Tänään leivotaan salmiakki-muffineita ja pullaa!

Tänään tyttäret ovat saaneet leipoa. Minun osallisuus on rajoittunut apukokin rooliin. Ilona leipoi pullaa ja Julia teki halloweeni-aiheisia salmiakkimuffineita. Vaikka koti on mullin mallin, niin on ihanaa, kun tuoksuu tuoreet leivonnaiset!




SALMIAKKI-MUFFINIT

2 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
50g sulatettua voita
1 dl maitoa
0,5 dl Sallisen salmiakkilastuja

Kananmunat ja sokeri vaahdotetaan.  Kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Maito, rasva ja kuivat aineet lisätään taikinaan vuorotellen kevyesti sekoittaen. 
Taikina jaetaan muffinivuokiin (n. 2 rkl.sta per vuoka). Paistetaan 225 asteisessa uunissa n.15 min.


Me koristeltiin muffinit Dr.Oetkerin koristelugeeleillä ja valmiilla halloweeni koristetikuilla :) 









Ilona oli saanut koulun kotitaloustunneilta kotiläksyksi leipoa pullaa. Ihana kotitehtävä! Itse en ole oikein hyvä pullan tekijä. Mutta nämä olivat kyllä hyviä! Hjam! Tyttöjä hihitytti mahdottomasti sanonta: pulla päivässä pitää pyllyn pyöreänä. Mutta tottahan se on ;) 
Koulusta Ilona sai peruspulla ohjeen, jota tuunattiin ainoastaan vaniljasokerilla.


VEHNÄPULLAT

2.5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 dl sokeria
1/2 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
5-6 dl vehnäjauhoja
100 g rasvaa

Kädenlämpöinen maito ja tuorehiiva sekoitetaan keskenään. Joukkoon lisätään sokeri, vaniljasokeri, suola ja kananmuna. Vehnäjauhoja lisätään vähitellen samalla taikinaa alustaen käsin. Lopuksi sekoitetaan taikinaan pehmeä rasva. Kun taikina irtoaa hyvin kupin reunoista, on jauhoja sopivasti. 

Taikina laitetaan kohoamaan vedolta suojaisaan paikkaan (esim mikro). 

Ilona teki pyöreitä pullia, joten kohoamisen jälkeen taikina jaettiin pieniin osiin ja pyöriteltiin käsien välissä palloiksi. Pullat voidellaan kananmunalla ja päälle ripotellaan halutessaan raesokeria.

225 asteisessa uunissa paisto 12-15 min riippuen pullan koosta.






Aurinko paistaa, joten taidan kipaista itse vielä pihalle ihmettelemaan kylmyyttä. Yöllä olikin jo -4 astetta. Ei taida auttaa kuin myöntää, että talvi on tulossa. Vaikkakin uskon kelin tästä vielä lämpenevän... Mutta usko ei ole tiedon väärtti!

Mukavaa tiistaita Sinulle <3

32 kommenttia:

  1. Oih tuli ihan pullan tuoksu nenuun kun kuvia katseli. Olisikin ihana saada kunnon vehnästä pitkästä aikaa ja salmiakkimuffinssit namskis, maiskis. ~Katja

    VastaaPoista
  2. Koulun kotitaloustunneilla on hyvät opit. Pääsin kerran itsekin mukaan kun opetin suomea maahanmuuttajaluokalla. Itse asiassa silloin tehtiin muffineita 🙂Hienoa että koululaisille opetetaan käytännön taitoja.

    Pullan tuoksu on ihanan kodikasta ❤️ ja salmiakki on ah niin ihana maku 💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvä, että kouluissa noita kotitaloustunteja pidetään. Ei kuitenkaan joka kodissa leivota ja tehdä ruokaa lasten kanssa ja ovat kuitenkin tärkeitä taitoja oppia!

      Poista
  3. Hauskaa ja hyödyllistä että lapset on mukana kodin arjessa. Hyvältä tuoksuu, tunnen niiden tuoksun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Tärkeitä taitoja siinnä oppii kun yhdessä puuhastellaan :)

      Poista
  4. Varmasti hyviä! Ja kiva, kun lapsetkin leipovat. :)
    Mukavaa tiistaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyviä :) Salmiakki-muffinitkin olivat taas vähän erilaisia mitä yleensä tulee tehtyä :) Meillä lapset on päässeet pienestä pitäen leipomaan ja tykkäävät siitä tosi paljon :)

      Poista
  5. Ihana kun lapset osaavat ja saavat leipoa! Vaikka itse olenkin himoleipoja, niin minusta on ihanaa syödä jonkun lapsen leipomaa herkkua! Meillä varsinkin pojat ovat kunnostautuneet leivontasaralla <3

    Nautinnollisia hetkiä pullapöytään <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten leipomuksissa on ihan oma tunnelmansa hyvän maun lisäksi <3 Ihana, että pojatkin ovat innostuneet leipomisesta!

