Puutarhamuistojen polulla. Osa 1

Vaikka sanonta kuuluu, että sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistaa, niin aion silti vanhoja muistella. Tässä tapauksessa nimittäin vanhoja puutarhojani. Ensimmäisessä osassa muistelen pientä rivitalopihaani, jossa asuimme Ilonan ja Julian kanssa ennen kuin kohtasin HerraMiehen. 

Piha oli edellisten asukkaiden jäljiltä todella hoitamaton. Paljon oli istutettu, mutta istutuksia ei oltu ihan mietitty loppuun... Tien ja pihan välissä esimerkiksi oli peräkkäin (tieltä päin katsottuna) hernepensasaidanne, puuaita, kukkapenkki, tuija-aita ja tuijien takana ja välissä pensaita. Ensimmäiseksi olikin aika tehdä pientä raivaustyötä, ennen kuin pääsi istuttamaan. Mutta pihassa oli ihanasti katettu terassi ja joka puolella kukkapenkkejä. Keskellä oli pensaita ja valtava kirsikkapuu. 

Raivaustöissä pihasta hävisi kirsikkapuu ja tuijat. Pensaat ja perennat pääsivät uusiin paikkoihin. Pieneen tilaan mahtui myös hyötypuutarhan antimia; mansikoita, paprikoita, porkkanoita, salaattia, marjoja ja tomaatteja :) Muutamassa kesässä piha koki melkoisen muutoksen ja vähän harmittikin se jättää taakseen, kun muutimme HerraMiehen kanssa yhteen. Toisaalta, onnettoman pienihän tuollainen piha on minunlaiselleni suuruuden hullulle ihmiselle. Heh.





Tämän värisiä gladioluksia olen yrittänyt metsästää, mutta usein ovat pelkkiä sinisiä, vaikka kuvassa olisivatkin tälläisiä. 




Tämän syysleimun HerraMies osti minulle lahjaksi. Muuttojen myötä tämäkin on muuttanut mukanani!




Unikoiden siemenkodatkin ovat tosi kauniita! Tomaatit ja paprikat viihtyivät älyttömän hyvin tuossa paikassa. Pihassa tuntui olevan todella suotuisa pienilmasto kaikelle! Lämmintä, eikä tuuli päässyt siihen liiaksi.





Kirjavalehtiset krassit ovat ihania minun mielestäni. Viime kesänäkin istutin niitä kaksi pussillista.. Kaksi taimea nousi ja kukinta taisi jäädä yhteen surkeaan kukkaan. Ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä.





Tuo vaaleanpunainen syysleimu ja harmaamalvikki olivat pihassa entuudestaan.






Tummalehtistä koristebataattia täytyy tänäkin vuonna hankkia. Se vaan on niin ihana! Itseasiassa muistinkin juuri, että kellarissa jotain juurakoita onkin, muttei tämän iso lehtisen. Toivottavasti ovat talvehtineet hyvin. Näillä tummilla lehdillä saa aivan mielettömän kaunista kontrastia luotua!






Tässä kulmauksessa kasvoi päivänsineä, krassia, salaattia ja porkkanaa. Vähän on villiintyneen näköistä. 





Paprikat olivat melkoisen satoisia. Luulin, että aika oli kullannut muistot, mutta kyllä ne näköjään ihan todistetusti olivat upeita. Nämä paprikat Ilona ja Julia oli kasvattaneet mummonsa kanssa kaupan paprikoiden siemenistä. Toivat ne sitten ihan pieninä taimina kotiin. Taimet viihtyivät isojen ikkunoiden edessä mainiosti ennen kuin pääsin ne ulos istuttamaan.





Tässä kuvassa näkyykin tuo aiemmin mainitsemani lauta-aita. Sen takana tosiaan oli hernepensasaita (ja kanaverkkoa) ja tässä kukkapenkin tilalla oli vanhaan kukkapenkkiin istutettu tuijia ja pensaita... Pensaat olivat tuijien takana ja väleissä.






