Kasvulava-kasvimaa ja oksista tehdyt köynnöstuet

Tänään on ollut mukavan puuhakas päivä. Heti aamusta Taika kyseli, että voidaanko lähteä Viherpeukaloihin katsomaan Gorillaa ja etsimään kukkia. Näppärää, kun on tuollainen mukava puuhamaa-paikka lähellä ja jossa äitikin viihtyy. HerraMies vinoilikin, että ihanko vain Taika halusi puutarhamyymälään lähteä. Mutta mitäpä sitä ei hyvä äiti lapsensa puolesta tekisi, ha hah!

Ihania kukkia oli silmän kantamattomiin. Kyllä näissä silmä lepää!

















Ulkona oli kivoja istutuksia. Lavakaulukset olivat täynnä kevättähtiä ja niiden keskellä tulppaaneja. Kiva idea! 





Tämä Turkinalppiruusu ihastutti minua. Upeat kirjavat lehdet. Kovasti se huuteli, että vie minut kotiin. Yllättävää kyllä, pystyin sulkemaan korvani tältä huutelulta, koska monet muutkin kasvit huutelivat ihan samalla tavalla. Joka tapauksessa, en ollut tälläiseen ennen törmännyt. Lueskelin näin jälkikäteen, että tarvitsee lämpimän kasvupaikan ja talvisuojauksen.





Taikakin tapasi ystävänsä Gorillan pitkän talven jälkeen ja oli hyvin onnellinen. Gorilla sai monta halia ja suukkoa. Tämä Gorilla oli myymälässä jo viime vuonna ja Taika rakastui siihen kovasti. Kun myymälä keväällä aukesi, oli tyttö tosi pettynyt, kun Gorilla ei ollutkaan vastassa. Nyt oli sitten riemun hetki!





Kotiin mukaan lähti kukkiva Aprikoosipuu, keltainen syreeni "Primrose" ja kirjavakukkainen syysleimu. Huimaa, miten kovaa kasvit osaavatkaan huutaa, että tule hakemaan minut! Olin nimittäin näitä katsellut jo viime viikolla ja pystyin niitä silloin vielä vastustamaan. Mutta joka päivä ne huutelivat, joten pakkohan se oli heidät uuteen kotiin hakea. 






Syysleimu "Freckle Blue" on ihan vastustamaton! Toivotaan, että on livenäkin kuvan kaltainen kaunotar! Tästä oli myös punainen versio, mutta se sai ainakin toistaiseksi jäädä myymälään.



Syysleimu. Kuva Viherpeukalot-sivustolta.


Ostoksiini olin hyvin tyytyväinen. Sitten olikin taas kiva käydä tekemään kotona pihapuuhia. Lapsityövoima kukoisti jälleen! Tytöt haravoivat ja toivat lehtiä kasvimaan pohjalle. Mahtava hyöty; tulee siistiä ja lehdet menevät samantien hyötykäyttöön. 






Kasvulavojen pohjalle on laitettu pahvia, jonka päälle lehdet on kasattu. Kasvulavat on siis laitettu suoraan "nurmikon" (lue rikkaruohojen ja sammaleen) päälle ja pahvi ja lehdet estävät niiden kasvun. Lehdet maatuvat kesän aikana ja niistä tulee uutta hyvää multaa kasvimaahan. Helppoa, nopeaa ja hyödyllistä kaikin puolin.






Myös Taika toi ahkerasti lehtiä. Ihana, kun toinen niin tosissaan kärräsi kuormia. Ja jaksoikin tuoda niitä tosi monta! 