      Poista
  6. Hienoja halloween muffineita!
    Mukavaa, kun lapset leipoo.
    Meilläkin lapset innostuu välillä leipomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😊 Meistä on kiva leipoa tälläisiä simppeleitä juttuja 😊Kiva kun lapset saavat kotona opit leipomiseen, osaavat sitten aikuisenakin omassa kodissaan herkkuja loihtia ❤

      Poista
  7. Leipominen on kivaa yksin ja yhdessä, yleensä lapset/nuoretkin tykkää.Te olette jo ihan Halloween teemassa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se on ❤ Tänä vuonna ollut jotenkin kaikilla into halloweeniin. Yritetään ehkä sitrn vielä hetki pidättäytyä jouluhössötyksestä 😉

      Poista
  8. Ihania leivonnaisia! Tuoreen pullan tuoksu on kyllä vastustamaton. On se niin mukavaa, kun lapset on sen ikäisiä, että osaavat leipoa ja laittaa ruokaa. Meidän lapset laittelee ruokansa jo omissa huusholleissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuo itsellänikin on ollut punaisena lankana, että kun kotona saadaan opit, niin sitten voi aikuisena omassa kodissaan loihtia herkkuja :) Tytöt ovat olleet tosi pieniä, kun ovat päässeet leivontatouhuihin mukaan :D

      Poista
  9. Ihana leipomispäivä teillä <3 Miten alkoikin tehdä mieli pullaa... :P

    VastaaPoista
  10. Mukavaa yhteistä puuhaa, kivoja tuollaiset leipomuspäivät:) Muffinsit näyttävät niin herkullisilta..Nam! Minä lähdenkin katsomaan löytyisikö meidän kaapista edes kuiva korppu:))♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkena tuntuu, ettei aikaa tälläisiin puuhasteluihin ole, joten lomalla nämä päivät ovat ihan luksusta <3

      Poista
  11. Olen ehkä maailman laiskin leipuri, mutta eilen extempore kunnostauduin syysloman kunniaksi. (Mun kuivahiivapussissa luki saksaksi Hefe. Pussi oli ostettu Itävallasta 10 vuotta sitten kun asuttiin siellä vuosi. Hiiva toimi. ) Pojat nauttivat pullantuoksusta, kun lomapullat olivat uunissa. Ja tänään pistelivät viimeiset pullat. Kumpikin 6 korvapuustia....
    Täytynee ehkä tänä vuonna vielä leipoa, kun tuota vuosikertahiivaa on vieläkin kaapissa pari pussia😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuosikertahiiva :D :D Khih! Voin kuvitella, että olivat pojatkin ihmeissään äitin extempore innostuksesta ja nauttivat leipomuksista täysillä :)

      Poista
  12. Ihana postaus! Kuvia katsoessa ja lukiessa nenää kutittaa muffiensien ja pullan tuoksu. Minä olen aina tykännyt lasten käytännöllisistä kotitalousläksyistä. Tekemällä lapset oppii. Olen antanut kouluille palautetta, että enemmän tällaista. Täällä hotellillakin halloween näkyy. Antoisaa yhdessä oloa sinulle ja murusillesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin laitoin viestiä opettajalle, että tosi ihana kotiläksy :) Kurja kyllä, että joissakin perheissä näitä ei varmaankaan oteta innolla vastaan, eikä anneta mahdollisuutta tehdä sitä pullaa. Harvinaista toivon mukaan kuitenkin :)
      Ihanaa lomanjatkoa teille <3 Teidän lomakuulumisia on ihana lukea ja seurailla <3

      Poista
  13. Leipominen on niin ihanaa ja se kun saa nauttia tuoretta pullaa, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta <3 Eikä kaupan leivonnaiset maistu miltään, kun on tottunut kotileipomisiin :)

      Poista
  14. Ihanaa, kun saa lapset mukaan keittiöön. Ja tiedän, naurattaa itseäkin tuo "pulla päivässä"-sanonta - koska se on niin totta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipominen on mukavaa yhteistä puuhaa :) Vaikka syömispuoli pitääkin pyllyn pyöreänä ;)

      Poista
  15. Ihanaa kun lapset pääsevät leipomishommiin! Halloween on erinomainen sesonki juuri nuorison virittäiseen tähän puuhaan. Me pidettiin jo ennakkohalloweenit ja leipojaiset lastenlasten kanssa syyslomalla. "Karmeita" kuppikukkia syntyi innostuksella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä kanssasi <3 Ihana, että leivot ja puuhastelet lastenlasten kanssa. Lapsille isovanhemmat ovat todella tärkeitä ihmisiä ja mieltäni aina lämmittää kuulla, kun isovanhemmat kertovat, mitä tekevät lastenlasten kanssa :)

      Poista
  16. Lapset on ihana ottaa mukaan kotihommiin. Etenkin leivonta on lähellä sydäntäni. Meillä kaksivuotias leipoo mielellään, mutta tarvitsee toki vielä apua. Harmi, kun yritän laihduttaa ja elää terveellisesti. Nyt tekisi nimittäin mieli leipoa oikein rasvaisia ja sokerisia voisilmäpullia! Onneksi lauantaisin on kuitenkin herkkupäivä, josko silloin leipoisi.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienestä, kun ottaa lapset mukaan touhuihin, niin tuleevat isompanakin mukaan. Taikakin olisi hyvin innostunut leipuri <3 Voisilmäpullat on kyllä super hyviä! Laihduttaminen on kurjaa puuhaa, tsemppiä!

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!