Tervetuloa talvi! (+ muistutus arvonnasta!)

Nyt on talvetettavat kasvit viety kellariin ja niinkuin epäilinkin, täyttä tuli! Nätisti toivotin kukkasille kauniita talviunia ja kuiskasin toiveen, että mahdollisimman moni pääsisi taas ensi kesänä loistamaan. Sain myös loputkin syyssipulit ja taimet istutettua. Nyt jos talvi haluaa tulla, niin tervetuloa! 

Siinnä viimeiset sipulit. Tai no, melkein. Muutaman pussin löysin näiden jälkeen vielä kätköistäni, mutta nekin sain jo maahan. Enempää en aio syyssipuleita istuttaa tänä syksynä! Ellei sitten tule vastaan joku superhyper tarjous...tai muuten vain muutan mieleni (HerraMies nauroi jostain syystä, kun ilmoitin, että nyt on sipulit tältä vuodelta istutettu, kuulema epäilee vahvasti).  Säästin sipulipussien pahvit ja meinasin jossakin vaiheessa vähän hekumoida, mitä kaikkea ihanaa keväällä on odotettavissa. Harmi, ettei kaikissa pusseissa ole noita kuvia ollenkaan.




Viimeiset gladiolukset ja daaliat laitoin tänään ämpäreihin ja turpeeseen odottelemaan kevättä. Jossakin vaiheessa hiipi mieleeni hassu ajatus siitä, että onkohan tämä minun harrastus kuitenkin vähän lähtenyt lapasesta, kuten ihmiset ympärilläni usein tuovat ilmi. Ensin istutan tuntikausia syyssipuleita maahan ja sen jälkeen nostan tuntikausia ylös kesäkukkien sipuleita ja juurakoita ja raahaan niitä kellariin. Sitten kun olin saanut hommat tehtyä, tajusin välittömästi, että höpön löpön, mitään ole lapasesta lähtenyt. Pitäähän ihmisellä harrastuksia olla! :D




Kellarissa alkaa olemaan melko täyttä:








Alemyyntien taimia oli vielä melko paljon istuttamatta. Kaikille ei vielä löytynyt sitä "oikeaa paikkaa", joten laitoin ne valeistutukseen. Työnjohto oli heti paikalla tarkistamassa, että tuleeko työt hyvin tehtyä. Työnjohto pääsikin tänään jo uusiin tiloihin viettämään talvea. Viime yö oli niin kylmä, että HerraMies aamulla ihan säikähti, että tyttösiä on paleltanut ja marssi jo ennen aamukahvia lepertelemään kanarouville mukavia. Samainen herra aina väittää, ettei pidä eläimistä ollenkaan ;) Uskoo sen tahtoo <3




Minikiiwejä, syreenejä, atsalea ja pari viiniköynnöstä pääsivät tähän odottelemaan ensi kevättä. Kun maa alkaa olemaan kohmeessa, laitan juurelle ja päälle vielä reilusti lehtiä.




Ilmeistä päätellen jotain olisi voinut tehdä toisin ;)








Ensi kesän mansikat istutin myös; polkaa, kuukausi- ja vadelmamansikkaa. Viereiseen lavaan laitoin valeistutukseen muutamia perennoja ja vadelmia.




Elvinkumpukin näyttää melko tyhjältä, kun gladiolukset ja daaliat lähtivät kellariin. Jonkin verran istutin tähän uusia perennoja. 




Eilen kävimme vähän herkuttelemassa Taikan ja HerraMiehen kanssa BurgerKingissä. Oli kyllä tosi hyvää, nam! Taika ei juurikaan hampurilaisesta välitä, mutta ranskalaiset maistuvat hyvin.




Mukavaa viikonlopun jatkoa Sinulle! Vielä muistutuksena kiva arvonta, johon pääset osallistumaan klikkaamalla tästä!

