimmäiseksi mieleen se, kun naapurin ihana Iku toi minulle päivänsinen taimen ja istutti sen huoneeni kulmaikkunan luokse. Hän teki sille tukinarut, joita pitkin köynnös kiipeili ja lopulta valloitti koko kulmaikkunan reunuksen. Olin sitä ennenkin tykännyt kasveista, mutta tuo kesä ja päivänsini valloitti sydämeni aivan täysin. Sen jälkeen olinkin usein Ikun kanssa puutarhassa oppimassa milloin mitäkin. Yhä tänä päivänäkin päivänsini on yksi lempparikasvini, vaikka en koskaan saakkaan sitä kasvetettua upeaan loistoon.  Tämä saa minut aina pohtimaan sitä, miten suuri merkitys meillä ihmisillä onkaan toisillemme. Jokainen taustani tietävä varmasti ymmärtää, kuinka valtavan iso asia minulle oli se, että naapurin täti huomioi juuri minut tuomalla ikkunalleni kasvin ja viitsi viettää aikaa kanssani. Yhdistän aina Ikun yhteen suurimpaan intohimooni ja lohduttajaani, eli puutarhaan <3  


2. Vahvuuteni puutarhurina

Periksiantamattomuus, kokeilunhalu ja suuruuden hulluus.  Höyrähdän aina täysillä kaikkeen (khih, ei ehkä ole yllätys tämäkään). Kun höyrähdän, niin silloin järki sumenee täysin ja suuruuden hullut suunnitelmat täyttävät pääni, jotka tietysti pitää aina pyrkiä toteuttamaan. Lievästä kahjoudesta huolimatta nuo hetket tekevät minut suunnattoman onnellisiksi, vaikka usein pohdinkin aina jossain vaiheessa, että kenen idea tämä taas oli hankkia 50 daaliaa tai kylvää 80 tomaattia jne. 

En läheskään aina onnistu kaikissa yrityksissäni puutarhassakaan, mutta yritän aina uudelleen seuraavana vuonna. Ja sitä seuraavana ja sitä seuraavana jos tarve vaatii. Yleensä niin kauan, että homma onnistuu. Sen jälkeen päätän, että kasvatanko kyseistä kasvia enää uudelleen. Se tunne, kun onnistuu jossain, missä on ensin epäonnistunut, niin uulalaaa, jos siitä ei saa virtaa, niin ei sitten mistään. 

Tähän kohtaan ehkä sopisi myös tietynlainen sokeus työmäärälle. En ikinä tajua sitä, kuinka paljon työtä omat suuruuden hullut suunnitelmani tulevatkaan vaatimaan, ennenkuin olen jo kaulaa myöten hommassa mukana ja silloinhan ei auta, kun vain painaa enemmän hommia, jottei huku omaan työmääräänsä. Khih.

3. Haasteeni puutarhurina
Hmmm, näitä on paljon ja ehkä jollainlailla myös edellisen kohdan asiat sopisivat tähänkin. Epäjärjestelmällisyys, rönsyily-taipumis ja voiman puute. Joskus myös nihilismi. Olen siis tyyppi, joka touhottaa ihan hullunaan, mutta rönsyilen hommasta toiseen ja jätän työkaluja jälkeeni kuin Hannu leivänmuruja. Tämän kokoisella tontilla työkalujen etsimiseen menee huiman paljon aikaa, mutta tuleepahan liikuttua.  

Voimaa kaipaisin usein enemmän, kun puuhastelen ulkona. HerraMies auttaisi varmasti enemmänkin, mutta sisulla sapporoon, opetti äitikin ja sitten taas hiki hatussa otsasuoni pullottaen yritän touhuta yli omien voimieni. Nooh, kasvaapahan kunto... 

Nihilismi... Niin. Joskus pääsisin hyvin paljon helpommalla, kun käyttäisin reilummin rahaa. Esimerkiksi kukkapenkit tulisivat paljon nopeammin upeiksi, kun raaskisin ostaa niihin reilusti taimia, mutta ehei, yksi taimi per laji riittää ihan varmasti, kun sehän kasvaa ja siitä voi sitten ottaa siemeniä jne. Terveisin: 10 vuoden kuluttua kukkapenkeissä on tarpeeksi kasveja, jotta rikkaruohot eivät pääse niitä valloittamaan... Toisaalta, saatan ostaa samaan kukkapenkkiin paljon erilaisia taimia, jolloin yleisilme on vähän levoton, mutta kun ihania kukkia on niin paljon, että pakkohan niitä on hankkia... Hassua tämä puutarhahullun nihilismi.


4. Unelmieni puutarha

Se, jossa on ainainen kesä. No ei vainen. Joskus haaveilin siististä, täydellisen upeasta puutarhasta, mutta en enää. Rakastan meidän puutarhan villeyttä ja luonnonmukaisuutta. Meidän puutarha ei ole missään tapauksessa näyttelypuutarha, mutta sitli tämä on minun unelmieni puutarha <35. Puutarhakirja pöydälläni

Sonja Lumpeen Tomaatti-kirja on yksi suuri puutarhakirja-rakkauteni. Se ei hirveästi tarjoa itselleni uutta tietoa, mutta rakastan sen kuvia ja sitä tunnelmaa, joka tuossa kirjassa on. Tomaatti-hulluna ymmärrän sen tunnelman niin hyvin. Kirjassa on selkeästi, ilman turhaa hienostelua tai liian teknistä sanastoa, kerrottu tomaatista. Arvostan paljon juuri tuollaista teosta. 


