Illan puutarhakierros

Jännä fiilis, kun puutarhassa voi käyskennellä kaikessa rauhassa hitaasti jotain pientä puuhastellen. Kevään ja alkukesän super hektinen kiireys teki sen, että nyt tilanteesta ihan todella osaa nauttia. Pihakierroksia tulee tehtyä monta kertaa päivässä, samalla yksittäisiä rikkaruohoja nyppäillen ja vain ihmetellen kukkien ihanuutta. Pää käy vielä vähän kierroksilla ja kokoajan pohtii, että mitä kaikkea pitäisi tehdä ja millä on kiire. Nyt kuitenkin pieni kuvakierros tältä illalta.


Keijupenkki on kurjan tyhjä kukinnan osalta tällä hetkellä. Tänä vuonna anopilta saamani varjoliljat kukkivat ensimmäistä kertaa. Ihania! Sain nämä jo useampi vuosi sitten, mutta nyt ensimmäistä kertaa niiden kukinnasta pääsen nauttimaan. Olen kovasti yrittänyt metsästää valkoista varjoliljaa ja toivottavasti jonain päivänä sen vielä puutarhaani saan. Se on niin super kaunis. Ei sen puoleen, aivan ihastuttava on tämä vaaleanpunainenkin. 



Keijupenkki



Varjolilja


Jasmike oli jo pihalla meidän muuttaessa, mutta aiemmin en ollut nähnyt sen kukintaa. Se on röyhähtänyt aivan mahdottomasti ja on nykyiselle paikalleen liian iso. Siirtäminen kuitenkin on niin mahdotonta, että yritän pitää sitä kurissa leikkaamalla sitä vuosittain pikkuisen. 



Jasmike



Pikkupihlaja-argervo on hetken aikaa erittäin kaunis, mutta todella nopeasti sen kukat muuttuvat ruskeiksi ja rumiksi. Minulla on pieni viha-rakkaussuhde siihen, mutta luulen, että hän on sen verran paikoilleen juurtunut, että saamme luvan tulla toimeen keskenämme. 



Pikkupihlaja-argervon kukka







Kasvimaalla näyttää melko hyvältä. Osa pavuista ei itänyt ollenkaan, mutta laitan herneitä niille paikoille lähipäivinä. Herneistä teen useamman kylvön kesän aikana, koska Taika rakastaa niitä todella paljon. Saapahan tyttö syödä syksyyn saakka herneitä, ellei sitten tapahdu jotain odottamatonta.










Härkäpavut kukkivat. Voisin kasvattaa niitä jo pelkästään kukkien takia, kun ne ovat niin ihanat! Mutta tykkään kyllä härkäpavuista muutenkin ja odotan jo kovasti, että pääsen tekemään härkäpapupihvejä, jotka ovat ihan super hyviä. Ohje niihin löytyy täältä.



Härkäpapu



Härkäpapu



Lopuksi vielä pikkupihlaja-argervon ja ukonkellon yhteiskuva. Ukonkello on ihana!




Ukonkello


Toivottavasti viikkosi on alkanut hyvin. Itse olen yrittänyt nauttia kiireettömyydestä täysin siemauksin. Vielä kun saan päänkin vähän relaamaan ja ymmärtämään, ettei ole kiirettä mihinkään, niin hyvä juttu. Etenkin iltaisin ajatukset käyvät hurjilla kierroksilla ja on mahdotonta saada unta. Olen kyllä väsyksissä, mutta samantien, kun pääsen sänkyyn, alkaa ajatukset pyörimään hirveää vauhtia. Rasittavaa! Onneksi tiedän kokemuksesta, että tämä on ohimenevä vaihe, joten ei hätää! Nautitaan vain kesästä, kukkasista ja kärpäsistä! 

