Kasvun kesä

Puutarha kukkii ja satoa saa jo vaikka mistä. Rakastan heinäkuun loppua ja elokuun alkua. Ei uskoisi, että joskus aiemmin inhosin syksyn lähestymistä. Nyt olen oppinut rakastamaan sitä, koska silloin parhaiten palkitaan talven, kevään ja kesän uurastus. Ei mene kauaa, kun keittiö täyttyy oma kasvattamista herkuista. 

Sitä odotellessa on kiva ihailla kukkia. Kärhöt ovat nyt kukassaan, mutta niissäkin näkyy kuivuus. Kauniita ne ovat kuitenkin. Ehkä olisivat runsaampia, jos olisin kastellut ja hoivannut niitä tänä kesänä, mutta päätin kesän alussa, että liiallinen hoivaaminen on nyt ohi meidän puutarhassa. Tämä siksi, jotta voin enemmän keskittyä nauttimiseen kuin työn tekemiseen puutarhassa. Nerokasta, eikö totta?
Myönnettäköön, että vähän tuo hienous hämää. Työtä on tullut tehtyä, mutta pääsääntöisesti kasvihuoneessa. Muu puutarha on pärjäillyt omillaan ja olen vain kierrellyt nauttimassa sen kauneudesta. Uskokaa tai älkää, rikkaruohoihin sokaistuu ajan kanssa. Ehkä ensi kesänä on taas intoa ja halua nyppiä niitä. Tänä kesänä ei ole ollut, mutta en rakasta tai ihaile puutarhaani ainakaan yhtään vähempää.

Olen tänä kesänä muutenkin opetellut armollisuutta itseäni kohtaan. HerraMies totesi tänä aamuna, että tietynlainen sisäinen rauha on alkanut huokumaan minusta. Rauhallinen en ole, mutta olen tehnyt rauhan itseni kanssa. Poissa on se jatkuva itseni sättiminen ja huonona näkeminen. Olen varmasti ulkopuolelta katsottuna huomattavasti epätäydellisempi kuin aiemmin, mutta sisimmässä on rauha. Minä riitän myös silloin, kun en jaksa.

Olen ymmärtänyt sen, kuinka hirveästi olen tehnyt asioita vain siksi, että riittäisin muillekin, enkä ole tajunnut sitä, että kyse on kokoajan ollut siitä, etten ole riittänyt itselleni. En ole aiemminkaan salannut sitä, että olen ollut julma itselleni, mutta olen nyt ymmärtänyt, että se on ollut suurin heikkouteni.
Empä arvannut keväällä, millainen kasvun vuosi tämä olisikaan. Puutarhassa moni asia meni pieleen, mutta se mikä todella kasvoi, olin minä itse.

Väitän, että tämä blogi on auttanut tuohon kasvuun paljon. Olen avannut ajatuksiani ja tunteitani, ja te olette ottaneet ne aina todella kauniisti vastaan ja luoneet uskoa siihen, että olen ihan hyvä tyyppi, enkä ollenkaan niin urpo, mitä itse olen ajatellut aiemmin.

Olen kuitenkin pyrkinyt oppimaan paljon ja samalla olen oppinut myös epätäydellisyyden upeutta.
Melkoinen kasvun kesä. Tietoa on tullut paljon, mutta ymmärtämystä sitäkin enemmän.

Ja se, se on jotain, mikä oikeasti elämässä merkkaa.
32 kommenttia:

 1. Liian harva muistaa nauttia pihansa näkymistä. Jos lähtee kierteleen pihalle, niin jo sieltä pitää nyppäistä rikkiksiä joka välissä tai huomaa kaikki epäkohdat ja tekemättömät työt. Muistakaa muutkin istahtaa välillä alas ja nauttia kaikesta mitä näkyy, kuuluu ja tuoksuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs se, puutarhasta nauttiminen on tärkeää ja mieluiten kaikilla aisteilla <3

   Poista
 2. Hyvää kasvua, sitä tärkeintä on tapahtunut. Puutarhaa ehtii, varsinkin perennoja, hoivata myöhemminkin.

  VastaaPoista
 3. Satoa on saatu. Mustikoista lähtien. Nam. Rauhallista illanjatkoa.

  VastaaPoista
 4. Monenlaista kasvamista on sinulla. Ihana kuulla että tyytyväisyytesi omaan itseesi on lisääntynyt.
  Toisenlaisesta kasvamisesta puheenollen, meidän kasvihuoneen tomaatit ovat tänä vuonna tosi surkeita ja kurrku tuotti muutaman kurkun, mutta sitten alkoivat raakileet kellastua ja näivettyivät heti kasvunsa alkuvaiheessa. Missä vikaen tiedä.
  Mietin josko ollenkaan kasvatan mitään ensi vuonna kasvihuoneessa. Mutta jotain vihreää helppokasvuista haluan sinne kuitenkin laittaa. Tiedätkö mitään kukkaa tai muuta kasvia joka viihtyisi ajoittain kuumassakin kasvarissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna haasteita on tuottanut voimakkaasti vaihtelevat lämpötilat. Millälailla tomaatit ovat surkeita? Koko kasvultaan vai sadon puolesta? Onko pölyttäjiä ollut liikenteessä? Osa kurkuista tarvitsee pölytyksen ja voisi olla syynä näivettymiseen se, ettei kukat ole pölyttyneet... Yksi vaihtoehto kasvihuoneeseen voisi olla esimerkiksi viinirypäle. Se olisi toisaalta helppoa, kun ei tarvitsisi joka vuosi tehdä istutuksia, mutta toisaalta se myös tuppaa valtaamaan koko kasvihuoneen. Paprikakin on helppo ja viihtyy lämpimässä :)
   Onhan siulla muuten kasvihuoneessa ovet ja ikkunat auki ainakin aamusta iltaan, ellei peräti yötä päivää?

