Askel askeleelta kohti omavaraisuutta. Vuosi 2018. Osa 2: Suunnitelmien eteneminen

Muistattekin ehkä kuukausi sitten tekemäni postauksen: Askel askeleelta kohti omavaraisuutta: Osa 1: Suunnitelma. Kyseessä on siis Facebookissa olevan Omavaraisuus blogeissa-ryhmän yhteispostaussarja, jossa kerrotaan siitä, kuinka kukin pyrkii kohti omavaraisuutta. Osalla omavaraisuus aste on melko suuri ja osalla taas, kuten minulla, vielä aivan lapsen kengissä. Mutta pienin askelin on hyvä lähteä liikkeelle. Juoksemalla ei tapahdu kuin kompurointia ja kaatumisia.

Ensimmäisessä postauksessa kerroin, mitä kasvatuslistaltani löytyy, eli porkkanaa, sipulia, chiliä, makeaa paprikaa, herneitä, kurkkua, perunaa, tomaattia, salaattia, papuja ja kesäkurpitsaa.  Toistaiseksi eteneminen on ollut siementen hankintaa sekä paprikoiden ja tomaattien esikasvatusta. Suloisina taimina on nyt seitsemää erilaista makeaa paprikaa, reilu kymmenkunta chiliä ja kymmenkunta tomaattia. Kaikki ovat vielä melko pieniä taimia. Ensimmäisen chilin, Rocoton, laitoin itämään jo 1.1 ja muut on kylvetty 14.1-14.2.  Omaan käyttöön laitoin yhden taimen per chili ja osan jätin odottelemaan, että naapuri ne käy itselleen noukkimassa (kuvan oikeassa laidassa olevat kookosnappi-taimet ovat orvokkeja lukuunottamatta niitä niin kutsuttuja ylimäääräisiä ja siksi hylätyn oloisia). Osa pienistä on matkannut jo uusiin koteihin. Tässä kuvia pienokaisista:












Laitoin violettien, lähes mustien ja vaaleiden paprikoiden siemeniä lautalle itämään helmikuun alkupuolella. Niistä iti yksi lila ja yksi vaalea. Parin viikon päästä teimme "lainalapseni" kanssa kylvöjä ja Julia kylvi ohjeitteni mukaan reilusti siemeniä. Kerroin, etteivät oikein idä. Reilun viikon päästä tulos oli tämä:




Siemenet itivät lähes 100 %:sti. Ilmeisesti perheestämme on löytynyt uusi kylvömestari! Noh, ehkä pienen eroavaisuuden teki myös se, että itse kylvin lautalle ja Julia kylvömultaan. Mutta voitte varmasti kuvitella lapsen riemun asiasta. Paprikat eivät taida loppua kesken tänä vuonna. Lauantaina Julian kanssa koulimme taimet omiin ruukkuihinsa. Esikasvatus-kylvöistä lienee tehty reilusti alle viidennes ja nyt jo pohdin, mihin kaikki tulen laittamaan. Pulassa vielä ollaan! Mahtavaa!







Lähipäivien aikana pääsen jatkamaan tomaattien kylvöjä. Pitäisi vain pystyä valikoimaan, mitä kaikkea laitan. Siemen inventaarion aikana huomasin, että tomaatin siemeninä löytyisi 74 eri lajiketta, joten jonkinlaista valintaa on pakko tehdä. Jos pystyisin 50 taimeen rajoittamaan, niin hyvä olisi. Tosin, tomaatin taimia on jo vähän kyselty myyntitarkoitukseen, joten täytynee kasvattaa ylimääräisiä.  Huomaatte varmaan, mitä tarkoitan sillä, että pulassa ollaan.  Siemen inventaariosta voit käydä lukemassa lisää täältä ja samalla tutustua, minkälaisia lajikkeita on luvassa kasvien suhteen.


Siemen inventaarion aloitus


Sain eräältä aivan ihastuttavalta henkilöltä lähetyksen, jossa tomaatin siementen lisäksi oli viidentoista erilaisen sokerimelonin siemeniä, joten nämä tulevat myös mukaan suunnitelmaan. Kokeilen kasvattaa sokerimeloneita sekä avomaalla että kasvihuoneessa. Jännä nähdä, miten onnistuvat. Etenkin "oma" Juliani (hankalaa, kun perheessä on kaksi saman nimistä lasta, niin on vaikea kirjallisesti selittää asiaa, kun molemmathan ovat omia) on tosi innoissaan meloneista. Hän on muuten ollut nyt vähän kyllästyneen oloinen äitin puutarha-juttuihin, joten toivon melonien onnistuvan jo siitäkin syystä, että kasvatuksen ihmeen ilo ei tytöltä kokonaan katoaisi.