40 kommenttia:

  1. Olisi hyvin tärkeää rauhoittua kunnolla ennen nukkumaan menoa. Välillä se vaan on mahdotonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, se olisi tärkeää. Kärsin aina ajoittain univaikeuksista, milloin nukahtamisvaikeuksia ja milloin taas aamuyön heräilyistä. Mutta nyt kun olen pääsääntöisesti kotona, niin en ole siitä stressiä ottanut. Jos olen ihan yliväsynyt, niin otan sitten lyhyet päikkärit. Harvoin tosin viitsin päivällä aikaa käyttää nukkumiseen :D

      Poista
  2. Hilu hei, minulla on useampi valkoinen varjolilja, merkitsen ne nyt ja kaivan syksymmällä maasta ja lähetän Sinulle, sopiiko? Kehoitit nauttimaan kärpäsistä- en suostu siihen, nimittäin härkäpapujeni latvuksissa pesii joku kärpäsheimolainen enkä oikein niistä tykkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, vautsi! Tuo olisi kyllä ihan super mahtavaa! Etpä arvaakaan, millaiset iloloikat hyppelehdin <3 Kiitos jo näin etukäteen ja takakoipeen <3 <3 <3 Hihkaise sitten, jos meillä on jotakin, mitä haluaisit omalle pihalle ;)
      Ääh, härkäpapuihin pesiytyneet kärpäset eivät kuulosta mukavilta. Ymmärtäisivätköhän lähteä muille maille reippaalla vesisuihkulla?

      Poista
  3. Tuo on minustakin aivan ihanaa eli kiireetön käyskentely puutarhassa. Siihen saa uppoamaan aikaa ja se on erinomaisen rentouttavaa. Sisälle palatessa pitää sitten ensitöikseen mennä käsipesulle, kun puutarhakierroksella tulee nypittyä rikkaruohoja ja töngittyä multaakin kasvua ihmetellessään.
    Mukavia ja unta parantavia puutarhakierroksia sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin sitä osaa kierrellä ihan vain katsellen. Mutta sitähän se puutarha parhaimmillaan tarjoilee, rauhallista ihailua ja pientä puuhaa :)
      Toivotaan, että unet taas tasaantuvat. Kausittaista ongelmaa niiden kanssa on ollut aina, joten kyllä tämä nytkin taas helpottaa jossakin vaiheessa :) Ihania puutarhakierrosia myös Sinulle <3

      Poista
  4. Toivottavasti pää pääsee pian lomamoodiin!
    Ihanan rehevän näköistä. Minulla on muuten sama suhde moniin pensasangervoihin, en voi sietää niiden ruskistuneita lakastuneita kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon mukaan. Päässäni taitaa asua joku hamsteri, joka villiintyy pyörittämään ajatuspyörää ihan hullunlailla heti kun valot sammuvat :D Khih.
      Monet pensasargervot rupsahtavat kyllä törkeän näköisiksi kukinnan jälkeen :( Tänä kesänä pensasanvergot eivät edes päässeet täyteen kukkaan, kun alkoivat jo rupsahtamaan.

      Poista
  5. Härkäpavut ovat jäämässä tänä vuonna aika mataliksi mutta ei haittaa, eivät kaatuile niin pahasti. Valkoinen varjolilja on hieno, minulla se kukkii ennätyshyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna monet kasvit ovat todella matalia kukkiessaan. Sormustinkukkakin on suorastaan hupaisan näköinen, eikä ukonkellotkaan samoissa mitoissa ole kuin viime kesänä. Mutta toisaalta, helpottaa juuri tuota kaatuilua huomattavasti.
      Valkoinen varjolilja tosiaan on aivan uskomaton, oih! Voin niin kuvitella, kuinka olet sen kukinnasta nauttinut <3

      Poista
  6. Onneksi osaat ottaa myös rennosti ja tehdä kierrroksia puutarhassa ilman kiirettä minnekään. Ne kierrokset ovat terapiaa kaikille aisteille.
    Parasta mahdollista huomista sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhassa kannattaa kyllä olla kaikki aistit avoinna, se on niin mahtavaa <3 Mukavaa uutta päivää myös Sinulle <3