6. Kukat, jotka löytyvät aina puutarhastani

Daaliat, kurjenmiekat, syysleimut, akileijat, päivänsini, ruusut, petuniat, kuunliljat, keijunkukat... Listaa voisi jatkaa hyvin pitkälle. Kukkia pitää olla! Mitä enemmän, sen parempi :) 


7. Vihannes/ kasvis, joka löytyy aina puutarhastani

Yllätys yllätys, tomaatti! Lisäksi paprika, porkkana, peruna, herne, kurkku, sipuli jne... 8.Paras puutarhavinkkini

Nyt on kyllä paha. Te ehkä osaisitte vastata tähän paremmin, että mikä on paras puutarhavinkkini. Vinkki on kuitenkin suunnattu aina jollekulle muulle ja sen idea on tehdä joku asia helpommin tai paremmin... Mikä teistä on ollut paras puutarhavinkkini? Tai oletteko ylipäätään semmoisia saaneet, joista on hyötyä?


9. Lempipuutarhatyökaluni

Istutuslapio. Rakastan kasvien istuttamista! 


10. Mottoni

Enemmän on enemmän ja aikainen puutarhuri sadon nappaa.


Ihanaa viikonloppua <3


32 kommenttia:

 1. Hauska haaste! Kivasti sait avattua noita vähän enemmän kuin yhdellä lauseella. Itselläni taitaisi mennä lauseella-parilla kaikki, suoraviivainen tiivistelijä kun olen... :D Mottosi on mahtava! Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiivistäminen on aina välillä oikein asiallista ;) Ihanaa viikonloppua myös Siulle <3

   Poista
 2. Kiva haaste! :) Uskaltaiskohan ottaa kopin. ;)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana postaus<3 ! Sinulla on todella mukava tyyli kirjoittaa, ja aihepiiri on kiinnostava, vaikken itse ole puutarhaihminen ollenkaan, mutta osaan sujuvasti ihailla upeita kasveja ja arvostan ahkeria ja osaavia puutarhureita:)

  Mukavaa viikonloppua<3

  VastaaPoista
 4. Erinomainen motto, joka taitaa sopia monelle meistä. Kivasti kirjoitit itsestäsi puutarhurina.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 5. Ihana tarina tuo, päivänsinen taimi ja miten sait siitä puutarhakipinän. Minullekin passaisi hyvin tuollainen huoleton puutarhanhoito, jos minulla puutarha nykyään olisi. Mutta silloin kun joskus muinoin on ollut jokin läntti, niin olen ollut ihan mahdottoman tarkka puurtaja, ja sen muistan, että ei siinä paljon ehdi tuloksista nauttimaan. Höseltäminen on paljon hauskempaa senkin vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella, että puutarhasi on ollut upea, kun olet nähnyt sen eteen paljon vaivaa <3

   Poista
 6. Olipa kiva haaste! Hauskaa, että osaan tiesin jo vastauskia vain siksi, että vierailen blogissasi niin usein <3
  Ihanaa viikonloppua sinulle Hilu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, että käyt vierailuilla ja muistat kommentilla <3 *halaus* Ihanaa viikonloppua myös Siulle!

   Poista
 7. Sinun kirjoitus taitio on mahtava. Sana hallussa. Kaiken kruunasi upeat talviset kuvat.

  VastaaPoista
 8. Aurinkoiset talvikuvat . Vau, niissä vaan on sitä jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on kyllä kaunista aikaa, kun lunta riittää ja aurinko paistaa :)

   Poista
 9. Kiva, että otit haasteen vastaan - näitä oli kiva lukea! "Jokainen tarina puutarhasta, on tarina myös siitä, mikä ei onnistunut" luin kerran jostain, ja se on oikeastaan koko jutun ydin. Että yrittää, kestää niitä epäonnistumisia ja yrittää uudestaan. Ja sitten kun onnistuu, niin ei ole hienompaa tunnetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompas hyvin sanottu, allekirjoitan tuon täysin <3 Tämä oli kivasti keksitty, joten kiitos Sinulle!

   Poista
 10. Kaunis tarina puutarha innostuksesi taustalla, noinkin jostakin asiasta voi tulla todella tärkeä itselle, sen yhden ihmisen pyyteetön teko ja se kantaa toista läpi elämän, kaunista toisesta välittämistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kyseinen ihminen oli monelle lapselle hyvin merkityksellinen <3 Sydän aivan kultaa <3

   Poista
 11. Puutarhassa täytyy olla vähän suuruudenhullu ja aliarvioida työn määrää, jotta saa hienoja juttuja aikaiseksi :) Jos olisi realisti, niin ei uskaltaisi varmaan ikinä tarttua uusiin projekteihin.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 12. Kiva haaste. Vastaustesi lukeminen vahvisti käsitystäni sinusta. Sisua sinulta ei ainakaan puutu.
  Vaikka pieni on kuulemma kaunista, sen ei tarvitse koskea puutarhaa. sinun mottosi on parempi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Khih, olen samaa mieltä, ettei tuon sanonnan tarvitse koskea puutarhaa :D

   Poista
 13. Hauska haaste ja ihanat ihan sun näköiset vastaukset! :)

  VastaaPoista
 14. Vai tomaatti olipa se yllätys, en olisi millään uskonut. Hihi-hii ei vaiskaan. Tietenkin sen on tomaatti.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!