Olin pohtinut paljon, millaiset tuet kasvimaalle tehtäisiin. Kurkkuja ja papuja on tulossa aika paljon ja etenkin kurkkujen suhteen olin vähän huolissani, kuinka ne kaikki saa mahtumaan. Lopulta päädyin siihen, että avomaankurkut laitan kasvamaan ylöspäin. HerraMies oli kaatanut metsän puolelta muutaman kuolleen kuusen ja otimme niiden oksat hyötykäyttöön. Samainen herra teki tälläiset aidat oksista. Nämä ovat mielestäni aivan ihanat ja sopivat meidän miljööseen paremmin kuin hyvin. Ovat sen verran harvat, että niiden takana olevat ruusut ja syreenit näkyvät kukinta-aikaan hyvin, kun taimet eivät ole vielä alkukesästä paljon kasvaneet. Kesän mittaan näkymä peittyy, mutta eipä sielä sitten enää mitään nähtävää olekkaan. Tykkään oikeasti todella paljon siitä ajatuksesta, että luonnonmateriaaleja saataisiin hyödynnettyä mahdollisimman paljon, eikä niitä heitettäisi pois ilman hyödyntämistä. Kunhan saadaan hommat tehtyä loppuun saakka, esittelen nämä vielä paremmin. Näistä innostuneena pyysin HerraMiestä tekemään myös hortensia-aidanteen väleissä oleville kärhöillä luonnonmateriaaleista tuet. Olin kovasti niihin etsinyt sopivia kaaria, mutta mitkään eivät oikein miellyttäneet silmääni tai rahapussiani. Vähän vänkkyristä oksista tehdyt tuet sopisivat alueelle oikein hyvin. Ja kun kerran alkuun pyytelyissäni pääsin, niin ehdottelin jo oksista tehtyä paviljonkia tuonne puistoalueelle. Mutta siitä vielä neuvotellaan! Ihana, kun on käsistään näppärä mies <3 Tosin, ensin meidän pitää tuo HerraMies saada kuntoon. Hän on nyt pitkään ollut kipeänä ja tuntuu, että aina vain olo kehnonee. Taitaa olla miesflunssa iskenyt...





Martta pääsi Julian sylissä vähän haistelemaan ulkoilmaa. Kovasti tytöt jo haluaisivat ulkoilla. Kunhan kelit vähän lämpiävät, niin pääsevät jo ulkotarhaan. Tajusin vasta eilen, että meidän ulkotarha on ihan vaatimuksien mukainen, eli kanat voi sinne jo laittaa ilman pelkoa lintuinfluenssasta. Jeee! 





Sellaisia puuhailuita täällä. Samat hommat jatkuvat vielä huomennakin ja varmaan monta päivää senkin jälkeen. Tomaattien kanssa tarvitsisi alkaa puuhailemaan. Hurjaa vauhtia tuntuuvat kasvavan ja tila loppuu jo useammaltakin taimelta. A-pu-va, kuka käski kylvämään ekat tomaatit helmikuun alussa. Khih! Onnellista tämä tomaattihulluus! Viikonloppuna alkaakin sitten kurkku-, meloni- ja kesäkurpitsahörhötykset. Ja niitäkin vaikuttaisi riittävän melko paljon. Mutta niistä lisää sitten myöhemmin. 

66 kommenttia:

  1. Ihania kevätpuuhia! Varmasti toimiva ja melko helppokin tapa perustaa kasvimaa. Alkoi hymyilyttämään tuo gorilla, sitä meidänkin lapset kävivät viime kesänä halimassa ja sillä taisi olla silloin aurinkolasitkin, jotka olivat lasten mielestä tosi hassu juttu.:) Ihanaa alkanutta viikkoa koko perheelle!❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo gorilla on kyllä aivan ihana. Hyvä idea joltakulta <3 Mukavaa viikkoa myös teidän poppoolle <3

      Poista
  2. Mahtavat nuo lavankauluskasvimaasi!
    Ja varmasti Martta ja muut kanarouvat pääsevät pian ulkoilemaan.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lavakaulukset ovat mukavan näppäriä moneen hommaan. Kivaa viikkoa myös Sinulle Riina <3 Toivottavasti nähdään viikonloppuna!

      Poista
  3. Hyvät ostokset ja hienot tuet :) Täällä harrastetaan myös uusiokäyttöä. Herukan oksia on aina kasvimaalla harsojen tukikaarina. Tuoksuvatun edellisvuotisista oksista saa punottua yhtä helposti kuin pajusta vaikka minkälaista aidannetta ja tukea. En tiedä, miten pitkäikäinen ratkaisu on kun vasta viime keväänä tein ensimmäiset, mutta ainakin vuoden verran kestävät hyvinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksuvatun oksia meinasinkin hyödyntää, kun muistin, että olit niitä käyttänyt. Kiitos loistavasta ideasta <3

      Poista
  4. Just tänään katselin yhden kaupan pihalla kun läjäsivät sinne tuijakuormien lavoja ja lavakauluksia. Ne olivat ilmeisesti menossa kiertoon. Mikäli olisin ollut isommalla autolla liikkeellä, olisin varmaan ruinannut muutamia. Haluan nimittäin itsekin tuommoisen siistin lavakauluskasvulava -rivistön.