 Tässä vielä näkyy tuo melkoisen suuren kirsikkapuun runko. Se oli aivan valtava. Kun oksia alettiin katkomaan, ne täyttivat ihan koko pihan! 





Ihan keskellä pihaa oli isohko kivi, jonka ympärille istutin pihassa olleita pensaita ja vähän kuunliljoja. Kiven toisella puolella oli kärhö ja kesäkukkia.






Vielä kuva niistä paprikoista. Nämä kasvoivat 10 litran ämpäreissä.





Kärhöjä pihassa oli 3 erilaista.






Tämä oli salamatkustajana toisen kärhön ruukussa. Rakastuin tähän kovasti ja se onkin matkustanut mukana puutarhasta toiseen. 





Palloesikot ovat ihania! Viime kesänä istutin niitä useammanlaisia tännekkin puutarhaan. Pidetään peukkuja, että kasvaavat hyvin .






Tämän pionin alku tuli myös tänne pihaan. Saa nähdä, meneekö kauan ennenkuin kukkii. Mutta mikäpä kiire tässä, valmiissa maailmassa.






Toukokuussa tarkeni hyvin ottamaan vähän aamupalaa terassilla. Voi, miten pieniä nuo minun rakkaani ovat olleet!









Liljojakin oli useammanlaisia. Nämä olivat tosi aurinkoisia livenä!






Tälläistä polkua pitkin pihassa pääsi tapsuttelemaan. Teimme laatat itse HerraMiehen kanssa ja niihin upotettiin kiviä ja simpukoita, jotka Ilona ja Julia oli tuonut Englannin reissultaan.






Kevään tulppaanit aloittivat aina tosi aikaisin, mutta nuupahtivatkin paisteessa äkkiä.








Tykkäsin tästä pihasta tosi paljon. Pieni, mutta söpö :) Mutta myönnettäköön, en kyllä vaihtaisi enää takaisin tuonne ;) Seuraavassa Puutarhamuistojen polulla-postauksessa esittelen meidän edellisen kodin pihan. Se oli isompi kuin tämä rivarin piha ja sielä ei tarvinnut aloittaa raivaamisella. Päin vastoin. Piha oli aivan avoin toteutuksille! Tosin, parissa vuodessa alkoi tuntuimaan, että tila loppuu kesken. Mutta siitä lisää seuraavalla kerralla. Mukavaa viikon jatkoa <3





68 kommenttia:

  1. Oi miten IHANIA puutarhamuistoja. Viherpeukalo-taipumuksesi näkyivtä selvästi jo varhain, uskon. 🍀
    Meillä on nyt ekaa kertaa oma piha, ollut vuodesta 1995. Olen tosi iloinen että on tullut otettua kuvia
    muistoksi, kun piha aina muuttuu sen mukaan mitä on innostunut tekemään. Tuossa yhdessä kuvassa
    näkyy ihan älyttömän hassu koriste, myyräkö se on vai mikä kolosta kurkkaava otus ? 😀 😀 😀
    Nauran sille ihan sikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Olen itse oppinut vähän kantapään kautta tuon, että kuvia kannattaa ottaa. Aluksi voi tuntua sille, ettei piha ole kuvauksellinen, mutta myöhemmin niitä kuvia todella arvostaa :) Tuossa koristeessa on siili kurkistelemassa kukkaruukusta. Se tosiaan kuvassa näyttää melko hassulle :D Khih! Tykkään hassuista puutarha-koristeista :)

      Poista
  2. Olipa rehevä rivitalon piha, harvoin olen nähnyt. Jotkut rivaripihan haltijat eivät innostu yhtään laittamaan juurikaan mitään kukkamaita, heille riittää ruoholäntti ja taloyhtiön pensasaita. Kiva muisto itsellesikin, nuo kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossakin taloyhtiössä näkyi suurimmassa osassa pihoissa juuri se, ettei rivari-ihmisiä välttämättä kauheasti kiinnosta pihan laitto. Niinkuin tosin monissa omakotitalo pihoissakin. Kuvia kyllä pitäisi aina muistaa ottaa <3 Kiva niitä on myöhemmin katsella.