32 kommenttia:

  1. Minäkin luulin istuttaneeni kaikki kukkasipulit mutta sitten löytyi vielä alesta lisää ihania krookuksia ja lumikelloja. Ja yksi omenapuu odottaa istuttajaansa, sekin tehtävä huomenna, meillä tuleva yö on eka pakkasyö. Minäkin säästän sipulipakkausten pahviläpyskät, laitan reunaan lävistäjällä reiät ja sidon naruilla kiinni aina samanvuotiset samaan nippuun. Helppo tarkistaa mitä on hankkinut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan onkin hyvä idea laittaa yhdeksi nipuksi nuo pahviläpyskät. Taidan tehdä samoin, kiitos Katja!
      Istutus iloa päivääsi ja muutoinkin mukavaa sunnuntaita :)

      Poista
  2. Homma aon puutarhassa mutta kyllä se palkitseekin. meilläkin on kanoja mutta ne onneksi ovat omassa aitauskessaan muuten koirulini varmaan saisi ähkyn. Ja minäkun siivoon jo jälkiä tarpeeksi. Meillä vielä daaliat kukkii, ehkä ensi viikonloppuna kuitenkin leikkaan ne ja kaivan ylös, viileää jo täälläkin yöt, tosin 5 astetta luvassa. Mulla ne säilyy ihan ilman multaakin sellaisenaan kellarissa ja hyvin kasvaa keväällä taas, vie vähemmän tilaa kun laitan ne samaan laatikkoon kaikki ja smaoin gladioluksista säilytän vain sipulit jotka hetken kuivaa ulkona. Muutkin kesäkukat leikkaan matalaksi.Ja muut jotka jää herkemmät peitän havuilla hyvin. Mutta tapoja on monia,pääasia että runsaasti kukkivat ja kasvavat keväällä taas. Mukavaa viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta on, että puuhaa riittää, mutta kyllä siitä nauttii. Ei kai tätä muuten harrastaisikaan?
      Pohdin eilen, että täytynee siirtyä itsekkin tuohon, että juurakot ovat paljaaltaan kellarissa, kun osa alkaa olemaan jo melko isoja. Miten merkitset juurakot siten, että tiedät keväällä, mitä ne ovat? Lähinnä tarkoitan daalioiden värejä.
      Tapoja tosiaan on monia päästä samaan lopputulokseen. Kiva kuitenkin aina kuulla muiden käyttämiä tapoja, koska voi hyvinkin olla, että itse tekee välillä ihan turhaa työtä ja helpommallakin voisi päästä ;)
      Mukavaa sunnuntaita Sinulle :)

      Poista
  3. Olen itsekin istutellut sipuleita ihan innolla. Aina en niinkään innolla jaksa juttuja korjata talvisäilöön, mutta taas olen viikonloppuna aikaa siihen roudaamiseen käyttänyt. Autotalli täyttyy, mutta jotain on jäänyt maahan pakkasen kouriin. Kuisti on aivan piukassa ja tässä sitä taas pitäisi mennä monta kuukautta. Toivotaan, että sitruuna, kumkvatti, eucalyptus, oliviipuut ja monet muut palkitsevat keväällä vaivan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanilta kuulostavat sinun talvetettavat. Toivotaan, että selviävät talven yli ja ilahduttavat taas ensi vuonna Sinua :)
      Istuttaminen on kyllä selkeästi kivempaa hommaa kuin tuo pois vienti ;)