   Poista
 5. Kauniisti kirjoitit! Minulla itsensä hyväksyminen ja rakastaminen on vielä pahasti kesken. Oli ilo lukea, miten olet saanut rauhan suorittamisessa.
  Hyvää jatkoa edelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Toivon kovasti, että myös sinä löydät sisäisen rauhasi *halaus*

   Poista
 6. Ihana kuulla, että olet löytänyt armollisuuden itseäsi kohtaan etkä aseta enää itsellesi liian kovia vaatimuksia. Minusta tuntuu, että olen työskennellyt samojen asioiden parissa jo jonkin aikaa. Minulla se ei ehkä niinkään näy puutarhassa (sehän rehottaa ihan miten haluaa), mutta monella muulla elämänalueella.
  Luen juuri toistamiseen Brene Brownin kirjaa Epätäydellisyyden lahjat, joka on itselleni ollut mieletön opas itseni hyväksymiseen ja rauhan löytämiseen. Kuulostaa jäätävältä self-help-kirjalta :D, mutta suosittelen lämpimästi, jos joskus haluat pohtimistasi asioista lukea.
  Ihanaa puutarhakesän jatkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piparminttu, kiitos tuosta kirjavinkistä. Sopivaa luettavaa minullekin, joten nappaan vinkin omaan käyttöön.

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä kirjalta <3 Täytyykin etsiä se käsiini, kun nämä kiiret vähän helpottavat. Kiitos vinkistä <3 Ihana kuulla, että myös Sinä olet löytänyt armollisuuden. Se tekee elämästä niin paljon parempaa <3

   Poista
 7. Suuria asioita olet pohtinut ja löytänyt vastauksia. Onnittelut siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Sisäinen pohdiskelija aina ajoittain ottaa vallan ;)

   Poista
 8. Hienoja oivalluksia! Samojen asioiden kanssa minäkin painin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 *halaus* Nämä ovat hankalia juttuja, mutta toisaalta kun solmut alkavat aukeamaan, niin se on todella helpottavaa <3

   Poista
 9. Ihana kuulla,että puutarhassasi kasvaa kauniisti myös puutarhuri itse!❤
  P.s.en ole unohtanut muistamista,toivon vain edelleen löytäväni jotain sopivaa.😊

  VastaaPoista
 10. Hyvän tyypin hyviä ajatuksia. 😊

  VastaaPoista
 11. Olet aivan oikeassa. Punnittua puhetta ❤️.
  Nauttimista vartenhan sitä puutarhan perustaa.
  Tosin aika usein tulee katsottua sitä, mitä pitäisi tehdä, eikä sitä, mitä ON.
  Oikein hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se usein tuppaa menemään :D Ihanaa viikon jatkoa myös Sinulle <3

   Poista
 12. Hienoa filosofistista mietintää. Joskus on hyvä miettimään, eikä juosta tässä valmiissa maailmassa kuin päätön kana... 😉 Olen itsekin pohdiskellut, miksi pusken itseäni välillä äärirajoille, vaikka vähempikin riittäisi monessa asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta puskemalla pääsee usein hyviin suorituksiin, mutta sillä väsyttää itsensä ihan kamalasti <3

   Poista
 13. Olen niin samaa mieltä kanssasi, Hillevi, tuosta itsensä hyväksymisestä ja ehkä löytämisestäkin näin blogin avulla. Samanlaisen kokemuksen olen havainnut itsessäni. Blogiin kirjoittaminen auttaa itsetuntemuksessa ja -arvostuksessa. Ihanaa, että olet oppinut pitämään itsestäsi ilman suorittamista ja päässyt kiinni löysäilyyn! Et todellakaan ole mikään urpo. Ei kukaan ole.

  VastaaPoista
 14. Heureka, ihana löytö! En tiedä muista kansoista, mutta meillä suomalaisilla on kyllä tapana olla monesti liian ankaria itseämme ja muita kohtaan, vaadimme ja vaadimme. On hyvää olla ahkera ja jämpti, mutta kun se menee kiihtyvällä nopeudella överiksi on hyvä viheltää peli poikki. Olen käynyt itsekin saman läpi. Elämä jatkuu, vaikka ei ole aina niin ankarana :). Ja mikä hauskinta, sen pystyy kokemaan ja näkemään paljon täyteläisemmin kun pikkasen pysähtyy välillä sitä siemailemaan :). Terveiset ja hyvän elokuun toivotukset, sinulle, perheellesi, otuksille ja kukille <3 :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!