JOULUKALENTERI. Luukku 21: Jouluruuat ilman stressiä



Kolme yötä jouluun on, laskin aivan itse äsken, kun silmät aukaisin... Alkuperäisestihän laulussa sanotaan, että kolme yötä jouluun on, laskin aivan itse EILEN... Joten pitäisikö tätä kuitenkin laulaa vasta huomenna? Mutta toisaalta, jos tämä laskuidea on tullut silmistä, niin niitähän on vain kaksi... Laulujen sanoja ei pitäisi käydä koskaan miettimään liikaa tai alkaa häiritsemään jo kuunnellessa. Esimerkiksi laulu: Joulupukki suukon sai. Lapsi on nähnyt, kun äiti suukottelee joulupukkia, niin isiä varmaan naurattaisi. Ehkäpä, jos isi oli se joulupukki, mutta tuskin naurattaisi, jos ei ollutkaan. Hmmm... 

Mutta se siitä. Olenkin kertonut, ettei meillä stressata jouluruokien teosta ollenkaan, vaan laatikot ja rosolli hankitaan valmiina. Tänä jouluna meidän tonttulassa herkutellaan Atrian  porkkana-, lanttu- ja perunalaatikoilla, rosollilla ja kalkkunarullalla. 

Jouluaattona laitetaan laatikoihin vähän voita ja tilkka kermaa ja työnnetään uuniin. Kenenkään ei tarvitse viettää keittiössä tunti tolkulla aikaa, vaan voidaan keskittyä vain yhdessä oloon. Ja kuitenkin saadaan hyvää jouluruokaa vatsan täydeltä! 




Rosolliin tehdään kastike kermavaahdosta ja punajuuren liemestä. Itse en laita siihen lisäetikkaa, koska sitten se ei maistuisi meillä kenellekkään. Rosolli on etenkin RouvaMuorin lempparia, hjam! Ja ehdottomasti tämä sillitön versio!




Kalkkunasta joka vuosi haaveilen, mutta yleensä se on aina jäänyt hankkimatta. Kuitenkin tänä vuonna saadessani Atrian mukaan blogiyhteistyöhön, meille hankittiin myös kalkkunaa vähän. Pienestä kalkkunarullasta riittää jokaiselle, ainakin yhdelle aterialle. Eikä enempää tarvitsekkaan.




Niinkuin olen kertonut, meillä ei jouluruokia hirveän paljoa kulu ja kuluttajana olen aika tarkka; meille ei hommata liikaa ruokaa tai ylipäätään ruokia, joita ei syödä. Ruokaa on sen verran, että tiedän sen riittävän, mutta kuluvan kuitenkin kokonaan. Meillä ei myöskään jouluna pakoteta ketään syömään mitään, mitä ei halua. Taikaa lukuunottamatta kaikki tontut ovat jo sen ikäisiä, että tietävät kyllä itse, mitä haluavat syödä ja mitä eivät. Taika taas on innokas maistelija. Meillä ei siis itketetä ketään ruokapöydän ääressä, vaan jouluruokailun tarkoitus on oikeasti stressittömästi vain nauttia. Me aikuiset emme stressaa ruuanlaitosta ja kenenkään ei tarvitse stressata syömisestä. Simppeliä, eikö totta? 

En koe minkäälaista huonoa omaatuntoa valmiiden jouluruokien käytöstä, vaikka äitini kyllä aina itse jouluruuat tekikin ja ehkä vähän on ollut ihmeissään, miten minä en isolle perheelle niitä tee.  Valmiilla laatikoilla meillä on menty jo vuosia. Ne ovat maistuvia ja helppoja, eli juuri passeleita meidän poppoolle! Kiitos Atria mukavasta yhteistyöstä, jonka avulla meidän tonttulassa jouluruokailu on jälleen kerran miellyttävää, helppoa ja herkullista!

Teetkö Sinä itse joulun laatikot vai hankitko valmiina? Ja mitä joululaatikoita teillä syödään jouluna?