      Poista
  4. Hyvän valikoiman kukkasipuleita olet saanut maahan laitettua. Ukkolaukkako on tuo sininen, tykkään siitä paljon! Sinullapa on hyvä ja tilava kellari - siellä on kasvien hyvä olla talviunilla. Minullakin on joitain valeistutuksessa koska en vielä keksinyt niille paikkaa.
    Voi noita tipusia kuinka suloisia ovat, nyt alkaa niitten varpaita paleltaa kun maa alkaa olla jo niin kylmää. Meillä tiput eivät tahdo enää ulkoilla vaikka olen jättänyt tipulan oven auki aurinkoisella ilmalla, ja sulkasatokin alkamassa.
    Välillä pitää pitää herkkuhetkeä, irtiottoa arjesta vaikka ihan pienestikin :) Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristelaukka "His Excellency". Tänä vuonna istutin paljon laukkoja, ihastuin niihin tosi paljon. Ennen niitä ei ole ollutkaan, joten odotan niitä tosi paljon!
      Kellari tosiaan on kivan kokoinen. Ainoa kurja puoli on sen kosteus, joka meinaa aiheuttaa hometta. Täytyisi kohta puoliin viedä sinne joku kosteudenpoistaja.
      Kyllä nuo kanaystävät taitavat itse tietää, milloin viitsiivät enää ulkoilla. Munanetissä tosin osa on kertonut, että kanat tykkäävät talvellakin ulkoilla. Meillä kuitenkin vietetään talvi sisällä kokonaan.
      Mukavaa viikonlopun jatkoa myös Sinulle ja tipuillesi <3

      Poista
  5. Saattavat puutarhatyöt jonkun asiaan vihkiytymättömän silmissä vaikuttaakin hullun hommilta, kun samanaikaisesti peitetään maahan ja kaivetaan ylös vaikkapa kukkasipuleita. Vaan mitäpä me heistä. Nuo sinun kanarouvat kehittyvät ajanoloon varsinaisiksi linssiluteiksi, nyt jo ovat merkit näkyvissä. Taitavat miehet olla samanlaisia. Minunkin mieheni sanoi, etten saa tuoda rantapummia (katukoiraa) matkalta mukanani, mutta hän se kuitenkin leperteli ja silitteli pentua, kun kotiuduin sen kanssa. Olet tehnyt mahtavan urakan puutarhassasi, nyt voit keskittyä muutamaksi kuukaudeksi johonkin muuhun. Kuulaita syyspäiviä sinulle ja koko perheelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi noita miehiä <3 Ihana muka-koviksia, jotka kuitenkin ovat ihan pehmoja <3
      Kiitoksia. Vielä puuhaa riittää pihallakin, mutta ei mitään mikä ei voisi odottaa kevättä jos niikseen tulee :) Mutta täytyy myöntää, että on ihana tunne, kun voi nyt rauhoittua ja tehdä ihan omaan tahtiin ja voi käyttää halutessaan aikaa muuhunkin mukavaan :)
      Ihania lomapäiviä teille <3

      Poista
  6. Kyllä on mahtavaa kun on tuommoinen kellari. Minun isäni käy aina syksyllä istuttamassa sipuleita pihalleni. Sitten keväällä ihania yllätyksiä tupsahtelee maasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana isä Sinulla <3 Kellari on tosiaan kätevä näissä kukkaispuuhissa :) Mukavaa sunnuntaita Sinulle <3

      Poista
  7. Ompas teillä oltu touhukkaana. Mukava kun on hyvä kellari, missä talavettoo kasvit. Miulla vielä puuhoo riittää, tuleva viikko on luvattu ihan mukavaks, suap matti myöhäsetkin hommansa loppuun! Keväällä jännittää mitä mistäkin nousoo. Tämä syksy ja talavi on mukavoo aikoo suunnitella tulevoo kessee! Miekin oon siästäny pakkausten pahvit ja ne antaa osviittoo uusille tillauksille. Hyvvee sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän hyviä kelejä vielä riitä, niin saa hommat tehtyä :) Mikäli vanhat merkit paikkansa pitää, niin voi joulukuussakin vielä haravoida ;) Viime talvena haravoin uutena vuotena :D
      Talven ihana puoli on tuo, että on aikaa suunnitella ja hekumoida seuraavaa kesää! Mukavaa sunnuntaita myös Sinulle :)

      Poista
  8. Oletkin ollut ahkerana. Ihana kellari sinulla, sinne passaa laittaa daaliat ja muut vastaavat odottamaan ensi kesää. Kivoja kuvia kanoista. - Mukavaa sunnuntaipäivää sinulle!

    VastaaPoista
  9. Olisipa vielä kellari, mihin voisi viedä kukkaset talvehtimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän hyvin tuon toiveen! On se vaan niin kätevä. Mukavaa sunnuntaita Sinulle!