      Poista
  3. Kuvista on vaikea saada selkoa pihan koosta. Niin paljon siellä on kaikkea, ettei se kai ihan pieni ole voinut olla :) En muuten olisi raaskinut kaataa kirsikkapuuta. Tummalehtinen koristebataatti näyttää tosiaan upealta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisi tuo rivaripihaksi olla aika kivan kokoinen :) Kirsikkapuun kaataminen oli melko helppo päätös lopulta, kun kirsikat eivät olleet häävin makuisia ja puu varjosti ihan koko pihan :)

      Poista
  4. Tällaisia muistoja lukee (ja katselee) mielellään. Paljon olet saanut mahtumaan kaikkea pieneen tilaan. Ei varmaan ollut rivaripihaksi ihan pienimmästä päästä? Joskus nuo edellisten asukkaiden "mokat" selittää hirmuinen into laittaa jotain kivaa kasvamaan, mutta tietoa ei ole tarpeeksi, jotta hahmottaisi mielessään alueen sitten kun kasvit kasvavat isoiksi. On muuten kiva itsekin seurata, miten oma puutarhatyyli on muuttunut vuosien varrella, vai onko mitenkään. Jos idea on vapaasti käytettävissä, niin saattaisin jossain välissä tehdä itsekin samantyyppisen postauksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että tuo into ja tietämättömyys olivat osittain syynä lievään kaaokseen ja lisäksi ehkä tietynlainen ajanpuute (ei ollut ehkä aikaa aina kunnolla tehdä hommia ja ikäkin jo painoi). Toki idea on vapaasti käytettävissä. En tietenkään pistä pahakseni, jos mainitset, mistä inspiraatiosi sait (mutta ei todellakaan ole pakollista) <3 Kiva päästä lukemaan sinulta vastaavanlainen postaus :)

      Poista
  5. Niin kaunis tuo rivaripiha, tykkäisin♡

    VastaaPoista
  6. Onpa kiva, kun olet ottanut runsaasti kuvia entisestä puutarhastasi. Niiden myötä voit sukeltaa muistoihin. Puutarha elää koko ajan. Olemme itsekin tehneet kovasti töitä oman puutarhamme eteen. 30 vuotta sitten piha oli yhtä pöheikköä ja nokkosta, nyt se miellyttää jo silmää. Toki töitä saa kesällä tehdä koko ajan, että kukkapenkit pysyvät kuosissa ja nurmikko ei pääse rehttamaan.
    Leppeää loppuviikkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvia pitäisi muistaa aina ottaa. Ihan harmittaa, kun aina sitä ei ole tajunnut. Oih, ihanan pitkään olette juuri teidänlaistanne puutarhaa rakentaneet <3 Mukavaa loppuviikkoa myös Siulle <3

      Poista
  7. Tosi moni-ilmeinen ja kukoistava rivitalon piha. Olet ollut fiksu, kun olet kuvannut sitä. Nuo sinun tyttösi ovat kerrassaan suloiset neitokaiset. Vai tikulla silmään, joka vanhoja muistelee? Sitten myös minua. Downin syndrooma-päivä sai muistelemaan menneitä. Mukavaa iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menenkin kohta paneutumaan Sinunkin muisteloihin <3 HerraMies viljelee meillä tuota sanontaa ja joka kerta väitän siihen vastaan :D khih. Kyllä vanhoja saa muistaa, mutta ehkäpä sanonnassa on jokin piilomerkitys ;) khih. Kivaa iltaa myös Siulle <3 Erkille terkkuja!