1.1 kylvetty Rocoto. Vieressä oikealla 14.1 kylvetty Fadolgo Roxa


Nyt kun siemenet on ainakin pääasiallisesti hankittu, on seuraavana vuorossa alkaa ideoimaan, mihin minä käytännössä tulen kaikki esikasvatettavat kasvit sijoittamaan saati sitten mihin alan puutarhassa niille paikkoja tekemään. Olen ehkä tietoisesti tätä vaihetta välttänyt, koska vähän pelkään sen tujauttavan päähäni pientä järkeä ja pakottavan minut  lievään maltillisuuteen. Tai sitten vain ymmärrän, kuinka valtavasti keväällä on töitä tiedossa! Oikeasti olen vain ihan innoissani ja uskon vilpittömästi kaikille paikan löytyvän. Mikäli tämän kokoiseen tonttiin ei saa "muutamaa hassua" kasvia mahtumaan, niin johan on ihme!

Eli nyt on paprikat ja chilit kylvetty ja tämä maaliskuu on tomaattien kylvön kulta-aikaa. Seuraava postaus Askel askeleelta kohti omavaraisuutta-sarjasta ilmestyy huhtikuun ensimmäisenä maanantaina ja silloin oletan olevan jo tarkempia suunnitelmia kasvien paikoista. Niistä lisää silloin sekä tietysti kuvia, kuinka taimet ovat kasvaneet.


14.1 kylvetty Aji Fantasy-chili


Mukana postaussarjassa paljon upeita blogeja. Suosittelen käymään katsomassa, miten muiden suunnitelmat ovat edistyneet ja kuinka paljon on tullut uusia suunnitelmia:

Korkeala
Korpinkiven tupa
Olipa kerran arki
Villa Koira
Riippumattomammaksi
Rakkautta ja maan antimia
Isontalon elämää
Mrs Sinn
Farmer to bee
Villa Valtaus

60 kommenttia:

  1. Oi sinulla on Aji Fantasy. Koetin niille uutta talvetus tapaa ja tapoin kaikki :( Niin loistava chili, tämmöiseen kesyyn makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karkasi kun pikkuinen kiipesi syliin. Oli ihana lukea miten suunnitelmanne etenevät.

      Poista
    2. Itse en ole aiemmin tuota maistanutkaan (muutenkin chili tuntemukseni ja kokemukseni ovat melko vähäisiä), joten mielenkiinnolla odotan tuota :) Ihana, että olet messissä <3

      Poista
    3. Se on todella mieto ja helposti syötävä chili, eli sopii perhekasviksi hyvin :)
      pitäisiköhän laittaa uusi tulemaan?

      Poista
  2. Onpa siellä kylvöt jo hyvällä mallilla. Minunkin tomaatinsiemeneni odottavat kylvämistä. Laitan vain muutaman siemenen, koska ei ole oikein paikkaa missä idättää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi ihanaa, kun olisi rajattomasti aina tilaa toteuttaa puuhiaan <3 Ihanaa maaliskuuta Siule <3

      Poista
  3. Oh, on sinulla ainakin riittävästi siemeniä :D
    Mikä määrä tomaattilajikkeita! Minäkin vallan riehaannuin tänä keväänä ja aion kylvää viittä erilaista tomaattia :DD Parin viikon kuluttua aion ne kylvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ainakaan juu luulisi kesken loppuvan :D Tomaatit ovat jotenkin niin ihania. Ja sitten se hetki, kun ne alkavat tuoksumaan. Oih!

      Poista
  4. Tuo on kyllä varmaan mukavaa puuhaa.
    Jos olisikin enemmän "lääniä", niin minäkin varmaan innostuisin tuohon kasvattelu puuhaan.
    Mukavaa uutta viikkoa ja hyvää kasvua taimillesi.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on suorastaan koukuttavaa :) Onneksi kasvatuksia voi tehdä ruukkuihinkin, mikäli on vain vähän tilaa ;) Ihanaa uutta viikkoa myös Sinulle Sari <3

      Poista
  5. Mahtava siemenkokoelma kerrassaan! 😁 Mielenkiinnolla odotan, miten järkeilet lopputuleman kaikkien eri tomaattilajikkeiden kanssa, mutta uskon, että kovalla tahdonlujuudella löydät varmasti kaikelle paikkansa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä vähän lähtenyt käsistä, khih 😊 Mutta katsotaan, mitä tuleman pitää! 😊