      Poista
  10. Kyllä kanat näyttävät kivoilta! Todellakin vähän sellainen ilme, ettei oo nyt mennyt ihan heidän mielen mukaan! Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liekkö ottaisi päähän, kun parhaalle matopaikalle pistetään jotain rehuja, ettei pääse kaivelemaan? Taitaisi itselläkin olla melkoinen ilme siinnä vaiheessa... jos sattuisin madoista pitämään :D Kiitos, kivaa sunnnutaita myös Sinulle!

      Poista
  11. On ihana kun on sellainen harrastus mistä nauttii noin kovin..Taitaa tuossa puutarhailussakin tulla sellainen "hamstraus" fiilis helposti..siis kun on niin paljon ihania/upeita kukkia joita haluaisi kasvattaa:) Aina pihalle katsoessa herää ajatus.."Tuohon kävisi kyllä kivasti...":)) Tuo kova puuhastelu kyllä taas ensi kesänä palkitaan♥ Olette ahkeria ja tuo laadunvalvonta on kyllä ihana huippua:)♥ Mukavaa sunnuntaita sinne koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, niin tulee ja vielä pahemmanlaatuinen hamstraus! Ja joka vuosi tulee ihania uutuuksia, joita on pakko saada 😊 Mutta kyllä tämä tekee niin onnelliseksi, että mitäpä siitä jos vähän hamsteriksi ajoittain muuttuu 😊
      Kiitos, mukavaa sunnuntaita myös Sinulle ❤

      Poista
  12. Onpa sinulla hyvä kellari kasveille talvea varten. Itseä aina harmittaa, kun ei ole mitään vastaavaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän hyvin tuon harmituksen. On kellari niin kätevä näissä hommissa. Mukavaa uutta alkavaa viikkoa Sinulle!

      Poista
  13. On nuo kanat kyllä mainioita :) Meillä on maakellari ja sinne ollaan viety jotain talvehtimaan. Välillä kyllä on mennyt osa pilallekin, kun kellarissa on aika kosteaa. Mutta se riippuu kyllä siitäkin, että missä kunnossa ne sinne kellariin vie. Liian märkinä ei missään nimessä. Osa talvehtii vintin rapussa. Onneksi ei ole kauheasti sellasia kasveja, mitkä pitää talvehdituttaa. Mieli kyllä tekisi, mutta....... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kosteus tosiaan meilläkin on ongelmana. Kokeilen tänä vuonna kosteudenpoistajaa. On hyvä olla useita talvetus paikkoja 😉

      Poista
  14. Hyvä kellari siulla on talavettoo kasvit! Ja monta sorttii näyttää olevan, toivotaan jotta kaikki männöö yl talaven ja ilahuttaa ens kesänä! Meilläkin on aika täyttä varastossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin toivotaan, että teidänkin kasvit hyvin talvehtii ❤ Mukavaa uutta alkavaa viikkoa!

      Poista
  15. Hyvä on ihmisellä harrastus olla. Viehän se aikaa ja rahaa, mutta mitäs sitten! Söpösiä kanarouvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Voisi sitä huonomminkin aikansa ja rahansa käyttää... Kanarouvat ovat loukkaantuneita asunnon vaihdosta ja ovat menettäneet ruokahalunsa. Täytyy tänään käydä ostamassa rusinoita ja lahjoa tyttöjä vähän ❤

      Poista
  16. Jäi kukkasipulit taas ostamatta, kun on ollut niin märkiä talvia, että mätänevät vaan maahan eikä niistä nouse ikinä kuin murto-osa. Toisaalta noita vanhoja maatiaislajikkeita olisi voinut ostaakin, kun nuo 60 vuotta vanhat tulppaanit jaksavat joka vuosi nousta kauniisti kukkimaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhat lajikkeet ovat ihania! Itse lisään hiekkaa ja turvetta istutuskuoppiin juurikin tuon märkyyden takia.

      Poista

Kiitos kommentistasi <3 Nähdään taas!