      Poista
  8. Kaunis piha! Monenlaista siellä on kasvanut ja kukkinut, miten oletkin saanut kaiken mahtumaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Näköjään tarpeeksi kun änkee, niin mahtuu ;) Varmaan muutaman vuoden kuluttua olisi ollut harventamisen paikka monen kasvin kohdalla :D

      Poista
  9. Aaah rakastan kesää ja puutarhoja. Odotan niin että miten mun viime kesän istutukset lähtevät tänä kesänä nousemaan vai nouseeko ne ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että talvi on kasvatuksiasi kohdellut hellästi ja saat kesällä nauttia uudesta kukoistuksesta <3 Kesä ja puutarhat tosiaan ovat niiiin parhautta <3

      Poista
  10. Voi miten ihania puutarhamuistoja ja tulihan kamala ikävä kesää ja kaikkea kaunista❤ Kivaa kukkaterapiaa tähän alkavaan kevääseen:) Mukavaa viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mieti, ei enää montaa kuukautta, kun päästään nauttimaan kesästä <3 Ihanaa ihanaa <3 Aina joskus kukkaterapia tulee niin tarpeeseen <3 Mukavaa viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  11. Olipa kiva postaus <3 Paljon mahtuu pieneenkin pihaan. Mukavaa loppuviikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Paljon tosiaan saa mahtumaan, mutta kaikkea vain pikkuisen :) Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  12. Ihania muistoja 😚Paljon oot saanu kaunista aikaan muutamassa vuodessa. Muuttaessa jääkin yleensä kaipaamaan eniten pihaa ja kukkasia.No nyt siulla on tilaa tehdä vaikka mitä. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Tuo on totta, piha jää aina kaipauksen kohteeksi. Tänne tosiaan mahtuu hyvin (voisin melkein kuvitella, että perhe sanoisi tässä vaiheessa, että ehkä vähän liiankin paljon mahtuu) kasveja, khih :) Mukavaa loppuviikkoa myös Sinulle Sirpa <3

      Poista
  13. Olipa kiva postaus! <3 :) Kiva on joskus muistella vanhoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Niin se välillä on. Onneksi voi pyrkiä valitsemaan muistelun aiheeksi ne kivat muistot <3

      Poista
  14. Ihania puutarhamuistoja... Kesää alkaa jo olla ikävä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Niin todella alkaa. Ulos katsoessa ei kesästä ole tietoakaan. Onneksi on kuvat, niin hetken vielä jaksaa ;)

      Poista
  15. Onpa sinulla ollut sievä piha, kauniita istutuksia ja paljon kukkivaa. Mahtavat paprikat!

    VastaaPoista
  16. Ihana postaus ja todella kaunis ja kukkaisa pikkupiha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Vanhojen kuvien katselu aina joskus on tosi mukavaa :)

      Poista
  17. Onpa kaunis pikku piha! Upeaa kukka- ja kasviloistoa - minä kadehdin kyllä teitä viherpeukaloita! Kun aikoinaan muutimme tähän rivarikotiin, oli meidän pihamme hoidettu ja puutarha-arkkitehti oli sen suunnitellut. Nyt 2o vuoden asumisen jälkeen on kasvikunta harventunut vuosi vuodelta. Uutta en juurikaan ole enää istuttanut mutta isäntä kantaa joka vuosi rinteeseen uusia tuijia, joita inhoan - minusta ne eivät kuulu suomalaiseen pihaan!
    Meillä on vapaa-ajankoti Sauvossa ja siellä taas on valtava piha, jossa hoidettavaa riittää - ja sielläkin on pienoinen kato käymässä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Ei sitä vielä tiedä, vaikka sinäkin innostuisit jossakin vaiheessa täydennyksiä tekemään ;) Harventumisen yksi hyvä puoli tosin on se, että viihtyvät kasvit pääsevät hyvin leviämään itsekseen kasvupaikalle :)

      Poista
  18. Tästä tuli mieleen, että voisin minäkin edellisen asunnon pihaa muistella jossain postauksessa. Kerran sellaisen postauksen teinkin, mutta jäi luonnosasteelle. Jospa julkaisisin sen joskus. Kiitos ideasta!

    VastaaPoista
  19. Lapset ja kasvit kukoistavat ja kasvavat pihapiirissäsi.