    Kiva puuhamaa teillä siellä, äitikin viihtyy vaikkei gorillaa näkyisikään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita lavakauluksia kannattaa kyllä kysellä. Ostettuna ovat melko arvokkaita. Juu, kyl tuol aika hyvin kuluu ;) khih :)

      Poista
  5. Viherpeukaloilla on kyllä kaikkea ihanaa. Niin odotan, että pääsee kaikkia kesäkukkia valkkaamaan... :) Mukavia puuhia ja ahkeria apureita siellä! Mitäs Martta ja Lotta on tuumanneet, kun on yksi kamu vähemmän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulisipa äkkiä lämpimät kelit, niin pääsisi tekemään valintoja oikein huolella. Oijoij, ihania aikoja tulossa <3
      Martta ja Lotta olivat pari päivää aika ihmeissään ja etenkin perjantaina aika hätääntyneen oloisia. Nyt ovat jo rauhoittuneet. Taika tajusi eilen, että musta kana puuttuu. Siinä olikin selittämistä. Tyttö juoksi ympäri tonttia ja huuteli: Millaaa, Millaaa, missä olet?! Mutta sitten kun asiasta uudelleen juteltiin, rauhoittui Taikakin ja alkoi vain kyselemään, että joko saadaan mansikoita.

      Poista
  6. Kivaa yhdessäoloa teillä mukavan puuhailun merkeissä siellä!!

    VastaaPoista
  7. Sitä samaa ajattelin minäkin, että on teidän perheenne yhteinen harastus ja yhdessä olo on kivaa!
    Sulla on monta kivaa apulaista.
    Niin kaunista siellä syntyy varmaankin ja kun kukat alkavat kukkia, niin sitten taas ihaillaan!
    Hyvää loppuviikkoa sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat mukavia yhteisiä hetkiä <3 Apulaiset olivat ihanan ahkeria. Oih, kukkia jo odotellaan kovasti :) Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  8. Hienolta näyttää,nuo puun lehdet kyl kannattaa hyödyntää ja tuo pahvi on aika mukava jutska.Meikäläisenkin pihalla on julmetusti pahvia tai oli parikymmentä vuotta sitten kun raivasin rytekköä kukkamaaksi.

    VastaaPoista
  9. Teillä on kasvamas monta ahkeraa puutarhuria. Keltaane syreeni!?!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellenikin keltainen syreeni oli uusi tuttavuus. Jännä nähdä, kuinka keltainen lopulta onkaan. Paljon on nuppuja, joten päästään näkemään tämän kesän aikana :) Ilmeisesti aukeaa keltaisena ja vanhetessaan kukka vaalenee kermanvalkoiseksi.
      Toivon kovasti, että jokaiselle tytölle jäisi edes pieni innostus puutarhaan jo lapsuudesta. Ties vaikka puhkeaisi täysin kukkaan sitten aikuisena :)

      Poista
  10. Hienolta näyttää kasvilavatarha! Minunkin pitäisi nyt viikonloppuna laittaa töpinäksi tuon hyötytarhan suhteen. Lavoja pitäisi meilläkin kanssa lisäillä. Mukavaa viikon jatkoa teille sinne😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo lavakaulukset ovat tosi näppäriä :) Toivotaan viikonlopulle hyvää keliä, niin on kiva puuhailla ulkona. Mukavaa viikon jatkoa myös Sinulle <3

      Poista
  11. Kyllähän teillä syntyy ja tapahtuu vaikka mies on kipeänä.
    Nuo lavat ovat hieno keksintö.
    Puutarha on siitä kiva harrastus, ettei tule vapaa-ajanongelmia.
    Tila ja valo loppuu meidänkin kasveilta (vaikkei niitä niin hurjasti ole). Lämpenisipä, että hirviäisi viedä osan kasvihuoneeseen.
    Työntäyteisiä ja toivottavasti aurinkoisia päiviä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kun on porukkaa, niin jälkeäkin syntyy :) Tuo on totta, ei tosiaan minkäänlaisia vapaa-ajan ongelmia ole, khih :) Toivotaan, että lämpiää pian että kasveja saisi jo vietyä kasvihuoneeseen :)

      Poista
  12. Siis ei voi kuin ihaillen katsoa noita kukkia ja haaveilla siitä omasta pihasta <3
    Ja Taika on niin innolla auttamassa, ihana <3