Mukavaa päivää Sinulle. Ei ole enää montaa yötä jännitettävää. Tip tap tip tap! psssst...Taika-tonttukin nukkui viime yönä. Pari tuntia unen saanti iltasella vei ja yöllä tyttö tuli aikaisin viereen, mutta nukkui kuitenkin. Voi että, miten pientä tonttusta jännittää... Ilona- ja Julia-tonttusetkin hihkuvat aina jo heti aamusta, kuinka lähellä joulu on. Ihanaa joulun odotusta. Lasten riemu on niin tarttuvaa <3

38 kommenttia:

  1. Jesh! Ihanaa, kun on joku toinenkin, joka ostaa laatikot valmiina. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. khih! On asioita, joissa on hyvä mennä siitä, missä aita on matalin :)

      Poista
  2. Hyvää huomenta. Juuri noin on elettävä, keskityttävä siihen, mikä itselle on tärkeintä. Peukutan sille. Kun olemme kasvattaneet itse potut, porkkanat ja lantut, loorat on väännetty itse. Uusi tulokas kolmen, neljän vuoden takaa, pöydässämme on ollut bataattilaatikko, jonka olen hankkinut valmiina, koska meillä ei kasva bataattia. Jos niitä kaupassa myydään, ne ovat aika hintavia. Mukavaa päivän jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataattilaatikkoa itsekkin vähän ajattelin kokeilla, mutta jäi nyt tältä joululta. Ellen sitten vielä innostu käydä ostamassa. Pohdiskelin myös, että toivon mukaan ensi vuonna olisi saanut niin hyvin satoa, että joululaatikot voisi niistä tehdä. Uskoisin, että tuossa on ihan oma tunnelmansa <3

      Poista
  3. Ostan valmiit laatikot ja niitä sitten tuunaan kotikutoiseksi:)

    VastaaPoista
  4. Tuo on ihan oikein, jokainen tekee/nauttii jouluvalmisteluista/ruuista juuri niinkuin itse haluaa:)♥ Meillä on melkoisen vaihtelevaa, osaksi vähän töistäkin johtuvaa..kun joskus tuntuu ettei sitä aikaa tosiaan riitä mihinkään niin silloin ostetaan valmiita:) Todella helppoa ja kätevää. Joinain jouluina on sitten itse tehtyjä laatikoita. Meillä onkin vain peruna ja lanttulaatikoita, kun porkkana ei meidän jälkikasvuun uppoa muussa kuin raasteen muodossa:) Tuo on niin totta...se lasten innostus kyllä tarttuu♥ Mukavaa joulunalus aikaa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samoilla linjoilla ollaan siis :) Mukavaa joulun alus aikaa myös Sinulle <3

      Poista
  5. Valmiista laatikoistahan tulee tuunattuna ihan kuin itse tehtyjä (aikoinaan, monta monta vuotta sitten nuorena miniänä hämäsin anoppini, kun hän kehuskeli tekemiäni laatikoita - en sitten viitsinyt tunnustaa mitään :).

    Toivon sinulle Hyvää ja rauhallista joulua.. klmen päivän päähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Khih, voin niin kuvitella tuon anopin hämäämisen :D
      Ihanaa joulua myös Sinulle <3

      Poista
  6. Itse teen puolivalmiiksi pakkaseen hyvissä ajoin porkkana-ja lanttulaatikot. Taustaltani olen kotitalousneuvoja ja tykkään edelleen tekemisestä. Jotain uutta kehittelen joka vuosi, nyt sitten punajuuristä ja aurajuustosta jotain..Vaan hyvää saa myös valmiina,joten jouluruokien kanssa ei tarvitse stressata kenenkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus työpaikan jouluruokailussa maistoin punajuurilaatikkoa ja ai, että oli hyvvää :) Jokaisella on oma tapansa valmistautua joulun tuloon. Voin hyvin kuvitella, että sinun jouluun valmistautumiseen oleellisesti kuuluu keittiössä hääräily <3

      Poista
  7. Mukava ja hyvä periaate - stressivapaa joulu! Se on ihan oikein, että lasten ei tarvitse pakolla syödä jotakin epämieluista mitä on kenties joskus innolla maistellutkin :) Kylläpä ehtivät sitten palata makumaailmaan kun sille päälle tulevat.
    Mä ostan joskus lanttulaatikon valmiina, mutta jos näin joulun alla on aikaa (kuten nyt), niin teen lanttu- ja porkkanalaatikot - mutta nekin valmissoseista. Ainoa mitä teen aina itse aasta alkaen, on imelletty perunalaatikko - sitä vaan ei saa valmiina oikean makuisena :) Rosolli on kyllä herkkua ja niitä on saatavana niin hyvin pakattuina omiin lokeroihinsa, että valmiina ostan ja sekoitan sitten vähän ennen tarjoilua.
    Hyvää joulunaikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenkohan koskaan päässyt maistamaan itsetehtyä imellettyä perunalaatikkoa. Varmasti ihan älyttömän hyvää <3 Mukavaa joulun aikaa myös Sinulle <3

      Poista
  8. Nykyään ostan laatikot rosollin teen itse imelletystä perunalaatikosta en tykkää. Mukavaa päivää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en aiemmin tykännyt tuosta perunalootasta, mutta maku on muuttunut. Jännä, miten se muuttuukin aikojen saatossa. Mutta hyvähän se on :) Ihanaa joulun odotusta <3

      Poista
  9. Lanttu ja perunalaatikko tehdään itse ja maksalaatikko ostetetaan yhdeltä pitopassurilta. VÄlillä on maksalaatikko tehty itsekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksalaatikossa on varmasti huima ero siinnä, onko kaupan valmis vai itsetehtyä!

