JOULUKALENTERI. Luukku 4: Joulutortut



Ihanaista joulukuun 4. päivää! Kuka rakastaa perinteisiä luumutorttuja? Meidän tonttulassa perinteisen luumun on syrjäyttänyt jo aikasempina vuosina omenakaneli-tortut. Tänä vuonna RouvaMuori bongasi itselleen aivan uusia marmeladeja torttuihin laitettavaksi. Päärynä-kinuski- ja mustikkamarmeladit vaikuttivat herkullisille uutuuksille ja sitä ne todella ovatkin! 

Muori on vuosia teettänyt pikku-tontuilla joulutortut, mutta nyt tuli into kokeilla vähän uudenlaisia joulutorttuja, sekä maultaan että muodoltaan. Toki piti ihan perinteisen mallisiakin tehdä, mutta vähän uudella tavalla. 


joulutorttu täyte on olennainen osa ihanaa makuelämystä


Perinteiset tähtitortut Muori aina tehnyt siten, että on leikkaamisen jälkeen laittanut hillon ja sitten vasta taitellut sakarat. Nyt kuitenkin Muori teki niin päin, että taitteli ensin ja sitten vasta laittoi hillon. Ei tarvinnut sotkea sormia hilloon, eikä sakarat aukea niin helposti. Kummin päin Sinä teet?




Tässä on siis mustikka-marmeladia. Vaikka tuo marmeladi on paistonkestävää, niin kuitenkin se leviää selvästi enemmän kuin perinteinen luumumarmeladi. Mutta maku on aivan mielettömän ihana! 




Kokeilussa oli muutamaa erilaista joulutorttu mallia. Näihinkin marmeladi laitettiin vasta taittelun jälkeen.


Joulutorttu malleja


Muori on niin toho tällä hetkellä, että unohtelee ottaa välivaihe-kuvia. Joten piirroksina nuo leikkausmallit... 


joulutorttu malli piirrettynä


Ikävä kyllä nuo uudet marmeladit muuttuvat kuumentuessaan hyvin nestemäisiksi  ja leviävät. Surullista, koska olivat niin kauniita ennen paistoa. Makuunhan se ei kuitenkaan vaikuta. HerraPukin suosikki oli päärynä-kinuskimarmeladi. Muorin suosikki ehdottomasti oli mustikka. Taika-tontusta molemmat olivat tosi herkullisia. 


Erilaiset joulutorttu mallit piristävät torttujen tekoa


Mikä maku on Sinun suosikkisi joulutortuissa vai pidätkö niistä ylipäätään? Meidän tonttulassa leivotaan aina torttuja vain sen verran kuin syödään samantien. Jäähtyneet tortut tuppaavat jäädä syömättä kokonaan. 

Taika-tonttu odottaa joulupukkia jo kovasti. Joka päivä pikkuinen tonttu istuu veikan sohvalla ja katselee ulos ikkunasta, jospa pukki jo tulisi. Vielä on matkaa jouluun... Onneksi päiviin mahtuu paljon kaikenlaista kivaa puuhaa, jotta odottaminen helpottuu. Tontut kuiskivatkin, että huomenna puuhataan jotakin, mikä on ehkä kaikkien lasten suosikki-juttu joulun odotuksessa... Mitähän kummaa on luvassa?!

pssst... vielä ehdit osallistua ihanaan Enkelin Eväspussi-herkkupaketin arvontaan...

41 kommenttia:

  1. Meillä käytetään itsetehtyä omenahilloa ja ehdottomasti sakaroiden päälle. Mukavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenatortut on ihan mielettömän ihania <3 Mukavaa viikkoa myös Sinulle <3

      Poista
  2. pakko myöntää, etten ole joulutorttujen ystävä

    VastaaPoista
  3. Hienot nuo vähän perinteisestä poikkeavat tortut. Minä käytän sekä omena-, päärynä- ja luumuhilloa. Kaikki omaa satoa. Laitan täytteen aina kulmien päälle. Nyt pitäisi yllättää mies vihreäkuulatortuilla, kun hän on niiden suuri ystävä. Tänään sain aikaiseksi poistaa kaikki EI vastattavat postit. Ilokseni huomasin saaneeni postia sinulta. Palaan asiaan. Hienoa päivän jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miekin oon meinannu, et pitäis noit kuulatorttuja tehä, ku myös HerraMies on niiden suur ystävä :) Postitellaan, kun kerkiät <3 Ihanaa päivää Siulle :)