    Oikein kivaa vikko teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhan hoito tuo kyllä onnea :) Taika on ihanan tosissaan aina puuhissa mukana <3 Mukavaa viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  13. Primrose jalosyreeni vaikuttaa tosi viehättävältä. Piti heti googlata ja lähikuva sen avautuneista kukista oli tosi kaunis. Täytyypäs pitää silmät auki myymälöissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin se vaikuttaa ihanalta. Jännityksellä odotan sen kukintaa :) Tuossa olikin jo paljon nuppuja, joten kukinnasta pääsee nauttimaan jo tänä kesänä. Toivotaan, että löydät itsellesikin tälläisen ihanuuden <3

      Poista
  14. Kukkaroni kannalta on parempi, ettei Viherpeukaloiden myymälä ole ihan lähimatkan päässä.
    Keltainen syreeni olisikin kaunis. Ihan uusi tuttavuus.
    Mukavaa, että tytöt touhuavst puutarhassa. Kyllä heille multapeukalo vielä kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä vähän riskialttiin lähellä meitä. Khih. Toisaalta, usein on tullut tehtyä tosi edullisia löytöjäkin. Toivotaan, että multapeukalot pysyvätkin <3

      Poista
  15. Mulle taas kaupoissa huutelee kaikki kynsilakat, huulikiillot ja sisustushärpäkkeet :D Kivoja ostoksia olet tehnyt! Ja voi miten suloinen apulainen sulla siellä on, ihana Taika ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän tuonkin höyrähdyksen. Olen joskus itsekkin siitä "kärsinyt" ;) Khih, Taika kihertelee, kun luen hänelle miten nätisti hänestä on kirjoitettu <3 Kiitos Maiccu <3

      Poista
  16. Sullahan on valtavasti kaikkia juttuja kasvamassa! Tosi kiva tuo tukijuttu.
    Ihania kevätpäiviä!
    Toivottavasti miesflunssa helppaa nopsaan! 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvatuksen ilo on niiiin ihanaa <3 Toivotaan tosiaan, että miesflunssa helpottaa, eikä iske muihin perheenjäseniin... Ties millaiseksi tauti yltyy, jos miesflunssa iskee naisiin...

      Poista
  17. Siistit nuo teidän lavat, erittäin hieno juttu.
    Ja tavattoman kiva myös nähdä noita puutarhamyymälä kukkalavoja 🌷

    Lapset ja aikuiset pitävät apinoista ovathan ne meidän serkkuja. 🐒
    Ihana Gorilla, ei ihme että lapsi ihastui ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lavakaulukset ovat ihanan näppäriä käytössä :) Ajattelin, että kukkaterapia maistuu varmasti kaikille ja sitähän tuolla myymälässä oli aivan valtavasti :)
      Tuo gorilla tosiaan on mainio <3

      Poista
  18. Kevät tulee kohisten ja hommat lisääntyy, mutta kun syöt ekaa satoa tai ekat kukat loistavat värikkäinä kaikki aherrus unohtuu. Kiva että sinulla on apulaisia, hyötyliikuntaa ei voita mikään :)
    Ja upeita kukkia noi kaikki lilat ottaisin heti meille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on aivan totta. Ja onneksi nämä ovat kivoja puuhia :) Lilat kukat ovat ihanuutta <3

      Poista
  19. Tuttu tunne tuo, että kukat huutelevat perään ja väkisin änkeävät kotiin mukaan :) Mutta ei se haittaa, kauneutta ei voi olla koskaan liikaa. Mukavaa viikkoa sinne kevätpuuhien parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta, siitä huutelusta ei kärsi ollenkaan :D (paitsi ehkä joskus rahapussi)
      Ihanaa viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  20. Ihania kevätpuuhia ja on kyllä huippua että on noita apulaisia ja vielä noin suloisia:)♥ Noista yhteisistä puuhahetkistä jää niitä kivoja muistoja! Onpa kiva sitten kesällä nähdä miltä siellä näyttää, varmasti niin kauniilta! Mukavaa päivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suloisten apulaisten kanssa puuhailu on tosiaan mukavaa ja hommatkin sujuvat paljon nopeammin :) Ihanaa päivää myös Sinulle <3

      Poista
  21. Ihanat kukkameret kuvissa. Teillä hommat puutarhassa etenee kivasti ja nuo vänkyrät tuet oksista näyttävät itseasiassa tosi kivoilta.
    Ihanaa keskiviikkoiltaa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tuollainen vähän villi-tuki oli tuohon tosi kiva :) Meidän ilta on yllätys yllätys mennyt puutarha hommissa :D Ihanaa illan jatkoa Sinulle Outi <3

      Poista
  22. Siä oot saanu lapsetkin pihahommiin! Mukava näky. :) Nimimerkki yksinäinen haravoitsija. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on lapset aina olleet mukana pihapuuhissa, niinkuin sisäpuuhissakin :) Kieltämättä yhdessä puuhasteltuna mukavampaa. Aina joskus toki on itsekseenkin mukava puuhastella omine ajatuksineen...

