Millainen puutarhuri olet-haaste

Sain kivan haasteen Hirnakan torppa-blogista, kiitoksia! Haasteessa on tarkoitus kertoa, millainen puutarhuri itse on. Voi joko valita valmiista vaihtoehdoista vastauksensa tai vapaamuotoisesti otsikoita kuvaillen asian kertoa. Koska haasteen luoja, Pauliina, on noin hienot vaihtoehdot haasteeseen luonut, niin vastaan niitä hyödyntäen. 


Clematis - kärhö



Puutarhasuunnittelu
  1. Piirrän suunnitelmat paperille ja arkistoin ne. Niistä on hyvä myöhemmin tarkistaa lajikkeiden nimet.
  2. Nautin puutarhan suunnittelusta niin paljon, että kun tulee suunnitelmien toteutuksen aika, teen lennossa uudet suunnitelmat.
  3. Teen aina uuden suunnitelman taimistolla löydettyäni taas ah, niin ihanan taimen, joka haluaa tulla meille.
  4. Suunnittelen vain suuret linjat. Istuttelen minne milloinkin.
  5. Puutarhasuunnittelu – kauhea sana. Eihän sitä voi tietää mikä fiilis sinä päivänä on kun alan taimia istuttaa.


Vastaus: 4. Ostan paljon taimia hetken mielenjohteesta ja kotona vasta pohdin, mihin ne istutan. Joskus innostun suunnittelemaan ja taimiostoslapun kanssa käyn taimistoilla ostoksilla. Ikinä en tosin täysin suunnitelmia toteuta, vaan aina ne tuppaavat muuttumaan lennossa. 


Ostokset
  1. Minulla on nollabudjetti. 
  2. Fiksu puutarhuri tekee ostoslistan ja pitäytyy siinä.
  3. Ostan kasveja hyvin maltillisesti, mutta minulla on pieni (paketti)auto eivätkä kaikki ostokseni meinaa sopia kyytiin.
  4. Minulla on tapana pelastaa kasveja syksyn alennusmyynneistä. Olisi sääli jättää niitä seisomaan orpoina hyllyille.
  5. Haalin puutarhaani kaikki uutuudet ja erikoisuudet maksoi mitä maksoi.

Vastaus: 3 ja 4. Ha hah. Mielestäni olen hyvin maltillinen, mutta muu perhe usein kauhistelee ostoksiani. Alemyynnit saavat minut AINA sekoamaan ja haalin taimia mielinmäärin. Auto tuppaa silloin olemaan aivan liian pieni. 



Työkalujen säilytys
  1. Kaiken pitää olla tip top. Minulla ovat sukatkin aakkosjärjestyksessä.
  2. Paikka kaikelle, kaikki paikalleen tai ainakin sinne päin. Ei se ole niin nokon nuukaa.
  3. Minä kyllä laitan tavarat paikalleen, mutta joku muu  viskelee niitä minne sattuu.
  4. Varaston ovessa lukee: "Vierailta pääsy kielletty." Voisivat saada sätkyn. Olisikohan Marie Kondolla käyntiä täällä päin?
  5. Kuka sellaisen hullutuksen on keksinyt, että tavaroilla pitäisi olla paikat? Löydän talikon viimeistään ensi keväänä uudesta perennapenkistä tai ellen löydä, käyn katsomassa pellolta tai voihan se olla kompostikasallakin. Tallessa se ainakin on, siitä voin olla varma.


Vastaus: 5. Aina, kun aloitan jotain tekemään, homma alkaa sillä, että etsin työkalut. Päätän aina, että nyt laitan tavarat paikoilleen, mutta jostain syystä ikinä näin ei käytännössä tapahdu. Tämä päätös kuuluu samaan kategoriaan, kuin maanantaina aloitettu laihdutus...



Minä hyötytarhurina
  1. Menettäisin yöuneni, jos porkkanakempit uhkaisivat kasvimaatani.
  2. Odotas, näytän Instasta kun voitin viime kesänä kylän komeimman kurpitsan kasvattajan tittelin.
  3. Kylvän, kastelen, kitken ja lannoitan huolellisesti ja saan nauttia runsaasta sadosta. Kellarini on kuin suoraan Veikko Huovisen romaanista Hamsterit.
  4. En melkein raaski syödä kasvattamiani tomaatteja, koska niiden kilohinta hipoo parhaimman naudan sisäfileen hintaa.
  5. Valitsen viljeltävät hernelajikkeet kukan värin perusteella.

Vastaus:  3 ja 5. En suoranaisesti voi kehua jättimäisellä sadolla, mutta hyötypuutarhaa hoidan suurella intohimolla ja olen aina super onnellinen jokaisesta oma kasvattamasta vihanneksesta. Kuitenkin olen myös visualisti, joten inspiroidun todella paljon kaikista erikoisen värisistä lajikkeista ja mikäs sen mahtavampaa, kuin kaunis kukka hyötypuuhan kasvilla <3 


Kitkeminen
  1. Kitkeminen on minulle meditaatiota. Nautin joka ikisestä hetkestä.
  2. Kitken ja itken.
  3. No jaa. Otan kitkemisen puuhailun kannalta. Mikäs siellä kyykkiessä kun linnut laulavat ja leppeä kesätuuli puhaltaa.
  4. Kitken vasta sitten kun ohdakkeet alkavat estää pääsyn kotiini.
  5. Miksi kitkisin?