      Poista
  7. Valkoista varjoliljaa metsästän minäkin😊 Varjoliljat ovat niin kauniita!
    Meillä kanssa tytär odottelee herneitä. Ovat ehkä kesän suurinta herkkua.
    Mukavaa viikon jatkoa ja kiireettömiä kesäpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoisen varjoliljan väri on käsittämättömän upea. Toivotaan hyvää hernekesää, niin pääsevät likat herkuttelemaan <3 Ihanaa viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  8. Juuri näin se menee:nyt voi pihakierrokset tehdä rauhallisemmalla mielellä. Rikkaruohojen nyppimistä kyllä riittää eikä taida pian loppuakaan, mutta rikkaruoho silloin tällöin-meiningillä. Totta sekin, että välillä ajatukset menevät yöllä melkoisilla kierroksilla. Ihan kuin mikään siellä sängyssä maatessa edistyisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietty ajoittainen kiireisyys kuuluu puutarhurin elämään, mutta tämä vuosi oli kyllä ihan omaa luokkaansa. Khih. Mutta jokainen tietää sen tunteen, kun pääsee rauhoittumaan ja tekemään hommia omaan tahtiin ihailun lomassa <3
      Yöllä varmaan on muka hyvin aikaa tehdä sitä ajatustyötä. Päivisin on niin hektistä, ettei liikoja ajattele. Öisin kyllä soisi päänkin rauhoittuvan ;)

      Poista
  9. Suosittelen puutarhakäyskentelyjä tänä vuonna juuri tähän aikaan. - Tarkoitan sitä, että nyt kannattaa todella nautti kukinnoista, jotka ovat kuuman toukokuun vuoksi käynnistyneet jo "liian aikaisin". Meillä kukkii ja on jo lopettelemassa paljon sellaisia kukkia, joita olen yleensä saanut ihailla vasta heinäkuun alkuaikoina.

    Veikkaan, että loppukesän väriloistosta tulee vastaamaan eri puolille pihapiiriä istutetut kesäkukat, kun perennat ovat jo "työnsä tehneet". Onneksi katselimme juhannuksen aikaan pihapiiriä juuri siitä näkövinkkelistä isännän kanssa, ja hän innostui rakentamaan pari kukkalaatikkoa, joita voin sitten siirtää uloskukkineen perennapenkin läheisyyteen tuomaan lisäväriä vihreyden keskelle. Lisäksi minulla odottelee vielä muutama pistokkaista kasvatettu verenpisara istuttamista isompiin ruukkuihin. Niillä saan vielä tarpeen mukaan väriä jonnekin myöhemmin.

    Eihän nämä touhut pihapiirissä milloinkaan lopu, vaan muuttavat muotoaan. Mutta joka välissä on lupa myös nauttia työnsä hedelmistä. - Siispä hiljennä vauhtia ja ihaile ja haaveile. Luontoäiti tarjoaa nyt kauneimpia värejään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin pitäisi toimia ja sitä yritän kovasti opetella myös niiden kiireiden keskellä :) Ihan mitään tekemättä en osaa olla, mutta siitä nautin, joten se on ihan ok :)
      Voi hyvinkin olla, että syksyn perennat kukkivat jo kesällä. "Onneksi" daaliani ovat niin myöhässä, että ne varmaankin sitten loistavat syksyllä. Kesäkukat toivon mukaan jaksavat ilahduttaa piiiiitkälle syksyyn <3

      Poista
  10. Ihanan rehevältä näyttää. Nuo varjoliljat ovat niin söpöjä. Istutin itsekin jotain tänä keväänä penkkiin, mutta unohdin merkitä mihin ja sitten kun on ollut niin kuivaa, niin pelkäämpä, että ovat kuivuneet eivätkä ikinä nouse:( Mulla on vielä istutettavia, kun on ollut niin kuivaa, että maa on tosi kovaa, enkä saa sitä kaivettua. Nyt voisi taas yrittää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että liljasi nousevat ensi kesänä, jos nyt eivät nouse. Yllättävän sitkeitä tyyppejä tuntuvat olevan :)
      Kuivuus pisti kyllä haastetta kehiin tänä kesänä oikein urakalla...