      Poista
  6. Apua nyt! Oonko minä nyt aivan toivottoman myöhässä, kun en ole mitään kylvänyt, saati sitten siemeniä hommannut? :o
    Toki joka rehulle oma kylvöaikansa, mutta juurikin paprikat ja chilit mietityttävät nyt. Varsinkin, kun en tiedä yhtään milloin saan rehuja pihalle sitten ja minne sinne, kun koko pihamaa myllätään kesällä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyl sie viel hyvin kerkiät. Maaliskuu on suurimmalle osalle paprikoista oikein hyvä aika kylvää ❤

      Poista
  7. Voi, että sulla on kyllä upea tuotanto kasvamassa! Toivotaan, että sato on hyvä.
    Kivaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan hyvää sato vuotta 😊 Mukavaa viikkoa myös Sinulle ❤

      Poista
  8. No niin, onhan siellä jo hyvin itäneitä taimia, wau.Kiva seurata kasvun ihmeitä, puhumattakaan millaisen sadon noista kaikista tulette saamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvun ihme on tosiaan upeaa seurattavaa ❤ Toivotaan hyvää sato vuotta 😊

      Poista
  9. Oih ihania pieniä! <3 Ja ihana ajatus tuo omavaraisuus. Meillä on aika hyvin tuota toteutettu paitsi pari vuotta meni hippasen kompuroiden, kun anoppi sairastui. Mutta back in business taas! Kuulostaa hullulta, mutta meillä on haaveena..en tiedä toteutuuko..ja onko musta oikeasti siihen (ehkä jopa voisi olla) muutto jonnekkin ihan erämaahan ja olla omavarainen. Siis esim olen tsekkaillut Utsjoelta paikkoja, ihan sieltä Norjan rajalta ja veden äärestä. Metsästys onnistuu mieheltä, itseltä rehujen kasvatus...kanoja..kalaa...saahan tuota haaveilla! :D Ihanaa viikkoa sinne, terkuin tuleva(ko) erämamma.. kera järkyn määrän ryppyvoiteita ja kosmea :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana haave ❤ Kyl ne ryppyvoiteet ja kosmetiikat saa sinnekki 😉 Pitäähä ny jotai paheita olla ja aina voi käyttää luonnonkosmetiikkaa 😊

      Poista
  10. Tosi mielenkiintoista seurata tätä omavaraistumisprojektianne!

    VastaaPoista
  11. Onpa hyvinvoivat taimet! Pienikin omavaraisuus on hyvästä, täyteen ei kai nykyaikana mitenkään pääse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmaan pystyisikään. Tai ainakaan ei pystyisi töissä käymään. On se sitten jo ihan kokopäivä työtä.

      Poista
  12. Hienosti ovat lähteneet kasvamaan! Itse en ole täysin vielä päättänyt, että mitä kaikkea sitä pistäisi multaan, mutta yhden herneen ja vanhat siemenet käytin pois. Kikhernettä olisi kiva kokeilla viljellä tänä kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä ❤ Vielä on onneksi aikaa tehdä suunnitelmia 😊

      Poista
  13. Hyvällä mallilla teillä on jo asiat siellä :) Kiva lukea, kuinka askel askeleelta suuntaatte kohti omavaraisuutta. Se on kannatettavaa kaikin puolin. Ihailen suuresti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 😊 Pienessäkin omavaraisuudessa on jotakin niin ihanan ilahduttavaa ❤

      Poista
  14. Apua mikä määrä erilaisia taimia tulossa! Mahtavaa, ettet himmaile vaan annat siemenvimman viedä ihan kunnolla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä nautitaan nyt täysillä 😊 Katsotaan myöhemmin, kuinka pulassa ollaan ❤

      Poista
  15. Omavaraisuus on mielenkiintoinen aihe! Teillähän se on lähdössä jo hyvin käyntiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuriin omavaraisuus asteisiin ei edes tähdätä, mutta mukavaa tämä näinkin on ❤

      Poista
  16. Tosi elinvoimaisen näköisiä taimia. Tuo tilapula se yllättää joka kevät kaikki meidät monia lajikkeita anehtivat multasormet. Tervetuloa omavaraisten kerhoon. Me olemme nykyisin pitkälle omavaraisia ruuan suhteen. Matkustamiseen hurahtaneille pieneläkeläisille se on ainoa keino alentaa elinkustannuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on tosiaan upean omavaraista eloa ❤ Ja sitten pääsette nauttimaan matkailusta taas ❤

      Poista
  17. Hyvältä näyttää! :) Tosi mielenkiintoista seurata tätä prokkista.

