Vuoden ensimmäiset kylvöt

Kylvöt on nyt aloitettu tälle vuodelle.  Yleensä olen aloittanut vähän aiemmin, mutta hyvinhän tässä vielä ennättää. Pikku hiljaa alkaa myös ensi kesän suunnitelmat muotoutumaan. Tomaatit saavat nyt jäädä selvästi pienenpään rooliin ja pääpaino on ihan muilla kasveilla.

Näistä aiheista lisää Hillevin puutarha-blogissa: https://jutunjuuri.fi/vuoden-ensimmaiset-kylvot-2/

Paprikan siemeniä


Tuntuu ihan huimalle, että vuosi on taas siinnä vaiheessa, että pääsee iskemään sormet multaan ja haaveilemaan uudesta puutarhakaudesta. Vai voisiko melkein sanoa, että se on jo alkanut, kun kerran kylvöjäkin jo tehdään? 

Kaipaan ihan valtavasti sitä, että pääsen kiertelemään puutarhassa kaikessa rauhassa ja nauttimaan luonnosta kaikessa sen ihanuudessa. Ja oih, voin jo niin maistaa marjat ja hedelmät kielelläni, kun ajattelenkin kesää. Voimaannuttavaa mielikuvamatkailua. Kannattaa kokeilla. Tosin, saattaa myös aiheuttaa lievää kesäikävää. 

Olin ajatellut, etten tarvitse mitään uusia siemeniä, mutta joku ihan pikkuriikkinen ääni kuiskuttaa korvaan, että ehkäpä vielä voisi vähän nettishoppailla. Paprikoita voisi hankkia lisää ja kenties jotain uutuuksia. Jos on hyviä vinkkejä kasveista, joita on PAKKO kasvattaa, niin saa vinkata. Olen ehdotuksille altis, khih.

Meillä on täällä Kouvolassa muuten aivan lumetonta ja kasvimaalla yrtit voivat melko hyvin. Jopa oreganot ovat täysissä voimissa kasvihuoneessa. Aika mahtavaa, kun pääsee tähän aikaan vuodesta hakemaan tuoreita yrttejä. Lehtikaaliakin on vielä pikkuisen jäljellä. 


Lehtikaali


Minua on alkanut vaivaamaan myös tipukuume taas vaihteeksi. HerraMies ei lämpiä ajatukselle ollenkaan. Kuulema jos kanalaiset alkavat hautomaan, niin sitten toki tipusia saa tulla, mutta eivät hyö mokomat itse ymmärrä, että meille tarvitaan vauvoja. Pöh. Täytyy käydä heidän kanssa keskustelemassa, että jokohan äitiys alkaisi edes vähän houkuttelemaan. 

On ollut aivan ihanaa, kun kanaset ovat saaneet vieläkin viipottaa päivisin pihalla. Sisälle meno houkuttelee heitä vasta, kun alkaa ilta pimenemään, mutta muuten heillä näyttää puuhaa riittävän pihalla yllin kyllin.

Kuten ehkä saattaa havaita, niin en itse kärsi milläänlailla lumettomasta, lämpimästä talvesta. Jouluun ehkä kaipasin vähän lunta, mutta muutoin voisin mielelläni viettää talven näin. Vaikka on pimeää ja kuraista, mutta silti. Toki meilläkin on aina välillä ollut pakkasta ja pieni lumikerros, mutta pääsääntöisesti on ollut todella lämmintä.

Nyt hilppaisen taas kurkistelemaan, että jokohan joku siemenistä olisi suvainnut itää. On hyvin mahdollista, että tässä tunnin sisällä joku on halunnut itää, eikö niin? Ja on ihan normaalia ravata kylvöksiään tuijottelemassa vähän väliä. Khih.  Ihana puutarhahulluus! 

Ihanaa sunnuntaita Sinulle sekä myös uutta alkavaa viikkoa. Joko teillä on puutarhailut mielessä? 

24 kommenttia:

 1. Kiva kun muistutit että se aika alkaa olla taas käsillä :) Jos saa toivoa, niin olisi kiva kuulla missä järjestyksessä siemeniä kannattaisi kylvää ♥

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, kylvö-aika on selvä keväänmerkki!
  Täällä ensimmäiset mantelipuut aloittavat kukintaansa ja se saa sydämen kyllä lämpenemään. :)
  Ihanaa tammikuun jatkoa sinne teille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, mantelipuita. Niiden kukinta on varmasti todella kokemisen arvoinen juttu! Ihanaa tammikuuta myös Sinulle <3

   Poista
 3. Samanlaiset aatokset täällä - ensimmäinen kylvömultapussi on ostettu muttei vielä kuitenkaan avattu. Kylvin tietysti niitä paprikoita minäkin kuten aina ensimmäisenä, ja vanhaan multaan laitoin kun juuri silloin ei ollut käsillä kunnon kylvömultaa eikä edes paprikan siemeniä vaan otin ne hedelmistä. Hyvin lähtivät itämään, ja niitä on paljon..
  Ai että kun on kutkuttavan ihanaa tämä alkuvuosi - niin paljon on mielessä kaikenlaista mitä pitäisi laittaa. Ja kyllä - tiedän tunteen kun kylvöksiä pitää käydä tarkastelemassa tunnin välein josko siellä olisi jotain uutta tapahtunut :D
  Puutarhahulluus on ihanaa, eikä se tunne rajoja!! Mukavia kasvatushetkiä sinullekin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kanssasisareni <3 Arvaa, kuka vähän pompahteli tänä aamuna, kun ensimmäinen pepino oli itänyt. khihihihii :D Nuo tuoreet paprikan siemenet itää kyllä parhaiten <3 Ei ainakaan paprikan taimet siis lopu kesken siulta ;)