      Poista
  11. Kiva pihakierros. Minulla valkoiset varjoliljat ovat vasta nupulla, mutta ei mene montaa päivää, kun alkavat aueta. Vaaleanpunainenkin on kaunis, mutta valkoiset oikein hehkuvat hämärää metsää vasten. Minun härkäpapuihini on iskenyt lentävien kirvojen armeija. Varmaan pitäisi kylmää suihkua niille tarjoilla, mutta ei viitsisi tuhlata vettä ötököihin. Otan pihvien ohjeen talteen, ensimmäiset palot alavat jo pullistua :) Tämä on ihanaa aikaa, kun joka puolella on jo rehevää ja rikkaruohojen kasvu on hieman rauhoittunut keväästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta, että valkoiset varjoliljat jotenin ihan loistavat ja hehkuvat. Metsä on niille varmaan mahtava tausta.
      Ai teillä ollaan jo noin ajoissa härkäpapujen suhteen, vautsi vau. Pihvejä tosiaan suosittelen, ihan käsittämättömän hyviä :)
      Meillä ei tänä vuonna rikatkaan hirveästi ole kukkapenkeissä viihtyneet ja luulen Kekkilän Katemullan olleen siinnä suuressa roolissa :)

      Poista
  12. Keijupenkki on oikein rehevä ja kaunis, ilo silmälle.
    Minulla melatoniini auttaa, vaikka eu sen käyttö ole ongelmatonta ja valmisteissa on laatueroja. Olen samanlainen "kaahailija". Kroppa on väsynyt mutta pää menee☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Olen joskus harkinnut melatoniinin hankintaa, mutta ongelma on aina lopulta itsestään kadonnut. Sitten jos on oikeasti hirveä stressi, niin sitten unettomuus on voinut jatkua todella kauan. Melotoniinia monet kyllä kehuvat, että ovat siitä avun saaneet. Kaahailija kuvaa hyvin tuota hetkeä <3

      Poista
  13. Kauniilta näyttää puutarhassasi ja nyt kannattaa vaan nauttia kaikesta uurastamisesta.Varjoliljat ihania ja olen niitä kanssa havitellut omaan puutarhaan <3.. pidän myös angervoista, mutta pikkupihlaja angervoa en ole ennen nähnytkään..erikoiset kukat.
    Jasmike kestää hyvin leikkausta ja meillä se on aidanteena jota leikataan reilusti muotoonsa.Siinä on hyvä tuoksu ja kukkii tosi paljon ylhältä alas asti!
    Mukavaa illan jatkoa ja toivottavasti voitat univaikeudet <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu <3 Toivottavasti löydät varjoliljoja, koska ne todella ovat aivan ihania ja niin kiitollisia, kunhan asettuvat paikalleen :) Jasmikkeen tuoksu on tosiaan melko voimakas, mutta ei ollenkaan huono.
      Ihanaa uutta päivää Sinulle <3

      Poista
  14. Näyttää niin kauniilta teidän pihalla. Puutarhailu on oikeaa terapiaa.
    Mukavaa keskiviikkoiltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi <3 Kerkisin nyt vasta koneen äärelle, joten toivottelen ihanaa torstaita Sinulle <3

      Poista
  15. Härkäpavut ovat hyviä ja tosiaan, kukkakin on kaunis! Ukonkellot alkavat täälläkin juuri kukkia, hieno kuva tuo sinisen ja valkoisen yhdistelmä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ukonkellot ovat ihania. Monet manailevat sen kykyä levitä, mutta jos on paikka, jossa leviäminen ei haittaa, niin on todella mahtava kasvi <3

