Yrttipöytä

Olenkin kertonut nyt useampaan kertaan innostuneeni yrteistä, etenkin mintuista. Yritän myös opetella yrttien käyttöä, ettei niiden kasvatus jää vain silmänruuaksi. Saa nähdä, millaisia hassuja makunautintoja tulee koettua. En ole muutenkaan järin loistelias kokki ja HerraMies on vielä melko perinteisten ja mietojen makujen ystävä, joten voi olla, että joinakin päivinä etenkin hän on vähän koetuksilla ruokapöydässä. Khih. 

HerraMies oli edellisen kodin terassille rakentanut puusta kaksitasoisen kukkapöydän, mutta täällä kodissa emme olleet sille oikein paikkaa löytäneet. Pöydä on jo harmaantunutkin ja HerraMies kertoi suunnittelevansa sen purkua polttopuuksi. Sain kuitenkin eräänä iltana idean käyttää sitä yrttipöytänä ja siihen käyttöön se sopii nyt oikein erinomaisesti. Vielä pöytä on vähän tyhjän oloinen, mutta täydennystä on tulossa vielä.



Yrttipöytä



Olin nähnyt joskus yrteille tarkoitetun ämpärin, jossa oli monta eri osiota. En ostanut sitä silloin ja sen koommin en sellaista löytänytkään. Kun Prismalla oli tälläisiä vihreitä haarukka-veitsi-telineitä, niin päätin sellaisesta tehdä oman yrttiruukun. Pohjaan reiät ja yrttien istutukseen. Nimilaput tein ikivanhalla dymolla. Tässä metallissa ne näyttävät pysyvän paremmin kuin muovissa... Harmi, kun kuvasta ei näe, mutta ruukku on jaettu neljään eri osaan, ja siksi se sopi tähän hommaan hyvin.



Yrttiruukku



Tämän muovisen ruukkusetin löysin Hintakaaresta ja ajattelin sen sopivan hyvin mintuille.  Tämän meinasin siirtää syksyllä sisälle.



Minttuja



Prismalla näin myös yrttiamppeleita ja sellaisen piti tietysti itsellekkin tehdä. Amppeliin istutin sieniyrtin, sitruunatinjamin, minttua ja oreganoa. 




Yrttiamppeli



Patio Red-paprika saa ainakin toistaiseksi olla yrttien kanssa samalla pöydällä. Sitten, jos yrtti-istutuksia tulee niin paljon, ettei kaikki mahdu pöydälle, niin tämä saa sitten väistyä.




Patio Red-paprika



Nappasin kasvimaalta pienen tupon ruohosipulia ja istutin ruukkuun. Ikävästi näyttää kärsineen kuivuudesta, mutta ehkäpä se siitä piristyy.




Ruohosipuli



Mikä Sinun lempiyrttisi on ja missä sitä käytät? Olisi kiva saada hyviä vinkkejä erilaisista yrteistä ja niiden käytöstä. 

34 kommenttia:

  1. Yrttejä on kiva kasvattaa:) Minun lemppareita on basilika, sipulit ja mintut..on kiva käydä hakemassa pihalta aamupala leivän päälle pikkuisen ruohosipulia suoraan penkistä.. uusin yrttituttavuus on suklaaminttu..vanilijajäätelön kaverina herkkua:) Mukavaa päivää❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo ovat ihan luktushetkiä, kun saa tuoretta herkkua haettua omalta maalta. Suklaaminttu on tosi ihanaa. Täytyykin kokeilla jätskin kanssa <3 Kivaa päivää myös Sinulle <3

      Poista
  2. Minulla kasvaa osa noista mintuista koholavassa ja voin jo nyt sanoa että nuo astiat ovat liian pienet, varsinkin missä ovat 3 samassa, ne tarvitsevat hyvän ja tuuhean alueen jossa kasvavat maukkaiksi pikku pensaiksi etteivät jää vaatimattomiksi pieniksi, "mauttomiksi" kasveiksi, tosin jos niin tykkäät :) ELi minulla jos noi olisivat siis tuo keltainen purkki laittasin kaikki erikseen, ja siten tulee täytettä pöydällekin :)Minulla kasvaa ja kasvoi paljon erilaisia minttuja, vaihtelen niitä vuosittain, teen teeaineeksi kuivattaen,sekoituksia ja mausteeksi yksitellen ja sekoituksina. NYt on omenaminttua, sitruunaa, appelsiinia ja korkeutta jo noin 50cm puskalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on osa erillisissä purkeissa, joten täytyykin ne istuttaa oikein reiluun tilaan, niin pääsen maistelemaan tätä makueroa :) Kiitos vinkistä!
      Omenaminttu kuulostaa ihanalta.