    VastaaPoista
  18. Omavaraisuus on upea asia. Itse kasvatetut kasvikset ovat todella hyviä. Maku on ihan eri planeetalta.

    VastaaPoista
  19. Sinulla onkin siellä oikea taimikasvattamo ja iso määrä siemeniä odottamassa kylvöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa aikaa tämä taimikasvatuksen aika :) Vaikka tiedostaisikin olevansa jossain vaiheessa pulassa niiden kanssa :D

      Poista
  20. Oletpa jo pitkällä kasvatushommassa. Mulla on vielä siemenetkin hankkimatta. Viime vuonna innostuin kylvämään hiukan liikaa ja melkein uuvahdin kun niitä purkkeja sai kuljettaa päiväksi kasvihuoneeseen ja yöksi sisälle, minulla kun ei ole kasvarissa lämmitintä. Tänä vuonna laitan hiukan vähemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuosi oli tosiaan hankala, kun niin pitkään joutui edes takaisin taimia kantelemaan. Toivotaan, että tänä vuonna senkin suhteen olisi helpompaa :) Vielä kerkiää hyvin siemeniä hankkimaan ja suunnitelmia tekemään <3

      Poista
  21. Hienosti olet saanut kevään vauhtiin mahtavan näköisiä taimia.

    VastaaPoista
  22. Tuo omavaraisuus on kyllä ihan huippujuttuja! Kovasti olettekin töitä tehneet ja istutuksia on vaikka kuinka:) Varmasti on jo kova into päästä maahan noita laittamaan! Kaunista talvipäivää♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omavaraistelussa on jotakin ihan omaa hohtoaan ja taikaa :) Ihanaa ja aurinkoista päivää myös Sinulle <3

      Poista
  23. Kiitos <3 Toivotaan hyvää sato vuotta :) Ihanaa viikkoa myös Sinulle <3

    VastaaPoista
  24. Voi mahoton, sullahan on vaikka mitä siellä kasvamassa! Upeaa!!!
    Mä en oo edes tajunnu, että tomaattia on noin monta eri lajia! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatteja taitaa olla tuhansia erilaisia, joten niistä ei kokeiltavat lopu kesken 😊 Höyrähtäjälle lähes vaarallinen laji, heh ❤

      Poista
  25. Aivan mielttömän kiva ajatus tuo omavaraisuus, omalla pihalla sitä voikin aikalailla kasvattaa mutta näin kerrostalossa onnistuu vain pienimuotoinen parvekeviljely mutta mukavaa sekin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen itse kasvatettu hedelmä tai vihannes on mahtava juttu ❤ Onneksi monia voi tosiaan kasvattaa ihan ruukuissa parvekkeella 😊

      Poista
  26. Onpas teillä taimikasvatukset jo vauhdissa siellä! Haaveilen niin omasta, somasta kasvihuoneesta, olisi ihana päästä kasvattelemaan tomaatteja, paprikoita ja chilejä siellä. Vaikka esikasvatus ja kylväminen eivät lempparipuuhaani olekaan, niin ihan muutaman purkillisen jotain pientä kivaa aion myös laittaa tässä piakkoin :) Tuo sun taimien lajikirjo on kyllä vaikuttava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kasvihuone on haaveissa, niin kannattaa pysytellä kuulolla... Mukavaa on nimittäin tiefossa 😉 Onneksi monia taimia voi keväällä ostaa melko edullisesti, joten vaikkei esikasvatukset niin houkuttaisi niin pääsee kasvattamaan kuitenkin kaikkea kivaa ❤

      Poista
  27. Olispa kiva päästä kaivelemaan sinun siemenvarastojasi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Khih. Tervetuloa 😊 Kyl niis vähän hypisteltävää on ❤

      Poista
  28. Vautsi, mikä siemenkokoelma! Minulla muutama tomaattilajike odottaa kylvöä, vaikka viime vuonna olin vahvasti sitä mieltä, että ostan muutaman valmiin taimen ja se on siinä! -En malttanut sittenkään ohittaa siemeniä. Kyllä sinulla onkin touhukas kevät tulossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä siemeniä ei pysty ohittamaan. Niiden kutsuhuuto on niin vahva ;) Ja kesää on helpompi odottaa taimikasvatuksien lumoissa <3 Toivotaan, että kevät tulee olemaan lämmin ja aikainen :)

      Poista
  29. Sullahan on hyvällä mallilla kylvökset. Meillä on siemenet vielä visusti pusseissaan :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!