      Poista
  23. Onpas upea lavakauluskasvimaa. Noissahan mahtuu kasvattamaan vaikka mitä! Tuet on mainiot, rouhean kauniit ja tukevat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Muutamia vielä täytyy laittaa, jotta saa kaiken mahtumaan :) Minustakin nuo tuet ovat ihanat <3 Tykkään kovasti, kun HerraMieskin osallistuu näihin puuhasteluihin <3

      Poista
  24. Tuo gorilla on kyllä upea. Hieman on tääläkin pihahommia aloitettu. On vaan niin märkä ja lisää vettä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tosiaan on hauska :D Tuo sade on tosiaan vähän tylsää. Aurinkoa jo kiitos!

      Poista
  25. Siellä onkin oltu ahkerina. Nyt kaikki liikenevä aika kuluukin pihatöissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se tosiaan tuppaa menemään. Välillä tuntuu, että tekemistä on niin paljon ettei enää tiedä, mihin suuntaan säntää :D khih

      Poista
  26. Ihanaa kukkaloistoa puutarhalla!
    Odotan jo kovasti pääsyä kukkakaupoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sielä on, aivan ihanaa <3 Tulisipa pian kesä ja pääsisi kukkavalikoimien pariin ilman pelkoa hallasta :)

      Poista
  27. On tosi upeaa päästä käymään kukkaisessa kasvihuoneessa. Siellä on fiilistä! Itsekuri on kyllä vakavasti koetuksella tuollaisen runsauden äärellä. No ehkä sä olet treenannut altistusta, ja pystyt hallinnoimaan itseäsi tuossakin ympäristössä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta ompi tuo <3 Kieltämättä itsekuri on välillä aika koetuksella ja usein koenkin kuuluvani selkärangattomiin... ;)

      Poista
  28. Minäkin olen kuullut samaa huutelua puutarhakaupoissa. Olen melkein varma, että kasvit osaavat puhua 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti osaavat! Ja osaavat myös maanittelun jalon taidon aivan liian hyvin ;)

      Poista
  29. Ihana puutarharetki teillä! Minäkin viihdyn kukkamyymälöissä ja puutarhoissa, kukkaterapiaa mielelle :) Jänniä hankintoja teit, laitahan sitten kuvia kun aprikoosipuu on kukassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noissa tosiaan viihtyy vaikka kuinka pitkään <3 Ihania paikkoja :) Kukkia tuossa puussa jo olikin pari kappaletta. Täytyykin käydä tänään ottamassa kuvia niistä :)

      Poista
  30. Beautiful photos, thanks for sharing.
    Greetings
    Maria de
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
  31. Mä haluaisin kans alppiruusua meijän etupihalle, kun siinä on vaan nurmikkoa tällä hetkellä.. Tilasin miehen veljen työpaikalta lavan kauluksia, kun haluan kunnolliset kasvimaat tänä vuonna ja ton pahvikikan voisin kans ottaa käyttöön! :D Ihanaa viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, että tästä oli hyötyä :) Mukavaa vappua Sinulle <3

      Poista
  32. Teidän perheellä on mahtava energia <3 Mukava päästä askareisiin mukaan kuvien kautta, kiitos siitä murunen <3
    Iloa ja energiaa uuteen viikkoon halausten kera <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanainen <3 Olet kyllä niin kiltti aina <3 Mukavaa vappua Sinulle :)

      Poista
  33. Täältähän löytyi vastaus siihen mitä olen miettiny! Avomaankurkku siis kestää ylöspäin kasvatusta? Samoin myös ehkä roikkuvana, lavan reunan yli? Mietin, että katkeaako varsi helposti tällä systeemillä, kun kurkut painavat, mutta ilmeisesti eivät? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niiden pitäisi kestää. Itse olen kasvanut sekä ylöspäin että maata myöten ja hyvin toimii :) Viime kesänä oli myös amppelikurkkua ja sekin kesti hyvin (se tosin on tietysti oma lajikkeensa).

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!