      Poista
  3. Yritit ovat tosi ihania ja nyt kun sain laatikkopuutarhan, annoin niille kolme laatikkoa. Kaikki yrtit ovat sellaisia, mitä meillä käytetään kovin. Kuivaan minttuja teeaineiksi (omena-, mansikka ja suklaamintut), laatikossa ne kasvavat pohjattomissa ämpäreissä. Sitruunamelissa kuuluu kesäjuomiin, oksia kannuun vain reippaasti. Timjamia meillä kuluu paljon. Kuivaan sitä oksina ja laitan niitä talvella keittoihin ja patoihin, oksat on helppo poistaa ruuasta. Basilika on yliveto, se on timjamin kaveri, teen siitä usein pestoa jota rakastamme. Sipuleita on useita (ruoho-, kiinan-, ilma- ja salaattipillisipulia), curry-yrtti - ihana, ranskalainen rakuuna kuivattuna liharuuan kanssa, oreganoa pitsaan ja keittoihin, laventeli - vain siksi että se on ihana, siitä voisi kuivata ja tehdä tuoksupusseja vaatehuoneeseen. Lipstikka lihaliemen korvikkeeksi kuivattuna.

    Yrttejä kannattaa kasvattaa reilusti ja käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä käytetäänkin ihanan paljon yrttejä. Sitruunamelissasta olen tehnyt teetä, mutta täytyykin kokeilla kylmänäkin juomana. Siinnä on ihana tuoksu ja aromi! Lipstikkaan olen nyt tutustunut ja tykästynyt. Meillä kasvaa sitä valtava puska. Viime vuonna en osannut hyödyntää sitä mihinkään. Karsistin kovasti sen sellerimäistä tuoksua, mutta nyt olen kyllä tykästynyt :)

      Poista
  4. Oi, yrtit ovat ihania. Meillä ei vielä omat kasva, mutta ehkä joku kaunis päivä sekin asia muuttuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että saat yrtit kasvamaan, niin pääset nauttimaan omasta sadosta <3

      Poista
  5. Heippa taas. Tuo ruohosipulin ruukku on upea. Suosikki yrttiä ei vielä ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helou :) Kiitos. Minustakin se on tosi söpis! Minulla oli joskus samantyylinen, eli nuo samat hahmot seikkailivat siinnäkin, mutta se oli isompi. Erään kerran sitten huomasin sen hajonneen :( Mitä lie sille oli tapahtunut...

      Poista
  6. Rakasta minttua. Miehen kotikotona sitä kuskataan torilta isoissa nipuissa. Minttuteetähän tarjotaan joka välissä :)
    Ihanaa loppuviikkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulin villin huhun, että jos minttuteetä juo kaksi viikkoa yhtäjaksoisesti, voisi alkaa näkemään hallusinaatioita? En löytänyt tälle internetin ihmeellisestä maailmasta vahvistusta ja oletin lopulta, että liittyy siihen, että kaikista yrteistä on jonkinlainen ohjeistus, ettei yli kahta viikkoa pitäisi käydää jatkuvasti... Tiedä siitä sitten. Jos alan näkemään liikkuvia puutarhatonttuja, niin sitten vähennän minttuteen lipitystä ;) Mutta oletko Sinä kuullut tälläisestä aiemmin? Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle ihanainen <3

      Poista
  7. Meillä menee timjamia ja basilikaa todella paljon. Timjamia laitetaan melkeinpä kaikkiin liharuokiin ja kasvissosekeittoihin, jälkkäreissä kokeiltu myös. Basilikaa pizzaan (tietysti) ja kaikkiin tomaattia sisältäviin ruokiin. Toimii myös yllättävän hyvin suppilovahverokastikkeen ja pastan kaverina. Oreganoa ja rosmariinia käytetään silloin tällöin, ruohosipulia menee myös. Rosmariini ja appelsiini on aika kiva pari, kokeilepa joskus vaikka kastikkeessa tai jossain jälkiruuassa :) Saksankirvelin käyttöön vasta tutustutaan, sillä tämä vuosi on vasta toinen, jolloin saadaan siitä kunnolla satoa. Jälkkäreissä ja leivonnassa vasta kokeiltu sitä. Säilön kaikkia kokonaisina lehtinä (tai oksina) pieniin rasioihin pakastimeen, niin on talvella helppo niitä sieltä ottaa käyttöön. Nyt on uutena kokeiluna kasvamassa muutama salvia. Joskus on tullut kuivattuna laitettua ruokaan, mutta tuoreena en ole ennen kokeillut. Ajattelin ottaa joka vuosi yhden uuden yrtin testattavaksi, niin tulee samalla hieman vaihtelua ruokapöytäänkin. Tavallista viherminttua olen maistanut enkä niin innostunut mausta. Pitäisi joskus maistella noita erikoisempia, jos niistä löytyisi mieluisamman makuisia. Ehkä ensi vuonna on sitten jonkun mintun vuoro :) Iloista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeileppa mansikkaminttua, siinnä on ihan toisenainen aromi kuin vihermintusta. Paljon hillitympi!
      Kiitos hyvistä ja monista vinkeistä <3 Ihana, kun saa neuvoja tähänkin asiaan :) Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  8. Tilli taitaa olla se ykkös juttu. Ehkä sen takia että käy myös rouvalle. Moniallergikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi itku, nuo allergiat ovat kurjia! Tilli on kyllä hyvvää! :)