Vastaus: 3. Joskus kitkeminen on kivaa puuhaa, mutta etenkin näin syksypuolella huomaan usein, että rikkaruohot ovat päässeet rehottamaan.  Otan muutaman kerran kesässä asiakseni kitkeä kukkapenkit ja tietysti puutarhakierroksilla tulee rikkaruohoja nypittyä sieltä ja täältä. Ohdakkeet ja nokkoset ovat vain siitä kurjia, että pitäisi olla hanskat mukana, joita minulla ei kierroksilla ole. Ne usein pääsevät kasvamaan luvattoman isoiksi.



Puutarhapuuhat
  1. Riippumatto ja rikat ovat minun juttuni.
  2. Pientä puuhaa riittää, mutta ei puutarhanhoito ole koko elämä.
  3. Ensin työ, sitten huvi (siis puutarhaan). Missä välissä laittaisin ruokaa ja pesisin pyykit?
  4. Puutarhassa, puutarhasta, puutarhaan... Niinhän se menee.
  5. Oih! Vieläkö näitä kysymyksiä riittää? Minun pitäisi jo olla kitkemässä.

Vastaus: 4. Etenkin tänä vuonna on tuntunut, että koko elämä täyttyy puutarhasta ihan kokonaan. Olin sisällä tai ulkona, on puutarha kokoajan työn alla jollain tavalla. Se ei toki ole huono asia ;)



Puutarhan tyyli
  1. Ihan perus
  2. Aina cool
  3. Suuruudenhulluja suunnitelmia hyvällä alulla
  4. Iloinen hurlumhei
  5. Täysi kaaos

Vastaus: 3. Suuruudenhulluksi minua on kuvailtu ihan aina. AINA! Asia kuin asia, niin se on kaikki tai ei mitään. 



Kasvivalikoima
  1. Olen perinteen ystävä. Tulepa muuten katsomaan isotädiltäni perittyä joriinin mukulaa. (talvella) Se on jo talvehtimassa, mutta voin pikkuisen raottaa sen turvepeitettä, niin näet kuinka komea se on. Ja katsopas näitä valmun siemeniä... Oi, ja nämä floksit...
  2. Kaikki kelpaavat. Jokainen kasvi on omalla tavallaan kaunis.
  3. Olen aika tarkka. Värit. Leviäminen. Kestävyys. Vaivattomuus. Siinäpä niitä kriteereitä nyt alkuun.
  4. Palasin juuri Japanista, josta kävin ammentamassa ideoita parvekkeeni/rivitalopihani/taloni pihan suunnitteluun.
  5. Mahdollisimman modernia, kiitos!


Vastaus: Ihan ehdottomasti 2. Toisaalta, juuri edellä mainittu suuruudenhulluus piirre on kurja tässä suhteessa, kun rakastan kaikkia kasveja ja lähes jokaisen kohdalla homma meinaa aina lähteä lapasesta. Yksi lajike ei tietenkään ole riittävä, koska lajikkeidenkirjo on usein niiiiiin valtava! 



Minä ja sää
  1. Pidän sääpäiväkirjaa ja mittaan sademäärät. Haluatko, että näytän sinulle Excel-taulukkoni?
  2. Ihan hirveetä kun aina vain sataa / paistaa / jotain! Eihän tässä sateessa / helteessä / missä lie säässä voi tehdä mitään kun aina vaan...
  3. Jaahas, tälle päivälle on ennustettu 18 astetta lämmintä, pientä koillistuulta. Kello 14 ja 15 välillä pitäisi sataa. Yhtä tippaa näyttää. Illemmaksi on tiedossa poutaa. Aika lämmin yö tulossa.
  4. Asennekysymys. 
  5. Jos saisin valita, koko kesän paistaisi aurinko. Silleen sopivasti. Yöllä sataisi sen verran mitä kasvit tarvitsevat.

Vastaus: 5. Tilaan jokaiselle kesälle tuollaista keliä. Vielä ei ole näkynyt... Ehkäpä ensi kesänä!



Suhtautuminen vuodenaikoihin
  1. Ihanaa kun talvi on olemassa. En jaksaisi kontata puutarhassa ympäri vuoden.
  2. Rakastan Suomen neljää vuodenaikaa.
  3. Talven aikana näännyn puutarhapuuhien puutteeseen.
  4. En voi elää ilman puutarhapuuhia. Siksi minulla on toinen puutarha Espanjassa / Kiinassa / jossain. Lennän sinne joka syksy heti kun en enää saa sipuleita maahan edes rautakangella.