      Poista
  10. Nuo valmiit laatikot ovat kyllä ihan loistavia, mekin ollaan jo monta vuotta sekoitettu niihin loraus kermaa ja kaadettu uunivuokaan, ja ovat kyllä hyviä :)

    VastaaPoista
  11. Täytyy kyllä myös sanoa, että yleensä ostan laatikot valmiina myös ja jalostan niitä hieman. Mukavaa joulun odotusta :)

    VastaaPoista
  12. Tänä vuonna mennään valmiilla laatikoilla. Muina vuosina olen tehnyt itse.
    Rosollin teen aina itse.
    Hyvää joulun odotusta!❤️

    VastaaPoista
  13. Hyviä herkkuja olet kerännyt! Meillä ollaan samoilla linjoilla laatikoiden suhteen. Vähän kermaa ja siirappia ja se on siinä!
    Rosolli ostetaan myös.
    Leppoisia päiviä sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, siirappia en ole edes tajunnut, että voisi käyttää. Täytyykin kokeilla :) Mukavia ja leppoisia päiviä myös Sinulle <3

      Poista
  14. Mulla on kovin korkea kynnys ostaa valmiita laatikoita, kun oon 20 vuotta äiteen tekemiä syöny - on kyllä hyviä. :) Mutta tänä aattonapa syön valmiita, kun ollaankin anoppilassa syömässä ja anoppi ei ruoanlaitosta välitä. :D Aion kyllä maistaa nyt sitten niitä kaupan laatikoita, kun on mahdollisuus. Seuraavaksi jouluksi taidan kyllä kuitenkin opetella ainakin porkkanalaatikon teon. Mutta oon kyllä päättäny, että en aio ressata jouluruoista. Teen niitä juttuja, mitkä milloinkin tuntuu hyvältä ja mihin on aikaa ja mitä jaksan. Simppeliä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin hyvin kuvitella tuon korkean kynnyksen! teet tosiaan sen verran kuin tuntuu :)

      Poista
  15. Meillä tehdään porkkana ja lanttulaatikot, perunalaatikon ostan. Tämään on koti saatu valmiiksi joulua varten ja huomenna vielä töihin ja viimeiset paketit ja joulu saa tulla♡ja se jo pian täällä:)

    VastaaPoista
  16. Tein tänä vuonna vain bataattilaatikkoa ja jätän muut pois. Silti on massukat pullollaan kaikkea muuta ruokaa 😊

    VastaaPoista
  17. Meillä myös mennään kaupan laatikoilla. Lanttu- bataatti-, porkkana- ja maksalaatikkoa. Onneksi kaupasta saa isoja ja pieniä rasioita, esim maksaa syö vain yksi. Minimoidaan hävikki sopivan kokoisilla pakkauksilla.
    Teidän joulu kuullostaa mukavan rennolta. 😊
    Samaan malliin mennään täällä. Leipomukset on leivotgu, odottavat pakastimessa. Huomenna tehdään hedelmäsalaatti ja mies paistaa kinkun yötä myöten.
    On tämä joulun aika niin ihanaa!
    Tunnelmallisia päiviä teille!❤

    VastaaPoista
  18. Meillä mennään myös tänä vuonna valmislaatikoilla. Ei kuitenkaan tämän minun työnantajani merkillä, vaan Beiben. Kun molemmat ollaan elintarvikealalla, on mistä valita!

    Monena vuonna olen tehnyt laatikot itse, tästä meidän perheen "luontaisedusta" huolimatta. Rosolli on kuitenkin minulle niin pyhä asia, että sen teen itse. Valmisrosolli ei kelpaa! Oli sen tehnyt hyvän mielen ruokafirma tai äidit!

    VastaaPoista
  19. Laatikoita ostettu meillekin sekä kalkkuna. Possua meillä ei syödä, röh.
    Eilen ostettin oikea havuntuoksuinen kuusi.

    Ihanaa joulua teidän perheelle 🥁❤️🎄

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!