      Poista
  16. On kyllä monenmoista ja runsautta riittää :)
    Täällä alkaa pionit vasta avata nuppujaan, mutta hyvä niin, ettei kaikki ole kukassa samaan aikaan.
    Olen käynyt lukemassa tomaattien hoito-ohjeita täältä ja hyviä vinkkejä olen täältä saanut, koskapa runkotomaattini ovat a)elossa :D ja b)kukkivat ja raakileita tekevät. Se alimpien lehtien poisto on ilmiselvästi lisännyt kasvua. Kiitos vinkeistä.
    Kirsikka- ja pensastomaattinikin ovat tulleet kukkaan siinä sivussa. Ovat helppoja kun ei tarvitse varkaita poistella niistä lajikkeista, mitä täällä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihana kuulla, että tomaatti-postauksista on ollut hyötyä ja iloa. Ihan mieltä lämmittää <3 Ei mene kauaa, kun alkaa ihana tomaattien satokausi, oijoij, hjam! :)

      Poista
  17. Varjoliljat on hienoja kukkiessaa, meillä vielä nuppuvaiheessa. Puutarhassa käyskentely on mukavoo puuhhoo, kun vuan ei kitkemään unohu! Ensimmäiset ruakileet tomateissa tiälläkin on nähtävissä, laitoin vasta huhtikuulla esikasvatukseen. Onko levviivee sorttii tuo pikkupihlaja angervo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä siis päästään kohta nauttimaan varjoliljoista, ihanaa :) Kitkiminen menee kivasti aina kierrostten lomassa, kun rikkaruohoja napsiin siinnä smaalla :) Hyvin tomaatti kerkiää satoon vaikka laittaisikin vasta huhtikuussa. Minullakin on nyt kokeilussa, kuinka paljon vaikuttaa kahden kuukauden ero kylvöissä. Toki lajike erotkin vaikuttavat. Kyllä tuo pikkupihjala-arvergo tuppaa leviämään tehokkaasti, jos saa rauhassa kasvaa. Mutta jos ympäriltä ajetaan ruohonleikkurilla, niin ei mitään hirveää se leviäminen ole.

      Poista
  18. Kaunista! Pieni varoituksen sana tuosta pihlaja-angervosta: se on vimmainen leviäjä. Niin kaunis kukkiessaan ja houkuttelee perhosia myös. Tulee myös aikaisin lehteen - mutta! Se levittää juurensa laajalle salakavalasti, joten tarkkaile tilannetta.

    Onpa härkäpavun kukka ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä leikataan nurmikko molemmin puolin, joten ei pääse leviämään. Alkuja kyllä yrittää aina välillä pukata ;) Tuon leviämiskyvyn vuoksi epäilenkin, ettei siitä eroon taitaisi päästä siirtämällä, joten yritetään tulla toimeen keskenämme :)
      Härkäpavun kukka tosiaan on käsittämättömän upea <3 Ihan omaa luokkaansa :)

      Poista
  19. Kauniilta näyttää! <3 Varjoliljat on kyllä ihania, niitä pitäisi hankkia itsellekin. Onpa härkäpavulla tosiaan nätit kukat. Itse en ole papuja koskaan kasvattanut, kun ne eivät kovin hyvin maistu meillä kenellekään. Tuommoisten kukkien takia niitä voisi kyllä kasvattaa! :) Kuulostaa kovin tutulta tuo, että ajatukset alkaa juosta hirveää vauhtia heti, kun pään laskee tyynyyn. Keskellä yötä heräily on tuttua sekin. Tsemppiä univaikeuksien kanssa ja nauti kiireettömyydestä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varjoliljoja kannattaa ehdottomasti hankkia <3 Nuo härkäpapupihvit eivät ainakaan maistu pavuilta, vaan ennemmin maksapihveiltä :D Ei tosiaan uskoisi syövänsä härkäpapua! Kiitos hyvän yön toivotuksista, niitä tosiaan kaipaisi <3

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!