      Poista
  4. Luumutortut ovat etusijalla, hillo päälle, muuten en saa sakaroita pysymään aisoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outoa kyllä, en ollu ennen tätä vuotta koskaan kuullu (tai ajatellu) et vois tehdä niinkin, että hillo tulee päälle :D oppia ikä kaikki :)

      Poista
  5. Mielenkiintoista oli lukea sinun kokeiluistasi. Ihailen aina noita keksijöitä! Tuotakin miten torttua voi muunnella! Kyllä minä laitan luumuhilloa, vaikka olisi tuolla hyllyllä itsetehtyä omenahilloakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea uutta ihan kiva kokeilla. Mutta välillä tuntuu, ettei aika meinaa riittää kaikkeen mitä kaikkea olisi kiva puuhailla :D

      Poista
  6. taas vierähti vuosi joulutorttujen teossa..arvaas kuinka kauan mietein tuota taittelua?? Itteekin nauratti että ne aivomötitkö tuon katkoksen teki.. Kinuski päärynää en olekkaan kokeillut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopsaan se aika menee, etenkin kun taaksepäin kahtoo! Ihana, etten ole ainoa, joka on mennyt läpi harmaan kiven, vaikka muut on tajunnu kiertää <3 Kannattaa kokeilla tuota kinuskiakin, mielenkiintoinen uutuus :)

      Poista
  7. Kauniita torttuja ja pidän myös itsetehdystä omenakaneli täytteestä. Niitä en ole vielä tehnyt, mutta pikkujouluna tein torttuja vihreällä kuulalla ja kaikki meni, vieraatkin tykkäsivät niistä. Olen tehnyt perinteistä tähtimallia, kukkamallia ja enkelimallia.. sinulla kanssa tuo kukkamalli :)
    Hyvää päivän jatkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on kokeilu listalla nuo vihreäkuula-tortut. Enkelimallia kokeilin, mutta nooh... sanotaanko näin, ne muistuttivat enemmän tummaihoista huivipäistä mummoa, kuin enkeliä... Tulipahan kokeiltua. Myös koira oli pikkuisen vähemmän koiran näköinen :D Mukavaa päivää myös Sinulle <3

      Poista
  8. Kivoja uusia makuja torttuihin:) Joulutortut eivät enää maistu, vaan teen kumminkin muille ja noita perinteisiä tähtimalleja ja luumu kait päälle taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaihtelu virkistää tässäkin asiassa. Vaikka eipä noita joulutorttuja niin usein tule syötyä, että periaatteessa pitäisi kyllästyä :D Mutta itsestänikin tuntuu, ettei oikein enää maistu. Sitten on kiva kokeilla vähän jotakin uutta :)

      Poista
  9. Ihania torttuja ❤️Teen soseen itse jotta diabeetikko-puolisonikin voi syödä. Joskus teen omenoista, joskus luumuista 🍎🍏Hyvä vinkki laittaa hillo päälle, mutta itse olen jo pari vuotta pistänyt neliöksi leikkaamani taikinalituskat uuniin missä ne nousevat kuohkeiksi ja lehteviksi ja sitten leikannut ne kahtia terävällä veitsellä - sitten vaan lusikalla sosetta väliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tuo onkin ihana, että teet soseen itse, niin pääsee puolisokin herkkujen äärelle :) Tuota sinun tyyliä en olekkaan ennen kuullut. Täytyykin kokeilla joskus :)

      Poista
  10. Nam. :) Meillä mennään perinteisellä luumuhillolla, kun kumpikaan ei oikein omenasta tykkää näissä ja nämä uudet maut ovatkin mulle ihan uus juttu. Ite taittelen ensin ja laitan hillon vasta sitten. Noita kukan mallisia teen ite kanssa välillä, mutta tuo kolmas muoto on mulle ihan uus, hiano. Täytyy testata. :)

    VastaaPoista
  11. Minä leivon jouluksi myös torttuja, olen myös jo joitakin vuosia tehnyt molemmilla täytteillä perinteisellä luumulla, sekä omena -kanelilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo molemmat pysyvätkin hyvin kuosissaan myös paiston aikana :)