Vastaus: 1 ja 3. Ristiriitainen ihminen, kun olen, niin toisaalta tiedostan tämän, että pieni tauko puutarhailusta tekee hyvää, mutta silti viimeistään joulupäivänä alan hajoamaan puutarha-ikävääni. Jouluun saakka pärjään höyryämällä joulusta, mutta heti sen jälkeen tuska alkaakin. Tammikuun pärjään, kun aloittelen kylvöpuuhat pienimuotoisesti, helmikuun kun fiilistelen tulevaa maaliskuuta, mutta maaliskuussa elämä taas ihan oikeasti alkaa. Ja sitten olenkin ihan järkyttävän rasittava yliaktiivinen höpöhöpöpuuhastelija, joka pääsee purkamaan täysin kaiken sen patoutuneen puutarhaikävän <3 Säälikää perhettäni keväisin, hah hah :D 


Haasteeseen voit vastata ylläolevalla tavalla tai voit runoilla laveasti tai lyhyesti seuraavia avainsanoja myötäillen;

  • Puutarhasuunnittelu
  • Ostokset
  • Työkalujen säilytys
  • Minä hyötytarhurina
  • Kitkeminen
  • Puutarhapuuhat
  • Puutarhan tyyli
  • Kasvivalikoima
  • Minä ja sää
  • Suhtautuminen vuodenaikoihin

Haasta muutama blogiystäväsi mukaan. Kerro, keneltä sait haasteen ja voit myös mainita, että alunperin haasteen pani alulle Pauliina blogista Kukka & Kaali. 



Hauska haaste, josta kannattaa ottaa koppi. En haasta ketään tiettyä, vaan heitän haasteen yleisesti heille, jotka tätä eivät vielä ole saaneet. Kiitos Pauliina hienosta haasteesta <3

24 kommenttia:

  1. Mainiot muuten nuo valmiit vaihtoehdot :-D Luin tämän juuri Rikkaruohoelämää-blogista ja siellä ei ollutkaan noita vaihtoehtoja, niin näin ne vasta nyt. Hauska!
    Hih, suuruudenhullu, joka aloittaa puuhansa etsimällä tarvikkeet... kuulostat todella hauskalta ja rakastettavalta ihmiseltä ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haasteessa tosiaan näkyy Pauliinan hieno kirjoitustaito, joten halusin senkin olevan näkyvissä. Kiitos Saila, etpä arvaakkaan, miten sopivana päivänä kehusi annoit. Meni suorastaan roskia silmiin <3

      Poista
  2. Hyvät vaihtoehdot oli tässä haasteessa. Vastaukset oli niin sua, rakastettava puutarhakeiju <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pauliina on tosiaan tehnyt hienon haasteen. Kiitos ihanainen <3 Kuten, Sailallekin kommentoin, niin nuo kehut tulivat niin sopivaan päivään, että sain niistä paljon voimaa (vaikka vähän roskiakin meni silmiin) <3

      Poista
  3. Mahtava haaste ja kiva postaus. :) Voisin ensi viikolla ottaa tästä kopin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos itsellesi! Vastasit tosi mukavalla tyylillä, joka tosiaan oli niin sinua, kuten Outi yllä sanoi. Ihanaa, että meitä puutarhahulluja on niin erilaisia :) Monessa kohtaa hymyilytti. Voi olla, että monen muunkin puutarhahullun perheellä on kestämistä :D

    Hyvää sunnuntaita sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet tehnyt upean haasteen <3 Voi tosiaan olla, että puutarhahullujen perheillä on ajoittain kestettävää, khih :D Mukavaa sunnuntaita myös teidän poppoolle <3

      Poista
  5. Kivakiva ja kiitos kun hoidit haasteen.

    VastaaPoista
  6. Tosi kiva haaste,otin tähän myös osaa kun lueskelin tätä sinun ja alkuperäisenä Kukka ja kaalin sivulta. Kivat vastaukset :)

    VastaaPoista
  7. Olipas kiva haaste ja kivat vastaukset. Hauskaa sunnuntaita! :)

    VastaaPoista
  8. Hauskoja vastauksia ja niin persoonallisia :D

    VastaaPoista
  9. Hauskat vastaukset! Vahvistivat juuri sitä mielikuvaa, mikä minulla sinusta jo oli. Sitä en osannut arvata, että valitset vuodenaikakysymykseen myös ensimmäisen vaihtoehdon, sillä niin intohimoisen puutarhailijan vaikutelman olet antanut :) Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Joo, kyllä sitä oppinut tiedostamaan, ettei puutarhuilusta nauttisi niin paljon, jos se olisi ympäri vuotista. Mutta ei siitä nyt montaa kuukautta haluaisi olla erossa, kihh :D Ihanaa sunnuntai-iltaa myös Sinulle <3

      Poista
  10. Kivat vastaukset, omani olisi muutamassa kohdassa tismalleen samat.

    VastaaPoista
  11. Hyvin vastattu! Ihan kiva miettiä välillä omaa tapaansa toteuttaa puutarhapuuhia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia <3 Tuo on ihan totta. Tämä haaste laittaa kyllä kivasti miettimään :)

      Poista
  12. Hauska haaste ja kiva oli lukea vastauksiasi! Nuo vastausvaihtoehdot oli kyllä mainioita:) Leppoisaa alkavaa viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tosiaan oli mainio haaste. Kiva idea Pauliinalta <3 Mukavaa uutta viikkoa myös Siulle <3

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!