   Poista
 4. En kuule minäkään kaipaa lunta. Tällainen leudompi talvi sopii minulle ihan loistavasti.
  Onnea kylvöihin. Meinaatko kylvää kurkkujen siemeniä?
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Hilu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, etten ole ainoa, jolle tämmöinen talvi sopii vallan mainiosti :D Kurkkujakin olisi tarkoitus laittaa muutamia. Ostin Pärnun reissulta itseasiassa ihan käsittömättömän näköisten kurkkujen siemeniä ja niitä pitää päästä kokeilemaan. Tosin epäilen vahvasti "lievää" kuvamanipulaatiota niiden osalta, khih :D Ihanaa uutta viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 5. Vai on siellä jo ensimmäiset mullassa. Minä en laita tänä vuonna mitään muuta kuin kesäkurpitsaa jossain vaiheessa itämään. Minulla kun ei ole sitä kasvihuonettakaan vielä. Mutta avomaalle pitää kyllä laittaa. Perennoja en myöskään kylvä, ne laitoin jo syksyllä kaikki maahan. Mutta ihanaa aikaa on tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, tuli ihan ikävä kesäkurpitsoita nyt kun mainitsit! Tuo perennojen syyskylvö onkin fiksua, helpottaa hommia :)

   Poista
 6. Viime kevään taimikasvatukset menivät enemmän tai vähemmän mönkään ja ainakaan vielä ei ole innostanut tarttua siemenpusseihin. Jossain vaiheessahan se innostus taas onneksi löytyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se into sieltä jossain vaiheessa alkaa ;) Luulen, että viimeistään kun linnut alkavat laulelemaan, niin teilläkin alkaa siemenpussien rapistelu ;)

   Poista
 7. Olet oikein hyvässä aikataulussa! Kyllä into tarttuu ensimmäisiä siemenpusseja rapistellessa, joten välillä tulee kylvettyä suunniteltua aikaisemmin. Intohimoista kylvöaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä oli niin kiva kun sai aikaisin omia paprikoita, että pitihän se nytkin ajoissa aloittaa ;)

   Poista
 8. On jo kova ikävä kevättä ja kylvöpuuhia! Viime vuonna aloitin kylvöt helmikuun puolivälissä ja olin niiden kanssa sitten pulassa. Tänä vuonna on pakko odottaa maaliskuulle, ettei tule valon- ja tilanpuutetta. Tai jos kylväisi jotain todella hidaskasvuista jo aiemmin... Ei ollut kyllä suunnitelmissa, mutta miten tässä muutenkaan kestää vielä 1,5kk?! Vaikka kevättä onkin ikävä, niin haluaisin kyllä talven ensin. Meillä on vielä valkea maa, mutta nämä nollan molemmin puolin sahaavat lämpötilat eivät varmasti tee hyvää puutarhalle. Jos tulee kovia pakkasia eikä lunta ole tämän enempää, niin huonosti käy kaikille pikkutaimille ja kärhöressukoilleni! Ahdistusta kerrakseen :D Mukavaa viikkoa ja iloista itämistä kylvöillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, että jos kovia pakkasia tulee, niin pulassa ollaan. Jospa niitä ei tulisi... Toivossa on hyvä elää ;) Ehdottomasti kannattaa jotakin jo laittaa kasvamaan, niin kestää kevääseen saakka ;) Ihanaa viikkoa myös Sinulle <3

   Poista
 9. Itse havahduin just tänään siihen, että ne orvokit, hitsi! Vielä ehdin, täytyy kauppareissulla muistaa. ;) Niitä haluan nimittäin kokeilla kasvattaa. Ihanaa uutta puutarhavuotta sinne Hilu! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin vielä ehdit <3 Ihanaa uutta puutarhavuotta myös Sinulle <3

   Poista
 10. Minulla oli suunnitelmissa hankikylvöjä mutta ei pääse tekemään, ei ole lunta täälläkään. Tomaattien vuoro on helmi-maaliskuussa. Jättiverbena pitäisi laittaa kiireen vilkkaa mutta unohdan aina hakea kylvömullan sulamaan navetasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, että tuleeko lunta missään vaiheesta. Ollut hyvin jännä talvi. Toivotaan, että piakkoin muistat hakea kylvömullan niin pääset iskemään sormet multaan <3

   Poista
 11. Oi nytkö jo alkaa kylvöpuuhat .. nyt pitää äkkiä katsoa mitä siemeniä on jäänyt ja hommata jotain uusia :) Olen kyllä ottanut niitä talteenkin syksyllä,mutta en muista mitä kaikkia ja ovatko enää voimissaan.
  Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt se ihanuus taas alkaa :D JEEE :D Vielä ennättää hyvin tekemään uusiakin hankintoja ;) Ihanaa sunnuntaita Sinulle Anu <3

   Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!