      Poista
  12. Teen joulutortut ihan perinteisesti luumuhillosta. Taittelen ensin sakarat ja laitan hillon vasta sen jälkeen, niin ei sakarat aukea uunissa niin herkästi. Onkohan joulukuu Taikalle vuoden pisin kuukausi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, miten onnistuin elämään tänne saakka tietämättä tuota taittelu tyyliä :D Noh, oppia ikä kaikki! Voi hyvinkin olla, että tämä on Taikasta hyyyyyyvin pitkää aikaa ;)

      Poista
  13. Herkullisen näköisiä torttuja.
    Joulutortut maistuvat aina ja niistä en tule luopumaan. Perinteinen luumuhillo on ehkä se mieluisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että jollekulle nämä perinteiset joulun herkut ovat tosi mieluisia <3

      Poista
  14. Mulla vielä mustikka ja kinuskipäärynä testaamatta mutta luulen että tykkään molemmista :)
    Omenavanilja on ollut suosikki tähän asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omena-vanilja kuulostaa aivan ihanalta. Testiin menee ehdottomasti :)

      Poista
  15. Yleensä pidän perinteisistä eniten, oli kyse mistä leivonnaisesta tahansa. Torttuihin olen kokeillut luumun lisäksi vaan omenakanelia, ja niistäkin luumu maistui paremmin. Minä en tykkää, jos hillo on päällä. Syystä en ole varma. Oisko siks, että kun sakarat on päällä, taikina on niiltäkin kohdin rapeampaa..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvinki olla rapeus syynä. Tai sitten kyse on vähän samasta, kuin että kumpi tulee päälle: juusto vai makkara. Maistuu nimittäin leipä ihan erilaiselle!

      Poista
  16. Olen testaillut noita muitakin makuja, mutta palannut aina perinteiseen luumuun.Kyllä se mielestäni on paras. :) Kiitos noista taitto-ohjeista tortuille! Otan molemmat kokeiluun seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ´Välillä on aina kiva kokeilla uutuuksia, vaikka sitten palaisikin vanhoihin tuttuihin juttuihin <3 Kiva kuulla, että taittelu ohjeista on iloa :)

      Poista
  17. Mmmmm...näyttää herkullisilta ! Molempi parempi, mulle kävisi sekä mustikka-, että päärynä-kinuskimarmeladi, sakaroiden päällä tai alla. Olen joskus tehnyt torttuja itse taikinaa myöten. Silloin olen käyttänyt itsetehtyä omenasosetta, jonka olen valmistanut oman maan omenoista. Tänä vuonna ei tullut omenoita, oli todella kehno omenavuosi meillä. Vaihteeksi voisin kokeilla näitä marmeladeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös oli kurja omenavuosi. Kuulostaa upealle nuo tortut, jotka olet tehnyt alust saakka itse <3

      Poista
  18. Luumua käytetään ja päälle laitetaan. Tykkään tortuista ihan kovasti.
    han.nystrom@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että perinteiset luumutortut pitävät pintansa 😊

      Poista
  19. Ihania herkkukuvia:) Nyt alkoi niin tekemään mieli joulutorttuja♥ Hmmm..mitähän voisi olla luvassa..voisiko olla pipareiden leivontaa:) Mukavaa joulun odottelua sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä blogien kuvia katsellessa tulee hirveä himo saada niitä samoja herkkusia :D Kuvilla on uskomaton voima! Ei ollutkaan vielä pipareiden paistoa, vaan jotain vieläkin jännittävämpää... khih :) Ihanaa joulun odottelua teille <3

      Poista
  20. Herkulliselta näyttää! Maitaisin ilomielin. Meillä on luumun lisäksi suosittu myös suklaatäyte. Viime jouluna kokeilin Nutellaa ja lapset tykkäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta nutellasta jostain luinkin. Voisin kuvitella, että etenkin Ilona suorastaan sekoaisi onnesta, kun hää rakastaa suklaasmögöä (toivoo sitä itseasiassa taas joululahjaksikin, hahahah) :)

      Poista
  21. Mustikka-valkosuklaa on hyvää, mutta joulun kahvipöydässä luumutorttu vie voiton.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!