      Poista
  9. Meillä käytetään piparminttua tosi paljon teessä, muuten olen aika huono yrttien käyttäjä, lipstikkaa käytän joskus, samoin ruohosipulia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparminttutee on ihanaa. Tosin, meillä HerraMies oli sitä mieltä, että maistuu ihan hammastahnalle :D Khih.

      Poista
  10. Minun ehdoton lempiyrttini on tilli. Timjami ja mintut ovat myös ihania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuore tilli on ihan super ihanaa! Harmi, kun meillä HerraMies ei siitäkään juurikaan pidä. Tinjamiin minun täytyy paremmin tutustua :)

      Poista
  11. Yrttejä on kiva kokeilla ja kasvattaa, mutta käyttö uhkaa jäädä meillä melko vähäiseksi, miehen makutottumuksia on joskus vaikea muuttaa:) Lipstikat, tillit, persiljat, ruohosipulit ja oregano-basilika -osasto kuuluuvat vakioyrtteihin. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekkin suhtaudun lievällä varauksella tähän makutottumusten muuttamiseen ;) khih!
      Nuo mainitsemasi yrtit ovat varmoja ja hyviä! Mukavaa viikonloppua myös Sinulle :)

      Poista
  12. Hieno idea! Sinulla yrtit ovat myös silmänruokaa.
    Itse tyhjensin yrttilavan okralle ja latva-artisokalle ja laitoin yrtit kasvimaalle.
    Minulla on niin monia lempiyrttejä, että on vaikea nostaa yksi yli muiden. Jos ihan pakko on, olkoon se sitten basilika, joka sopii niin moneen ruokaan ja salaattiin. Talveksi säilön sitä kuivaamisen lisäksi oliiviöljyssä pakkaseen.
    Ihanaa viikonloppua sinulle ja perheellesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti <3 Basilika on tosiaan aivan ihanaa! En ollut ennen edes tajunnut, miten mahtavaa se on tuoreeltaan. Siksipä en sitä hirveästi edes laittanut kasvamaan. Nyt heittelin siemeniä kasvihuoneeseen lisää, joten toivotaan, että loppukesästä saadaan siitä reilummin satoa :)
      Tuo pakastus varmaan pitää tuoreen maun paremmin kuin kuivatus.
      Ihanaa viikonloppua myös teille sinne <3

      Poista
  13. Kiva että pöydälle löytyi jatkokäyttöä! Sulla kasvaa siellä vaikka mitä!
    Mulla on takapihalla vaan ruohosipulia ja basilikaa, mutta nekin ovat kärsineet kuivuudesta..🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kuivuus tuntuu haittaavan monia kasveja. Vesisadetta on tänne lupailtu ensi viikolta lähtien piiiitkäksi aikaa. Saa nähdä, toteutuuko...

      Poista
  14. Ihana minttuvalikoima! Niistä saa hyvää minttuteetä! Aion minttuja omaankin puutarhaan laitta kasvamaan, kunhan ehdin niille paikan tehdä. Ovat niin kovia leviämään. Sitten keittelen niistä minttuteetä marokkolaiseen malliin. Se oli yksi lemppareistani, kun sinne matkustin :)

    VastaaPoista
  15. Mahtava yrttipöytä <3 Hienosti olet oivaltanut käyttää tuota aterimille tarkoitettua telinettä, hyvä hyvä :)
    Odotan innolla kokkailujasi yrttien kanssa, muista postata meille niistä <3
    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
  16. Yrttipöytähän on hieno ja sopiva tuohon tarkoitukseen! Hyvä, ettet heittänyt pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se selvästi oli odotellut tuohon pääsyä :) Mukavaa viikonloppua <3

      Poista
  17. Oikein passeli yrttipöytä. :) Ruohosipuli on mun lempiyrtti. Sitä laitan mm. leivän päälle, perunamuussiin ja munakkaaseen. Sitruunamelissa on myös ihana jo pelkästään tuoksunsa vuoksi. Sitä olen käyttänyt vain juomiin.

    VastaaPoista
  18. minulla on lipstikkaa, rakuunaa, basilikaa, ruohosipulia . Pidän kovasti kaikista. Monesti kuivatan niitä niin, että teen niistä yhteisen sekoituksen. Yllättävän hyvää.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!