    VastaaPoista
  20. Mukavat muistelut! Paljon oot suanu pieneen pihhaan mahtumaan. Se on mukava kun sejassa on syötäviikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika paljon pieneenkin tilaa mahtuu. Kaikkea tosin vain vähän 😊

      Poista
  21. Eiks tää ole se piha mis oon käynykki? Eka rivaripiha mikä sai mut ajattelee et niihinki voisaada kaunii ja kukoistavan pihan oli siel nimittäi :) Ja arvaa et mä itken verta koska tääl sataa LUNTA! Parivuotta sitte olin jo alottelemassa pihatöitä kosoka oli lumeton maa mut tänävuonna kevät ei aijo tulla olleskaa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu on tämä juuri se piha. Kiitos ❤ Täällä myös sataa lunta. Vähän turhauttavaa kieltämättä. Mutta toisaalta, parempi nyt kuin toukokuussa 😊 Koitetaa kestää viel hetki 😉

      Poista
  22. Mukava postaus. Tällaisia kauniita kesäkuvia on mukava katsella. Hyvin rehevä piha ja kaunista kukintaa.

    VastaaPoista
  23. Sullahan on pihassa kaikkea ihanaa! Pionit ovat mun suosikkeja :) Ihanaa viikon jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka nämä kuvat ovat vanhasta pihasta, niin moni noista kasveista on muutoissa ollut mukana ja löytyy täältä uudestakin puutarhasta :) Pionit tosiaan on ihania <3 Mukavaa viikon jatkoa myös Siulle Jaana <3

      Poista
  24. Onpahan aivan mielettömän nätit kuvat ja ihanat tytöt <3

    VastaaPoista
  25. Vanhoja just onkin kiva muistella. Liittyy se puutarhaan tai ihan mihin vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta :) Etenkin niitä kivoja hetkiä on mukava muistella ja ammentaa niistä voimia tulevaan :)

      Poista
  26. Ihanan rehevä pikkupiha! Vastaavaa runsautta haluan omaankin pihaani. Jos sulla on enemmän kuvia tästä pihasta, niin niitä olisi ilo nähdä. :) Olet kyllä ollut taitava viherpeukalo jo tuolloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia <3 Täytyy kurkkia, jospa kuvia vielä löytyisi :) Ajattelinkin, että sinä ehkä voisit tykätä tästä postauksesta <3

      Poista
  27. Ihana kukkiva piha! Tosi paljon erilaisia kukkia. Kuvista on mukava muistella, mitä kaikkea pihassa on ollut ja mitä lajeja on kulkenut muutoissa mukana noista ajoista lähtien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kuvia pitäisi muistaa ain ottaa, kun asioilla tuppaa olemaan taipumus unohtua. Kuvien avulla on kiva muistella, mitä kasveja olikaan ja millaisessa paikassa :)

      Poista
  28. Mukavaa muistelua mitä oli kiva katsella . Kiitos sinulle .

    VastaaPoista
  29. Ihania kukkasia piha pullollaan! :)
    Kiva oli katsella näitä kuvia.
    Ihan tässä kesää tuli ikävä, mutta tulossa on! :)
    Mukavaa viikonjatkoa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia <3 Lumet voisivat alkaa jo sulaa, jotta tulisi vähän kevään tuntua :) Mukavaa viikonloppua myös Siulle Sari <3

      Poista
  30. Puutarhainnokkuus näkyy kuvista. Hyvin oot sen kuvihin saanu ikuustettua. Hianoja muistoja!

    VastaaPoista
  31. Miten ihanalta kuunlinljat näyttävät kivien kanssa, mä niin tykkään <3 Pari pionia tuli pikkupihaan viime kesänä istutettua, nyt täytyisi keksiä paikka kärhöille. Tai onhan mulla paikka, täytyis vaan saada tuo ukkeli inspiroitumaan kärhötukien ja kaarisillan yms. rakentelusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuunliljat ja kivi sopii tosiaan hyvin yhteen. Kaarisillat ovat aivan ihania, itsekkin sellaisesta haaveilen. Toivottavasti saat innostukset tarttumaan mieheenkin :)

      Poista
  32. Ihailen aina muiden kukkaloistoa ja en ymmärrä, että miksi mulle ei ole suotu viherpeukaloa ollenkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä tiedä, vaikka peukalosi alkaisi joskus vihertämään ;) Kukat ovat kyllä aivan ihania <3

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!